Çanakkale İçinde

Assos’ta Felsefe Günleri: “Bilim ve Din”

Assos’ta her yıl geleneksel hale getirilen Felsefe Günleri’nin Türkçe yapılan kış toplantısı 7-8 Şubat 2014 tarihlerinde gerçekleşecek. Programın konusu ise “Bilim ve Din”.

Felsefe Sanat Bilim Derneği’nin Assos?ta 2000 yılından bu yana yaz ve kış aylarında olmak üzere yılda iki defa gerçekleştirdiği “Assos’ta Felsefe Günleri”nin 2014 kış programı “Bilim ve Din” konusu etrafında şekillenecek. 7-8 Şubat tarihlerinde Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı Assos’ta gerçekleşecek Felsefe Günleri’nin programı ve konuşmacıları hakkında bilgiler şöyle:

7 Şubat 2014 Cuma:
13:00 Örsan K. Öymen: “Bilim ve Din Karşıtlığının Zorunluluğu Üzerine”
14:30 Halil Turan: “Dinlerin Bilim Düşmanlığı: Eski Yunan’dan Modern Döneme İbretlik Öyküler”
16:00 Erdinç Sayan: “Antropik Kozmolojik İlke: Tanrı’nın En Son Vahyi Fizikçilere mi İndi?”
17:30 Kerem Cankoçak: “Modern Kozmoloji ve Teizm Çelişkisi”
19:30 Akşam Yemeği (Nazlıhan Otel Restaurant)

8 Şubat 2014 Cumartesi:
13:00 Kurtuluş Dinçer: “İnanç Felsefe Yoluyla Çürütülebilir mi?”
14:30 Oruç Aruoba: “Haydi Biraz Kuhn’laşalım”
16:00 Ayhan Sol: “Bilim ve Din Çatışınca”
17:30 Uluğ Nutku: “Bilim-Din Karşılaştırması Üzerine”
19:30 Akşam Yemeği (Yıldızsaray Otel Restaurant)
22:30 Uzun Ev’de Parti (DJ Örsan)

Not: Tüm konuşmalar ve diyaloglar Türkçe’dir. Toplantılar Assos limanda Nazlıhan Otel’de gerçekleşecektir.

Konuşmacılar hakkında:

Uluğ Nutku: Cumhuriyet Üniversitesi Felsefe Bölümü’nden emekli olmuştur. (Profesör). Lisans ve Doktora derecelerini İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümü’nden almıştır. İlgi ve çalışma alanları: Felsefi Antropoloji, Epistemoloji, Etik. Descartes, Locke, Leibniz, Spinoza, Hume, Kant. “İnanmanın Felsefesi”, “Daha Güncel Felsefe”, “Felsefe ve Güncellik”, “Ur Uruk Urşu”, “Gezgin Felsefe”, “İnsan Felsefesi Çalışmaları” kitaplarının yazarıdır. Alanında birçok makalesi ve çevirisi bulunmaktadır.

Oruç Aruoba: Yüksek Lisans ve Doktora derecesini Hacettepe Üniversitesi Felsefe Bölümü’nden aldı. İlgi ve çalışma alanları: Epistemoloji, Etik, Hume, Kant, Kierkegaard, Nietzsche, Marx, Heidegger, Sartre ve Wittgenstein. “Benlik”, “Sayıklamalar”, “Kesik Esintiler”, “Geç Gelen Ağıtlar”, “Ol / An”, “Doğançay’ın Çınarları”, “Zilif”, “Çengelköy Defteri”, “İle İlişki Defteri”, “Yakın”, “Ne Ki Hiç Haikular”, “Tümceler Bir Yerlerden Bir Zamanlar”, “De ki İşte”, “Yürüme”, “Uzak”, “Hani”, “Olmayalı”, “Ne Otuz Altı Tanzaku” kitaplarının yazarıdır. Alanında birçok makalesi ve çevirisi bulunmaktadır.

Kurtuluş Dinçer: Hacettepe Üniversitesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi. (Profesör). Yüksek Lisans ve Doktora derecesini Hacettepe Üniversitesi Felsefe Bölümü’nden almıştır. İlgi ve çalışma alanları: Bilim Felsefesi, Bilim Tarihi, Epistemoloji, Hume, Kant, Hempel, Popper, Kuhn, Feyerabend, Lakatos. “Kısaca Felsefe” kitabının ve alanında birçok makalenin yazarıdır. Alanında birçok çevirisi bulunmaktadır.

Halil Turan: Orta Doğu Teknik Üniversitesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi (Profesör). Yüksek Lisans ve Doktora derecelerini Orta Doğu Teknik Üniversitesi Felsefe Bölümü’nden aldı. İlgi ve çalışma alanları: Epistemoloji, Ontoloji, Etik, Bilim Felsefesi, Descartes, Hume, Kant, Kuhn. “Mantık Terimleri Sözlüğü” kitabının yazarıdır. (Teo Grünberg, David Grünberg ve Adnan Onart ile birlikte). Alanında birçok makalesi ve çevirisi bulunmaktadır.

Ayhan Sol: Orta Doğu Teknik Ünversitesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi. (Profesör). Doktora derecesini Orta Doğu Teknik Üniversitesi Felsefe Bölümü’nden almıştır. İlgi ve çalışma alanları: Epistemoloji, Bilim Felsefesi, Biyoloji Felsefesi, Çevre Felsefesi, Etik. Alanında birçok makalesi ve çevirisi bulunmaktadır.

Erdinç Sayan: Orta Doğu Teknik Üniversitesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi (Doçent). Yüksek Lisans derecesini Orta Doğu Teknik Üniversitesi Felsefe Bölümü’nden, Doktora derecesini Ohio State Üniversitesi Felsefe Bölümü’nden aldı. İlgi ve çalışma alanları: Bilim Felsefesi, Fizik Felsefesi, Epistemoloji, Mantık Felsefesi, Matematik Felsefesi, Zihin Felsefesi, Analitik Metafizik. Alanında birçok makalesi bulunmaktadır.

Örsan K. Öymen: Işık Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi (Profesör), Felsefe Sanat Bilim Derneği Yönetim Kurulu Başkanı, Assos’ta Felsefe projesinin kurucusu ve direktörü. Lisans ve Doktora derecesini Orta Doğu Teknik Üniversitesi Felsefe Bölümü’nden, Yüksek Lisans derecesini New York Üniversitesi Felsefe Bölümü’nden aldı. İlgi ve çalışma alanları: Epistemoloji, Etik, Siyaset Felsefesi, Kuşkuculuk, Varoluşçuluk, Sextus, Hume, Nietzsche, Marx, Heidegger, Sartre. “Hume” kitabının yazarı ve derleyicisidir. Alanında birçok makalesi bulunmaktadır.

Kerem Cankoçak: İstanbul Teknik Üniversitesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi. (Doçent). Lisans derecesini Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü’nden, Yüksek Lisans derecesini Stockholm Üniversitesi Fizik Bölümü’nden, Doktora derecesini Ege Üniversitesi Fizik Bölümü’nden aldı. İlgi ve çalışma alanları: Yüksek enerji fiziği, “büyük patlama” kuramı, CERN deneyleri, bilim tarihi ve felsefesi. CERN’deki “Büyük Patlama” (“Big-Bang”) kuramı deneylerine ve çalışmalarına katılan Türk bilim adamlarından birisidir. “50 Soruda Maddenin Evrimi” kitabının ve alanında birçok makalenin ve kitap içinde bölümün yazarıdır.

[Ayrıntılı Bilgi: philosophyinassos.org]