Ali Rıza Tekin’e ÇOMÜ Tarafından Fahri Doktora Unvanı Verildi

04 Kasım 2014

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ziraat Fakültesi Amfisi’nde gerçekleştirilen Fahri Doktora Unvan Törenine Çanakkale Vali Vekili Saim Eskioğlu, Baro Başkan Vekili Şerefnur Çakır Demirtaş, Biga Kaymakamı Fatih Genel, Lapseki Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz, Çardak Belediye Başkanı Basri Ulaş, İl Gıda Tarım Hayvancılık Müdürü Erdem Karadağ, Senato Üyeleri ve çok sayıda davetli katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından Eğitim Fakültesi öğrencileri İlkcan Derdiyok, Pınar Atila ve Didem Akar müzik dinletisi sundular.

ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner konuşmasında şunları söyledi:

“Bugün burada bizim için anlamlı bir başka fahri doktora törenini daha gerçekleştiriyoruz. Bu bizim için hem bir sevinç ve hem de bir gurur kaynağıdır. Üniversitelerin misyonlarından bir tanesi de standartları belirlemek ve belli bir eğitim düzeyine, uzmanlık ve olgunluk düzeyine gelen kişileri tespit ve ilan etmektir. Lisans belgesini verirken de bu görevi icra ediyoruz. Yani, dört veya beş yıllık eğitimin sonunda öğrenci bir konuda, örneğin ziraat konusunda, bir lisans, yetki almaya hak kazanır. O belge de bütün bir topluma, buradan mezun olan kişinin gelmiş, ulaşmış olduğu dereceyi, durumu ilan etmektedir. Yüksek lisans, doktora seviyesinde de benzeri işlevleri yerine getiriyoruz. Üniversitemizin fahri doktora alanında yaptığı bir anlamda budur. Formal eğitim dışında hayatın içerisinde belli bir olgunluğa, belli bir uzmanlığa, katkı düzeyine ulaşmış isimleri tespit etmek, bunların gelmiş oldukları noktayı ilan etmek ve bir anlamda da toplumun da bu kişilere olan teşekkür borcunu da bir yönüyle yerine getirmektir. Yani hem bir tespit hem de bir takdir var burada. Üniversitemiz her iki görevi de, işlevi de diğer fahri ünvanlarla yerine getirmiş oluyor.

“Takdir etme konusunda cimri davranıyoruz”
Şunu çeşitli vesilelerle ifade ettim, bugün de tekrar etmek isterim, Türk toplumu ve kurumları olarak takdir etme konusunda bir miktar cimri davranıyoruz. Birbirimize karşı teşvik edici ve cesaretlendirici, takdir edici olma konusunda bir miktar cimri davranıyoruz. Bunu fahri doktoraların sayısında da görebiliyoruz. Bizim üniversitemiz bu konuda cömert olmaya gayret ediyor, buna rağmen yıllık ortalaması ikiyi dahi bulmuyor. Pek çok üniversitede fahri doktora sayısı yılda biri dahi bulmuyor. Oysaki bu Harvard Üniversitesinde ortalama ondur. Bunun çok çok üstüne çıkan üniversiteler de bulunmaktadır.

“Ali Rıza Tekin eğitimi teknik bir mesele olarak değerlendirdi”
Bugün Ali Rıza Tekin beyefendinin ulaşmış olduğu, toplum içerisinde vermiş olduğu katkının düzeyini tespit etmek, buna şahitlik etmek, bunu bir yönüyle toplum namına takdir etmek görevimizi yerine getirmek için buradayız. Şimdi ben dost ve arkadaş olarak birkaç cümle kurmak istiyorum . Türkiye’de yardımlaşma, işbirliği ve iş yapan insanlara yardımcı olma kültürü ideal düzeyde gelişmiş değil. Çanakkale’de bu konularda bizlere en çok yardımcı olan kişilerden birisi de Sayın Ali Rıza Tekin oldu. Kendisi üniversite mesleğini, eğitim meselesini, bilim meselesini siyasetin çok dışında teknik bir mesele olarak değerlendirdi ki olması gereken budur. Üniversitemizin akademik yıl açılış töreninde de bunu ifade etmeye çalışmıştım. Türkiye’de her konunun siyasallaşması, her konunun ideolojilere bulaştırılması gibi bir hastalığı Cumhuriyet’in kurulduğu günden bu yana yaşıyoruz, belki Osmanlıdan devraldığımız bir sıkıntı. En azından eğitim gibi, yargı gibi, bilim gibi alanlarda buna çok dikkat etmemiz, hassas olmamız gerekiyor. Sayın Ali Rıza Tekin, benim görev aldığım süre zarfında hiçbir siyasi mülahaza gözetmeksizin, hiçbir kişisel beklenti içerisinde olmaksızın elinden geldiğince eğitim faaliyetlerine, bilim faaliyetlerine katkı verdi, bunun şahidiyiz. Sadece bizim üniversitemizde değil, diğer üniversitelerle de nerede olursa olsun özellikle kendi alanı olan ziraat ve üretim alanlarıyla ilgili Türkiye’ye nasıl bir katkı verilebilir, bunun çabası içerisinde oldu. İçinde bulunduğu görevin verdiği yetkileri, imkânları da hep bu doğrultuda kullandı. O anlamda da biz hem üniversitemiz olarak hem de bilim camiası olarak kendisinin bu gayretlerini, bu çabalarını hep takdirle andık. Hem şaşırarak hem de sevinerek bunu sonuna kadar, iliklerimize kadar hissettik. O anlamda da ben kendisine çok teşekkür etmek istiyorum. Ne kadar teşekkür etsek azdır diye düşünüyorum. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinin her türlü sorununda, sıkıntısında bunun sonucu nereye varır, ne olur ne olmaz gibi düşünceler içerisine hiçbir zaman girmeden elinden gelen desteği verdi. Bu vesileyle de ben bu teşekkür borcumu sizlerin huzurunuzda kendilerine ifade etmek isterim.”

Rektör Laçiner’in konuşmasının ardından fahri doktora unvan törenine geçildi. Senato adına kararı ÇOMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Feyzi Uğur okudu. Ali Rıza Tekin’e cübbesini ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner giydirirken, Fahri Doktora Unvan belgesini ise Çanakkale Vali Vekili Saim Eskioğlu takdim etti.

Ziraat Fakültesi tarafından ilk fahri doktoranın şahsıma verilmesi beni onurlandırdı
Fahri doktora töreninin ardından Ali Rıza Tekin bir konuşma yaptı. Tekin, konuşmasında şunları aktardı;

“Türkiye’nin en güzel üniversitelerinden biri olan ÇOMÜ tarafından şahsıma verilen fahri doktora unvanından dolayı Rektör Prof. Dr. Sedat Laçiner’e, Rektör Yardımcısı ve Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fevzi Uğur’a ve bütün akademisyenlere en içten ve samimi dileklerimi sunuyorum. Ziraat Fakültesi tarafından ilk fahri doktoranın şahsıma verilmesi beni onurlandırdı.

Mutluluklar ve başarılar kutsal olan hayallerinizin geçerliliğine inandığınız zaman gelir
Bu gün bütün yaşadıklarım ve yaptıklarım benim rüyamdı. Mutluluklar ve başarılar kutsal olan amaçlarınızın ve hayallerinizin geçerliliğine, sadakatine inandığınız zaman gelir. Hayatımın en anlamlı ve güzel günlerinden birini yaşıyorum. Verilen bu fahri doktora unvanı bana büyük bir sorumluluk yükledi. Allah nasip ederse ömrüm oldukça bunun gereğini yerine getireceğim ve bundan sonra daha çok çalışıp gayret edeceğim.
Çanakkale Asya ile Avrupa’nın, Marmara ile Ege’nin buluştuğu eşsiz güzel boğazı olan çok önemli bir konumda yer alıyor. Bereketli toprakları, coğrafi konumu, tarihi ve turistik cazibe merkezleri ile Çanakkale’miz çok önemli potansiyellere sahiptir. Bu güzelliklere sahip şehitler diyarı Çanakkale’mize hizmet etme fırsatını bana verdikleri için hemşerilerime teşekkür ediyorum.

Tecrübe anlatılması çok kolay, elde edilmesi çok pahalıdır
Konuşmasının devamında yapmış olduğu çalışma ve projeleri anlatan Ali Rıza Tekin; “Üniversitelerimiz bilgi üretim merkezleridir. Ama önemli olan bu bilginin sahada uygulanabilir hale gelmesidir” dedi ve ekledi; “Artık bütün üniversitelerin amacı üniversiteyi açık bir açık bir laboratuvar gibi düşünüp öğrenci, öğretim üyesi, sanayi, ticaret ve toplumu bir arada harmanlayacak katılımcı bir eğitim ve araştırma ortamı oluşturmaktır. Bizlerde üniversitemizle bu amaç doğrultusunda akıl teri ile alın terini birleştirerek çalıştık, inşallah bundan sonra da çalışmaya devam edeceğiz. Gençlerimizi yarınlara en güzel şekilde hazırlamak hepimizin en başta gelen görevidir. Tecrübe anlatılması çok kolay, elde edilmesi çok pahalıdır.”

Tekin konuşmasının sonunda; “Bana verilen bu çok anlamlı, onur verici fahri doktora unvanını kendimle birlikte en büyük destekçim hayat arkadaşım sevgili eşim, evlatlarım, ailem ve yakın çalışma arkadaşlarım adına alıyorum. Programa katılan herkesi ayrı ayrı en kalbi duygularımla hürmet ve muhabbetle selamlıyorum” dedi.

[comu.edu.tr]

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir