Atlas Dergisi Yayın Yönetmeni Özcan Yüksek, Kent Müzesi’ne Konuk Oldu

20 Aralık 2013

Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi’nde 18 Aralık 2013 Çarşamba günü Atlas Dergisi, Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği ve ÇAYEK (Çanakkale Ekolojik Yaşam İnisiyatifi) işbirliği ile planlanan etkinlik serisinin ilki gerçekleştirildi. Etkinlik kapsamında Atlas Dergisi Yayın Yönetmeni Özcan Yüksek “1001 Gece Masalları ve Kent Ütopyaları” sohbet konusuyla Kent Müzesi’ne konuk oldu.

Atlas Dergisi Yayın Yönetmenliğinin yanı sıra Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği gibi pek çok çevreci birlikteliklerde de aktif olan Özcan Yüksek, 1001 Gece Masalları ve Kent Ütopyalarını anlattığı sohbetine misafirleri çevreci kimliğini öne çıkaran “ormanınız bol olsun” diyerek hoş bir selamlama ile başladı. Özcan Yüksek masal üzerine başlattığı sohbetinde kırsal kesimin anlatıları olarak kabul gören, çocukları uyutmak için anlatılan, büyüklerce de “bana masal anlatma” diyerek aşağılanan masalların aslında şehir anlatıları da olduğunu ve içerikleri ile gerçekleri yansıttıklarını söyledi. Sadece anlatım yoluyla aktarımı gerçekleştirilen masalların kendisini çok etkilediğini ve 1001 Gece Masallarının özel ilgi alanı olduğunu söyleyen Yüksek, masallarda ideal toplum vurgusunun yapıldığını ve dikte edilen bir öğretiden ziyade anlatımın içinde gizlenen bilgiler ile insanları ikna etme üstünlüğünü gösterdiklerine değindi. 1001 Gece Masallarının geçtiği coğrafyaları da ziyaret ederek masalların izlerini bu coğrafyalarda takip etme çabasında olduğunu söyleyen Yüksek, 1001 Gece Masallarındaki tüm kahramanların aslında “ben” kavramının içindeki katmanlar olduğunu ve masaldaki bütün karakterlerinin biz olduğuna değindi. Özcan Yüksek sohbetine masallardan seçkiler de anlatarak devam etti. Gündemde olan pek çok konunun aslında masallarda da anlatıldığını ifade eden Özcan Yüksek masalların dünden bugüne bilgileri çoğaltarak taşıdığını belirtti. Bugüne ve yarına dair bilgilerin masalların ikonografik çözümlemesinden değil kendi anlatımının içinden çıktığını, masalların böylece okunması ile birlikte günümüzde yaşanan ya da yarınımızda yaşayacağımız sorunlar ya da olayların aydınlanabileceğini söyledi. Masalların genel yargı olarak aşağılanan en önemli kısmının sonunda mutlaka iyilerin kazanması olduğuna değinen Yüksek, ideal toplum anlayışının ve aslında kötülerin de iyilere ihtiyaç duymasının bu anlayışın altyapısını oluşturduğuna değindi. Masal anlatımının ayrı bir iş olduğuna da değinilen sohbette, masallardan uzaklaşılan günümüzde masal anlatıcılığının da ortadan kalkması ile masalların zenginleşme serüvenini yitirdiğinin de altı çizildi. Sohbet Özcan Yüksek’in kent masalı olarak gördüğü Bremen Mızıkacıları masalının kısa anlatımı ve konukların sorularına verilen cevaplar ile sona erdi.

Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi’nde 25 Aralık 2013 Çarşamba günü saat: 18.00’da Çiler Bakır ile “Kemalpaşa Mahallesi” üzerine bir sohbet gerçekleştirilecek.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir