Assos’ta 2008 Kazıları Sona Erdi

23 Ekim 2008

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesindeki Assos Antik Kenti’nde 20 Temmuz’da başlayan 2008 yılı kazı çalışmaları tamamlandı.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Klasik Arkeoloji Anabilim Dalı ve Kazı Başkanı Doç. Dr. Nurettin Arslan, yaptığı açıklamada, bu yıl yapılan kazılarda, antik kentin önemli yapılarından biri olan Athena Tapınağı’nın restorasyonu için mimarlar tarafından ölçüm çalışmaları yapıldığını belirtti.

Tapınağın beton parçalarının 2009 yılında yerel andezit taş parçalarla değiştirilmesi için gerekli hazırlıkların yapıldığını kaydeden Arslan, antik kentin merkezi konumundaki Agora;nın batı yönündeki stoa (antik kentlerde üzeri kapalı yaya yolları) yapısındaki kazılarda, Assos Kenti’nin özellikle Troas bölgesinin, metropol kentlerinden biri olan Alexandreia Troas (Dalyan) ile sıkı bir ticari ilişki içerisinde olduğunun ve stoanın MS 5’inci yüzyıldan itibaren kullanılmadığının tespit edildiğini bildirdi.

Arslan, Assos’un batı kapısı önünde yer alan nekropolisteki kazılarda geçen yıllarda olduğu gibi MÖ 6. yüzyıla ait çok sayıda urne (pişmiş toprak kap) ile bir adet sandık tipi mezara rastlandığını söyledi.

Bu çağda çocuklar dışında, yetişkinlerin de yakılmasının yaygın bir gelenek olduğunun gözlendiğini anlatan Arslan, Assos mezarlığında yakılmadan gömülen çocukların mezarlarında çok sık olarak emzikli kaplara rastlandığını ifade etti.

Arslan, bunların biberon olarak kullanıldığının bilindiğine işaret ederek, “Bu kaplar dışındaki diğer vazoların da küçük boyutlu olmaları dikkati çekmektedir. Çocukların gündelik hayatta oyun aletleri olan aşık kemikleri hediye olarak sıkça mezarlara bırakılmaktadır” dedi.

Hristiyanlığın erken yayıldığı bölgede yer alan Assos’ta, surların dışındaki Ayazma mevkisinde bulunan kilisede de çalışmalar gerçekleştirildiğini dile getiren Arslan, kilisenin Roma mezarları alanında MS 10’uncu yüzyılda inşa edildiğinin anlaşıldığını da dile getirdi.

Arslan, Alman bir ekip tarafından kentin topoğrafik planının çıkarılması için çalışmalara başlandığını belirtti. Bu çalışmalarda özellikle batı kapısı ve çevresindeki surların çizimlerinin tamamlandığına dikkati çeken Arslan, kazı çalışmalarının, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Amerikan Arkeoloji Enstitüsü ve Efes Pilsen tarafından desteklendiğini sözlerine ekledi.

[Haber ve Fotoğraf Kaynağı: cnn turk]

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir