Ayvacık Altı Ulaşım Limanı Projesi Tartışılıyor

27 Ağustos 2011

Mitolojide “Işıklar Sahili” olarak geçen, antik Troas kentlerinin bulunduğu Edremit Körfezi’nin tam ortasında kurulması planlanan “Ayvacık Altı Ulaşım Limanı Projesi”ne itiraz sesleri yükseltenler, projenin bölgeye ekolojik, arkeolojik ve sosyokültürel zenginlikler açısından zarar vereceğini anlatmak için şimdi de bir panel düzenliyor.

GÜMÇED (Güney Marmara Çevre ve Koruma Derneği) tarafında yarın saat 17.00’de Assos BüyükHüsun Köyü Kahvesi’nde düzenlenecek panel, yöre halkını proje hakkında bilgilendirmek için de büyük önem taşıyor.

Panelin konuşmacıları ise projeye karşı çıkan yüksek mimar ve çevre bilimci Ayşegül Cankat, Peyzaj Mimarları Odası Genel Sekreteri Redife Kolçak, Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şube Sekreteri Emine Girgin. Ayrıca panele projeye destek veren Ayvacık Belediye Başkanı Mehmet Ünal Şahin de davetli.

Assos’ta antik Lamponia kentinin tepeden gördüğü alanda 17 bin metrekareye 15 milyon liralık bir bütçeyle uygulanması öngörülen projenin ÇED (Çevresel Etki Değerlendirme) Raporu’nda belirtildiği üzere Assos – Ayvalık hattı arasında kamyonların yolunu kısaltarak yük taşıması, ayrıca Midilli ile turizmin geliştirilmesi amacıyla hayata geçirilmesi planlanıyor.

2010 yılı kışında kamuoyuna duyurulan projenin uygulanmaması gerektiğini savunan ve itiraz dilekçesi sunan doğa gönüllülerinin gerekçeleri ise net: Halihazırda Assos, Babakale ve Küçükkuyu’da üç limanı bulunan, üstelik 2. derece SİT alanı olan bölgenin maliyeti yüksek bu liman projesiyle ekolojik, tarihi, kültürel yapısının bozulacak ve imara açılmasını kolaylaştıracak olması.

Limanın yaklaşık 140 km’lik yolu kısaltmak için tesis edilecek olmasının ticari olarak da bir cazibesi olmadığını söyleyen GÜMÇED Edremit Körfezi Şube Başkanı Mehmet Akif Öznal, projenin bölgeyi kalkındırmayacağını, tarım ve hayvancılığı da yok ederek köylüyü sadece hizmet sektörüne hapsedeceğini belirterek projeyi “DLHİ (Ulaştırma Bakanlığı Devlet Liman İşletmeleri ve Hava Meydanları İnşaatı tarafından planlanmış ve Çanakkale ticaret çevreleri, Ayvacık Belediyesi ile GESTAŞ’ın desteklediği ve muhtemelen GESTAŞ’ın yatırımını gerçekleştireceği, iş alanı yaratmayı da amaçlayan bir proje. Assos- Ayvalık hattını, Eskihisar- Topçular hattına dönüştürmeye, körfezimizi kirletmeye hiç kimsenin hakkı yok” sözleriyle değerlendiriyor. Belediye Başkanı Şahin ise hazırlıkları altı yıldır süren projenin bölge halkına fayda sağlayacağını belirterek “Her girişim talan demek değil. Assos göç veriyor, beldenin nüfusu 30 bine düştü. Biz de Ayvalık gibi turizmden yeterince yarar sağlamak istiyoruz” diyor. Şahin, diğer üç limanın tarım amaçlı ya da balıkçı limanları olduğunu vurgulayarak projenin “büyük çaplı olmayan, çevreye de zarar vermeyen” bir proje olduğunu savunuyor.

ÇED Raporu, Çevre ve Orman Bakanlığı’na sunulan proje, şu anda son aşamada. Öznal, karayolunun deniz yolundan daha kısa ve maliyetsiz olduğu Assos – Ayvalık hattını işler kılacak limanı Ayvacık’a bağlayacak 13 km’lik yolun, tarihi Assos-Behramkale ve Truva’yı Bergama’ya bağladığı tahmin edilen antik yol kalıntılarının tam üzerinden geçeceğini de vurguluyor: “Bu, Türkiye’deki 150 milyon zeytin ağacının tek başına yüzde 10’unu barındıran Edremit Körfezi’nin bu bölümünün imara açılması ve doğal dengesinin bozulması tehlikesini de beraberinde getiriyor” diyor.

Öznal, ÇED Raporu olumsuz olsa bile bu dolgu liman projesinin planlarda yer alacak olmasının da önemine dikkat çekerek, sürece hukuki yollarla müdahil olacaklarını belirtiyor.

[Haber Kaynağı: Cumhuriyet]
[Fotoğraflar: Ayvacık Gazetesi]

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir