“Assos’ta Felsefe” Belgesel Filmi World Travel Channel’de Gösterime Girdi

28 Haziran 2014

Antik Çağ’ın ünlü filozofu Aristoteles’in Assos’ta yerleşip felsefe üzerine çalışmalarını ve günümüz felsefe etkinliklerini konu alan “Aristoteles’in Ayak İzlerinde Assos’ta Felsefe” belgesel filmi 23 Haziran tarihi itibariyle “ASSOS’TA FELSEFE” adıyla Digitürk kanalında World Travel Channel’de yayınlanmaya başladı.

Yönetmenliğini Umut Hacıfevzioğlu’nun yaptığı, Uğur Pişmanlık’ın senaryolaştırdığı ve yönetmen yardımcılığını üstlendiği belgesel film Çanakkale’de çekildi. Çanakkale’nin tarihi ve kültürel yönlerinin de tanıtıldığı ve çekimleri Assos, Atena Tapınağı, Truva Antik kenti, Apollon Tapınağı gibi tarihi mekânlarda gerçekleşen “ASSOS’TA FELSEFE” adlı belgeseli, Aristoteles’in 2 bin yıl önceki çabalarını, bugün Prof. Dr. Örsan K. Öymen’in burada düzenlediği ve 14 yıldır gerçekleştirdiği “Assos’ta Felsefe”yi günümüzle buluşturmasını konu alıyor.

Kameramanlığını Çağlar Karakuş’un yaptığı belgeselde yer alan canlandırma sahnelerde ise Uğur Pişmanlık Aristoteles, Gülay Özkan ise Aristoteles’in eşi Pythias rolünde oynadılar.

“Aristoteles’in Ayak İzlerinde Assos’ta Felsefe” belgeselin yönetmeni Umut Hacıfevzioğlu ile senaristi Gazeteci-yazar Uğur Pişmanlık konuya ilişkin şu bilgileri verdiler, “Felsefe tarihinin en önemli filozoflarından, modern bilimlerin temelini atan en önde gelen düşünürlerden birisi olan Aristoteles, yaşamının bir bölümünü Assos’ta geçirmiş ve burada felsefe alanında çalışmalar yapmış, felsefe alanında eğitim vermiştir.
Atina’da Platon’un öğrencisi olan Aristoteles, yine Platon’un öğrencisi olan Hermias ile yakın dostluk kurmuş, Hermias daha sonraki yıllarda Assos’un hükümdarı olmuş ve Platon’un ölümünden sonra, Aristoteles’i Assos’a davet etmiştir. Aristoteles, Milattan Önce 348-345 yılları arasında Assos’ta yaşamış, Atina’ya tekrar dönmeden ve orada Lykeum adlı felsefe okulunu kurmadan önce, kendisine ait ilk felsefe okulunu Assos’ta kurmuştur.
İşte Aristoteles’in dersler verdiği bu kentte, 2 bin yıl sonrasında Felsefe Sanat Bilim Derneği’nden ve Bahçeşehir Üniversitesi’nden Prof. Dr. Örsan K. Öymen’in öncülüğünde 11 yıldır düzenli olarak yapılan, her yıl yurt içinden ve dışından yüzlerce kişinin katıldığı ‘Assos’ta Felsefe’ etkinlikleri bu film çalışmasıyla da belgesel bir nitelik kazandı”
.

Belgesel filmde, Zenon’dan sonra okulun başına geçen Assoslu filozofla birlikte, ondan da stoa okulu devralan ve hem Zenon hem de Kleantes’in öğretilerini geliştirerek tamamlamış olan Tarsuslu filozof Khirisippos da değiniliyor.

“Aristoteles’in Ayak İzlerinde Assos’ta Felsefe” adlı belgesel filminin çekimleri, 2-5 Temmuz 2012 tarihleri arasında yapılan ve çeşitli ülkelerden yabancı felsefecilerin de katıldığı “Uluslararası Assos’ta Felsefe” toplantılarında gerçekleştirildiği belirtildi. Belgesel filmde Türkiye’den başta Oruç Aruoba olmak üzere pek çok yerli ve yabancı felsefecinin görüşlerine yer verildiği vurgulandı.

Digitürk kanalında World Travels Chanel’de ilk gösterimi yapılan “Assos’ta Felsefe” adlı belgesel filmin, bundan sonra belli aralıklarla izleyicilerle buluşacağı ifade edildi.

Hacıfevzioğlu ve Uğur Pişmanlık, daha önce birlikte “Antik Çağ’da Tarsus ve Felsefe” belgeselini çekmişlerdi. İkili bu kez “Assos’ta Felsefe” adlı belgesel filmine imza attılar.

“ASSOS’TA FELSEFE” BELGESELİ
23 Haziran Pazartesi saat 11.25
27 Haziran Cuma saat 11.25
28 Haziran Cumartesi saat 11.25
WORLD TRAVEL CHANEL’de

Belgeseli bu linkten internet üzerinden izleyebilirsiniz.
http://www.worldtravelchannel.com.tr/Canli-Yayin

Filtreler:
Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir