Bahçe Bitkileri Bölge Toplantısı Gökçeada’da Yapıldı

26 Haziran 2010

Çanakkale Tarım İl Müdürlüğü organizasyonunda, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünün Koordinasyonunda gerçekleştirilen bahçe bitkileri ile ilgili bilgi alış veriş toplantısı Gökçeada ilçesinde yapıldı.

İzmir, Aydın, Denizli, Balıkesir, Muğla, Manisa ve Çanakkale Tarım İl Müdürlüklerinin katılımıyla Kaleköy Resort Otelde yapılan toplantıya tarım il ve ilçe müdürlükleri bünyesinde görev yapan 120 teknik personel ile bu illerin İl müdür yardımcıları ve çiftçi eğitim yayım şube müdürleri iştirak etti.

Üç gün süren toplantıda tarımsal araştırma enstitülerinden, üniversitelerden ve özel sektörden konu uzmanları bahçe bitkileri yetiştiriciliği ile ilgili değişik konularda bildiriler sunarak, illerin konu ile ilgili sorunlarına çözüm aradı. Toplantıda bir konuşma yapan Çanakkale Tarım İl Müdür Yardımcısı Mustafa Nazlım, Türkiye?de kırsal alanda yaşayan insanların temel geçim kaynağı olan tarımsal faaliyetlerle ilgili düzenleyici, destekleyici, örgütleyici ve eğitici fonksiyonlardan sorumlu olan bakanlığın en önemli ve işlerinden birisinin çiftçilere yönelik eğitim çalışmaları olduğunu belirterek, ?Bu eğitim çalışmaları kendine özgü prensiplere sahip olup, yayım çalışmaları olarak adlandırılmıştır. Tarımsal üretimin gerçekleştirilmesinde yayım çalışmaları bir amaç değil sadece bir araçtır ve bu araç kırsal kalkınmada rol oynayan önemli bir araçtır. Çünkü kırsal kalkınmada rol oynayan değişik tarımsal girdiler, kredi, pazar, örgütlenme, toprak muhafaza, uygun teknoloji, teşvikler ve destekleme gibi faktörlerin hemen hepsi üretime yöneltilmişken insana yönelik tek faktör eğitim, dolayısıyla tarımsal yayımdır. Bu nedenle yayımın araştırma ile olan bağının güçlendirilmesi ve sistematize edilmesi büyük önem arz etmektedir. Araştırmacı, yayımcı ve çiftçi arasındaki bağın güçlendirilmesine bakanlığımız hep önem vermiş, Tarımsal Yayım ve Uygulamalı Araştırma Projesi (TYUAP) gibi yayım ile ilgili büyük yatırım projelerini uygulamaya koymuş ve bu projeye büyük kaynaklar aktarmıştır? dedi.

Günümüzde gerek koordinatör araştırma enstitülerinin organize ettiği bölgesel, gerekse il bazında yapılan BAV toplantıları ile araştırmacı, yayımcı ve çiftçi arasındaki bağın canlı tutulduğunu da belirten Nazlım, “Bu bağ sayesinde araştırmalar sonucu elde edilen yeni bilgiler, teknolojiler ve yeni ıslah ve tescil edilen çeşitler çiftçimize intikal ettirilmektedir. Sağlıklı, işler ve etkili bir yayım- araştırma bağının kurulması ve bu yapının içerisine çiftçilerin de yerleştirilmesi bu mantalitenin benimsenmesine bağlıdır. Bu çerçeveye işlerlik kazandırmak ve koordinasyonu sağlama sorumluluğu da İl Müdürlükleri ile Araştırma Enstitülerimize düşmektedir” dedi. Toplantı kapsamında Tarım ve Köyişleri Bakanlığına bağlı araştırma enstitülerinden gelen konu uzmanları, üniversitelerden gelen akademik personel ve özel sektörden gelen uzmanlar çalışma konuları ile ilgili bildirilerini sundular. İllerden gelen teknik personel, illerinde sahada karşılaştıkları sorunları, konu uzmanlarına ileterek sorunların çözümü ile ilgili bBilgi alış verişinde bulundu. Toplantı kapsamında düzenlenen teknik gezide ise katılımcılar ELTA Tarım İşletmesi ve Kaleköydeki organik üretim yapan işletmeler gezdi.

İHA

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir