Çanakkale İçinde

Anafartalar Otel İçin Karar Verildi

İskele Meydanı düzenlemesi konusunda İl Genel Meclisi ve Belediye Meclisi dün olağanüstü toplanarak, Anafartalar Oteli konusunda karşılıklı karar aldılar.

Görüşmeleri 2007 yılına dayanan, ancak Çanakkale Belediyesi’nin Çanakkale Evi (Çarşısı) inşaatını durdurması ile yeniden başlayan süreçte ilk karar İl Genel Meclisi’nden geldi.

Çanakkale İl Genel Meclisi dün yaptığı olağanüstü toplantıda Çanakkale Evi projesinin bulunduğu alan ile mülkiyeti İl Özel İdaresi’ne ait Anafartalar Oteli’nin bulunduğu alanın Belediye tarafından projelendirilerek, kamu kullanımına terk edilmesi kararı alındı. Karara iki şart koyan İl Genel Meclisi, ticari herhangi bir yapı yapılmamak ve alanın Çanakkale Evi Projesi alanı ile birlikte değerlendirilmesi kaydı ile kararı imza altına aldı.

Çanakkale Belediyesi ise dün akşam saat 18.00’da yaptığı toplantıda İl Genel Meclisi’nin bu kararını değerlendirdi. Bilindiği gibi geçtiğimiz günlerde Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, İl Encümeni’nin siyasi üyeleri Cem Belli ve Muzaffer Özgen ile birlikte açıklama yaparak alanın bir an önce Çanakkale halkına kazandırılmasını istemişti.

İl Genel Meclisi’nin dün gerçekleştirdiği olağanüstü meclis toplantısında Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna’nın İl Genel Meclisi’ne gönderdiği yazı okundu. Bunun üzerine söz alan İl Genel Meclis Başkanı Ali Rıza Tekin, konunun Plan ve Bütçe Komisyonu başkanlığındaki Karma Komisyon’a havale edilmesini oyladı. Daha sonra meclise yaklaşık 40 dakika ara veren Başkan Tekin, konunun komisyonda tartışılmasını istedi. Komisyon toplantısının ardından alınan kararda ise, belediye ve İl Özel İdaresi’ne ait alanların yeniden projelendirilerek, ticari ve özel kullanımlara izin verilmeyecek şekilde, kamu kullanımına terk edilmesi hususu yer aldı. Meclise sunulan karma komisyon raporunda, “Yapılan inceleme ve değerlendirme sonucunda, Çanakkale’nin şehircilik açısından eksikliklerinden biri de modern şehirlerin sahip olduğu halkın ortak kullanımına açık dinlenebileceği ve görsel açıdan sanatsal değer taşıyan büyük bir meydana sahip olamamasıdır. Bunun nedeni coğrafi özellikleri sebebiyle arazisinin kısıtlı olması ve deniz kenarında yapılaşmanın fazla olmasıdır” denildi. Komisyonun kararı ise, “Mülkiyeti Çanakkale Belediye Başkanlığına ait olan 474 ada, 12 parselde kayıtlı taşınmaz ile Mülkiyeti idaremize ait 174 ada 5 parseldeki taşınmazların üzerlerine Belediye tarafından projesi yapılarak ticari ve özel kullanıma verilecek herhangi bir yapı yapmamak kaydıyla, planların onanmasına müteakiben bedelsiz olarak kamunun kullanımına terk edilmesine ve Komisyonumuzca hazırlanan işbu raporun İl Genel Meclisi’nin takdirlerine sunulmasına karar verildi” şeklinde açıklandı.

Tarihi bir karar alındı
Oy birliği ile kabul edilen bu kararın ardından söz alan MHP Grup Başkan Vekili Halil Rüştü Akgün, Anafartalar Oteli’nin sırasında bulunan Öğretmenevi, Polisevi gibi işletmelerinde yer aldığı adanın komple ele alınarak, bu alanın meydan olması gerektiğini dile getirirken, İl Genel Meclisi Başkanı Ali Rıza Tekin, alınan bu kararın tarihi bir önemi olduğunu, Çanakkale için önemli bir projeye yönelik karar alındığını ifade etti. AK Parti Grup Başkanvekili Nurkan Şanda ve CHP Grup Başkanvekili Metin Öztürk de alınan kararın Çanakkale’ye hayırlı olması dileğinde bulundular.

Şık olmadı ama hayırlı olsun!
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan başkanlığında dün olağanüstü toplantısını gerçekleştiren Çanakkale Belediye Meclisi de İskele Meydanı konusunu görüştü. Yapılan görüşmede Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, oylamaya geçmeden önce yaptığı konuşmasında konunun daha önce bir mutabakatla olması gerektiğini ifade ederek, “Sürecin buraya kadar, bu şekilde gelmiş olması şık olmadı. Yani bir mülkiye başmüfettişinin bu şekilde gelmesi şık değildi. Ama olsun. Her şey şıklıkla ilerleyecek değil. Hayırlısı olsun diyelim. İl Genel Meclisi de bu konuda iradesini ortaya koymuştur, onlara da teşekkür ediyoruz” dedi. Başkan Gökhan, konuyu İmar Komisyonuna havale etti. Toplantıya beş dakika ara verilerek herkesin görüşünün oluşması beklendi.

Oy birliği sağlanamadı
Çanakkale Belediye Meclisi konuyu önce tartıştı ardından oyladı. Grup başkanvekilleri konuyu tarihi bir karar olarak nitelerken İl Genel Meclisi’nin kararı doğrultusunda mevcut Çanakkale Evi projesi alanı ve Anafartalar Oteli’nin birlikte bir kentsel alan yaratılmak üzere kararlar alındı. Yapılan oylamada 16 kabul, bir ret ve iki çekimser oy ile oy çokluğu sağlandı.

[Kaynak: canakkaleninrehberi.com]