Assos’ta Felsefe Günleri: “Pozitivizm Nedir? Ne Değildir?”

07 Ocak 2015

Assos’ta her yıl geleneksel hale getirilen Felsefe Günleri’nin Türkçe yapılan kış toplantısı 6-7 Şubat 2015 tarihlerinde gerçekleşecek. Programın konusu ise “Pozitivizm Nedir? Ne Değildir?”

Felsefe Sanat Bilim Derneği’nin Assos’ta 2000 yılından bu yana yaz ve kış aylarında olmak üzere yılda iki defa gerçekleştirdiği “Assos’ta Felsefe Günleri”nin 2015 kış programı “Pozitivizm Nedir? Ne Değildir?” konusu etrafında şekillenecek. 6-7 Şubat tarihlerinde Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı Assos’ta gerçekleşecek Felsefe Günleri’nin programı ve konuşmacıları hakkında bilgiler şöyle:

6 Şubat 2015 Cuma
14:00 Örsan K. Öymen: “Pozitivizm, Deneyimcilik ve Hume”
15:30 Erdinç Sayan: “Pozitivizm Eleştirisi Mi, Bilim ve Akıl Düşmanlığı Mı?”
17:00 Samet Bağçe: “Viyana Çevresi ve Otto Neurath”
19:00 Akşam Yemeği (Nazlıhan Otel Restaurant)

7 Şubat 2015 Cumartesi
13:00 Kerem Cankoçak: “Pozitif Bilimler ve Pozitivizm”
14:30 Ufuk Yaltıraklı: “Pozitivizmin Hermeneutik Sınırları”
16:00 Cemil Güzey: “Pozitivist Ahlak”
17:30 Yaman Örs: “Bir ‘Suç’ Olarak Pozitivizm”
19:30 Akşam Yemeği (Yıldızsaray Otel Restaurant)
22:30 Uzun Ev’de Parti (DJ Unknown X)

Not: Tüm toplantılar Assos-Liman’da Nazlıhan Otel’de gerçekleşecektir. (Telefon: 286-7217385). Konuşmaların dili Türkçe’dir. Her oturum 60 dakikadır. Oturumlar arasında 30 dakika ara verilecektir.

Konuşmacılar hakkında kısaca:

Örsan K. Öymen: Işık Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Bölümü Başkanı (Profesör), Felsefe Sanat Bilim Derneği Kurucu Üye ve Yönetim Kurulu Başkanı, “Assos’ta Felsefe” projesi Kurucusu ve Direktörü. Lisans ve Doktora derecesini Orta Doğu Teknik Üniversitesi Felsefe Bölümü’nden, Yüksek Lisans derecesini New York Üniversitesi (NYU) Felsefe Bölümü’nden aldı. İlgi ve çalışma alanları: Epistemoloji, Etik, Siyaset Felsefesi, Kuşkuculuk, Varoluşçuluk, Herakleitos, Protagoras, Gorgias, Sokrates, Platon, Epikuros, Sextus, Descartes, Locke, Hume, Nietzsche, Marx, Heidegger, Sartre. “Hume” kitabının yazarı ve derleyicisidir. Alanında birçok makalesi bulunmaktadır.

Yaman Örs: Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Deontoloji Bölümü emekli Öğretim Üyesi. (Profesör). Lisans ve Tıpta Uzmanlık Doktora derecelerini Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden, Doktora derecesini Orta Doğu Teknik Üniversitesi Felsefe Bölümü’nden almıştır. İlgi ve çalışma alanları: Tıp Tarihi, Deontoloji, Tıp Etiği, Biyoetik, Bilim Felsefesi, Biyoloji Felsefesi, Dil Felsefesi, Reichenbach. “Bilimsel Felsefenin Işığında”, “Süreç Kuram ve Kavram Olarak Evrim”, “Felsefeden Sorumlu Devlet Bakanlığı”, “Atatürk, Felsefe ve Yaşam” kitaplarının yazarıdır. Alanında birçok makalesi bulunmaktadır.

Erdinç Sayan: Orta Doğu Teknik Üniversitesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi (Profesör). Lisans derecesini Orta Doğu Teknik Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’nden, Yüksek Lisans derecesini Orta Doğu Teknik Üniversitesi Felsefe Bölümü’nden, Doktora derecesini Ohio State Üniversitesi Felsefe Bölümü’nden aldı. İlgi ve çalışma alanları: Bilim Felsefesi, Fizik Felsefesi, Epistemoloji, Mantık Felsefesi, Matematik Felsefesi, Zihin Felsefesi, Analitik Metafizik. Alanında birçok makalesi bulunmaktadır.

Kerem Cankoçak: İstanbul Teknik Üniversitesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi. (Doçent). Lisans derecesini Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü’nden, Yüksek Lisans derecesini Stockholm Üniversitesi Fizik Bölümü’nden, Doktora derecesini Ege Üniversitesi Fizik Bölümü’nden aldı. İlgi ve çalışma alanları: Yüksek enerji fiziği, “büyük patlama” kuramı, CERN deneyleri, Bilim Tarihi, Bilim Felsefesi. CERN’deki “Büyük Patlama” (“Big-Bang”) kuramı deneylerine ve çalışmalarına katılan Türk bilim insanlarından birisidir. “50 Soruda Maddenin Evrimi” kitabının ve alanında birçok makalenin ve kitap içinde bölümün yazarıdır.

Samet Bağçe: Orta Doğu Teknik Üniversitesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi. (Doçent). Lisans derecesini İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümü’nden, Yüksek Lisans ve Doktora derecesini London School of Economics (LSE) Felsefe Bölümü’nden aldı. İlgi ve çalışma alanları: Bilim Felsefesi, Geometri Felsefesi, Epistemoloji, Öklid, Kant, Poincare, Russell, Einstein, Reichenbach. Alanında birçok makalesi bulunmaktadır.

Cemil Güzey: Mimar Sinan Üniversitesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi (Doçent). Lisans, Yüksek Lisans ve Doktora derecelerini İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümü’nden aldı. İlgi ve çalışma alanları: Ontoloji, Etik, Estetik, Mantık, Dil Felsefesi, Herakleitos, Epiktetos, Aurelius, Hobbes, Nietzsche, Wittgenstein, Hartmann. Alanında birçok makalesi bulunmaktadır.

Ufuk Yaltıraklı: Berlin Evangelik Yüksek Okulu (EHB) ve Berlin Katolik Sosyal Bilimler Yüksek Okulu (KHSB) Öğretim Elemanı. (Doktor). Lisans ve Doktora derecelerini İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümü’nden aldı. İlgi ve çalışma alanları: Metafizik, Ontoloji, Etik, Siyaset Felsefesi, Fenomenoloji, Hermeneutik, Felsefi Danışmanlık ve Psikoterapi, Hegel. Alanında birçok makalesi bulunmaktadır.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir