Avrupa Kobi Haftası Kapsamında “İnovatif Girişimcilik Konferansı” Düzenlendi

02 Aralık 2013

Avrupa Birliği’nin KOBİ’lerin ekonomideki, girişimcilik kültüründeki ve istihdamdaki önemini vurgulamak ve sorunlarını ön plana çıkarmak amacıyla düzenlediği KOBİ Haftası etkinlikleri kapsamında Çanakkale Ticaret Borsası ve KOSGEB işbirliği ile İnovatif Girişimcilik Konferansı düzenlendi. Konferansa Kişisel Gelişim Uzmanı Tuygan Çalıkoğlu, KOSGEB Çanakkale Müdürü Erdoğan Yüksel ve TOBB Çanakkale Genç Girişimciler Kurulu Başkan Yardımcısı Serkan Gelmez ve ÇOMÜ Genç Girişimciler Topluluğu Başkanı Mustafa Alptuğ Akkoca konuşmacı olarak katıldı.

Geniş bir izleyicinin katıldığı konferansa KOSGEB Başkanlık Müşaviri Ferruh Tanyel, Çanakkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı S. Kaya Üzen, Meclis Başkanı Abdullah Deniz, Meclis Başkan Yardımcısı İzzet Arıcı, Meclis Katip Üyesi Ahmet Uzun, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Salamon Halyo ve Gökhan Uysal, Yönetim Kurulu Üyesi Zakir Tanrıkulu, Meclis Üyesi Mehmet Ok, TOBB Çanakkale Genç Girişimciler Kurulu üyeleri ve ÇOMÜ Genç Girişimciler Topluluğu üyeleri katıldı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı Kaya Üzen kendisinin de bir girişimci olduğunu, girişimcilik kültürünün nasıl geliştiğini, aile şirketlerinin hayat hikayelerini ve başarı örneklerini vererek başlattığı konuşmasında, girişimci adaylarına ve öğrencilere dünyaca ünlü girişimcilerin başarı hikayelerinden örnekler vererek anlattı.

Kaya Üzen’in ilginç örnekler verdiği konuşmasında dünya üzerinde 52 Milyondan fazla kopyası satılan Angry Birds oyununun gelişimi ve yaratıcı ekibin girişimcilik kültürünü, son yıllarda hayatımızın her alanına giren dokunmatik ekranlı ipadlerin ve tabletlerin geliştiricisi Steve Jobs’un çalışmaları ve girişimciliği, ülkemizin başarılı girişimcilik örneklerinden yemeksepeti.com’un büyüme hikayesini anlattı. Kaya Üzen konuşmasının sonunda; “Ben ülkelerin en önemli varlıklarının gelişmiş, yetişmiş insan gücü olduğuna inanıyorum. Girişim gücü olduğuna inanıyorum. Para bulunur borçlanılır, teknoloji satın alınır, hammadde ithal edilir ama girişimci insan yetişmiş insan kolay bulunmaz ve kolay yetişmez. En değerli varlık, en paha biçilmez güç girişimciliktir, tecrübedir, yetişmiş insan gücüdür” dedi.

Kaya Üzen’den sonra söz alan TOBB Çanakkale Genç Girişimciler Kurulu Başkan Yardımcısı Serkan Gelmez de konuşmasında Genç Girişimciler Kurulu’nun yapısı ve faaliyetleri hakkında kısa bilgi verdi. İnovasyon ve girişimcilik konularıyla ilgili düşüncelerini paylaşan Gelmez; Türkiye’den girişimcilik konusunda kendisini etkileyen Haluk Okutur’un Simit Sarayı başarı hikayesini örnek göstererek “İnovasyon bilgi, zeka ve yaratıcılık gerektiriyor, yürek istiyor, risk almak, denenmemişi denemek ve kolayca vazgeçmemek şart. Başarının bir tek formülü var; hayal et, odaklan, vaz geçme, erteleme, üşenme ve inat et.” dedi.

Serkan Gelmez’i müteakiben söz alan KOSGEB Çanakkale Müdürü Erdoğan Yüksel “İçinde bulunduğumuz haftanın KOBİ Haftası olması sebebiyle Avrupa’da ve Türkiye’de çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Bizler de bu kapsamda Çanakkale Ticaret Borsası ve KOSGEB Çanakkale İl Müdürlüğü işbirliğiyle ‘İnovatif Girişimcilik Konferansı’ ve ‘Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi Sertifika Töreni’ni aynı zamanda gerçekleştirmekten mutluluk duyuyoruz. Küçük İşletmeler Yasasının en önemli prensiplerinden biri olan girişimciliğin özendirilmesi ve desteklenmesidir ki, bu husus aynı zamanda KOSGEB tarafından da uygulanan çalışmalardan birisidir. Bu konuda Çanakkale Ticaret Borsası ile yaptığımız işbirliği ile beş etap halinde uygulamalı girişimcilik eğitimleri düzenledik ve toplamda 150 kişiyi girişimci adayı yaptık. Programa desteklerinden ötürü Ticaret Borsası Yönetimi başta olmak üzere yönetim nezdinde Borsa çalışanlarına da teşekkürlerimizi sunuyorum.” dedi. Erdoğan Yüksel KOSGEB desteği ile iş hayatına atılan başarılı girişimcilerin hikayelerinin yer aldığı bir video gösterisinin ardından KOSGEB hizmetleri ve destekleri konusunda İnovatif Girişimcilik konulu kapsamlı bir sunum yaptı.

Konferansın son konuşmacısı ise Kişisel Gelişim Uzmanı Tuygan Çalıkoğlu oldu. Çalıkoğlu, “İnovasyon” konulu bir sunum gerçekleştirdi. Sunumunda telekomünikasyon ve otomotiv sektörleriyle ilgili küreselleşen üretim süreçleri hakkında bilgiler veren Çalıkoğlu, inovasyonun farklı anlamlarına da dikkat çekti. Globalleşen dünyada emtialaşan ürünlerin fazlalığı ve tüketici grubunun giderek daralmasıyla birlikte şirketlerin farklı ürün ve hizmetler sunmaması halinde üzerlerindeki sıfır kar baskısının giderek artacağını vurguladı. Katılımcıların kişisel gelişimlerine yönelik dünya çapında satış rekorları kıran çeşitli kitaplar öneren Çalıkoğlu, “Dünya’da aynı ürünler, aynı hizmetler arasından sıyrılmak için üç kavrama dikkat çekmek istiyorum. Bunlar; ‘Daha Hızlı’, ‘Daha İyi’, ‘Daha Ucuz'” dedi.

Konferans bitiminde Çanakkale Ticaret Borsası ile KOSGEB Çanakkale Müdürlüğü tarafından ortak düzenlenen ‘Uygulamalı Girişimcilik Eğitimini Beşinci Etabı’nı başarıyla tamamlayan 30 girişimci adayına Çanakkale Ticaret Borsası Meclis Başkanı Abdullah Deniz, KOSGEB Başkanlık Müşaviri Ferruh Tanyel, Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı Kaya Üzen ve KOSGEB Çanakkale Müdürü Erdoğan Yüksel tarafından sertifikaları takdim edildi.

Tören bitiminde girişimcilerle beraber hatıra fotoğrafları çekildi.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir