Çanakkale İçinde

Ak Parti İl Başkanı Kutlu’dan Alkol Satışı Yasağı ile İlgili Açıklama

Adalet ve Kalkınma Partisi Çanakkale İl Başkanı Muzaffer Kutlu, Alkol Satışı Yasağı ile ilgili yazılı basın açıklamasında bulundu. Kutlu açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

Geçen hafta Alkol ile ilgili düzenlemeleri de içeren bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Buna göre alkollü içkilerin reklam ve tanıtımı yapılamayacak, 22.00 ile 06.00 saatleri arasında da perakende satılamayacak.

Yapılan düzenlemelerin alkolü yasaklamak veya özel hayata müdahale etmek gibi değerlendirilmesi doğru değildir. Burada ki amaç özellikle gençlerin alkole kolay ulaşılabilirliğinin önüne geçmektir. Esas olan alkol kullanımından ziyade alkol tüketimindeki düzenlemeyi yapmaktır. Anayasa’nın 58’inci maddesi ‘Gençleri, alkol düşkünlüğünden, suçlardan, kumardan, uyuşturucu madde bağımlılığından kurtarmak için gerekli tedbirleri almayı’ devlete bir görev olarak yüklüyor. Bizim yaptığımız anayasamızın devlete yüklediği görevin bu günkü Türkiye Cumhuriyeti’nin yönetici hakkı olarak gereğini yerine getirmesidir.

Müslüman olmayan ülkelerde de özellikle altını çiziyorum batı ülkelerinde yıllardır bu kısıtlamaları içeren düzenlemeler var. Dünyanın en gelişmiş ülkeleri, başta ABD, İsviçre, Danimarka, Avrupa’nın hemen hemen birçok ülkesinde alkolün satışı, reklamı, pazarlaması ve gençlerin buluşmasıyla ilgili düzenlemeler var. Devletin görevi her yerde olduğu gibi alkol, sigara gibi zararlı şeylerle mücadele etmek ve gerekli düzenlemeleri de getirmektir. Bu siyasi bir hesaplaşma konusu değil, sağlık sorunudur.

Bakınız sigara konusunda da “dumansız hava sahası” projesi ilk yürürlüğe girdiğinde AK Parti hükümetine özel hayata müdahale edildiğini iddia ederek şiddetle tepki gösterenler oldu. Şu an baktığımızda uygulamanın sigara içen içmeyen herkes tarafından memnuniyetle karşılandığını görmekteyiz.

Bazı kesimlerin alkol tüketimi ile laiklik arasında bağ kurmaya çalışarak alkol satışı ve reklamıyla ilgili uygulanacak yeni düzenlemeleri laikliğe bir tokat gibi lanse etmesi de kesinlikle rahatsız edicidir.

Son olarak bu düzenleme tamamen dünya sağlık örgütünün belirlediği standartlarda çağdaş ülkelerde uygulanan düzenlemelerin ülkemizde de uygulanarak özendiriciliğin önlenmesi ve sağlıklı bir toplum yaşantısını amaçlamaktadır.