Çanakkale İçinde

Başbakan Erdoğan, Çanakkale’de

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 18 Mart Şehitler Günü ve Çanakkale Zaferi’nin 98. yıl dönümü dolayısıyla ANA uçağıyla saat 13.20’de Çanakkale Havaalanı’na iniş yapan Başbakan Erdoğan’ı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Vali Güngör Azim Tuna, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mesut Özel, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve ilgililerden oluşan bir heyet karşıladı.

Başbakan Erdoğan ile İçişleri Bakanı Muammer Güler, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım da Çanakkale’ye geldi.

İlk olarak Çanakkale’nin Biga Şehir Meydanı’nda gerçekleştirilecek toplu açılış törenine katılacak olan Başbakan Erdoğan, Bekirli’deki İÇDAŞ tesislerini inceledikten sonra Çan ilçesine geçecek. Burada halka hitap etmesi beklenen Erdoğan, Kaleseramik Fabrikasında incelemelerde bulunacak.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Çanakkale Ziyaretiyle İlgili Haberler:
1. Başbakan Erdoğan’ın Çanakkale Ziyareti
2. Başbakan Erdoğan’ın Çanakkale Programı
3. Başbakan Erdoğan’ın Biga Ziyareti
4. Başbakan Erdoğan’ın Çan Ziyareti
5. Başbakan Erdoğan’ın Çanakkale Deniz Zaferi Töreni Konuşması

Başbakan Erdoğan’ın Çanakkale Programı şöyle;
17 Mart 2013 Pazar
Saat: 11.30 İstanbul’dan Çanakkale’ye, ardından Biga’ya hareket
Saat: 13.00 Toplu açılış töreni ve halka hitap Yer: Biga Şehir Meydanı
Saat: 14.30 / 15.30 İçdaş Bekirli Termik Santrali kurdele kesimi ve öğle yemeği
Saat: 16.00 / 17.00 Çan’da halka hitap Yer: Şehir meydanı
Saat: 17.15 Kale fabrikasında inceleme
Saat: 18.30 AKP İl Teşkilkatı ile yemekli toplantı Yer: Kolin Otel

18 Mart 2013 Pazartesi
Saat: 09.30 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 98’inci Yıl Dönümü Kutlama Törenleri Yer: 18 Mart Stadyumu
Saat: 12.00 Yemek Yer: Kolin Otel
Saat: 14.00 Şehitler Abidesi’nde tören:
.Saygı duruşu, saygı atışı ve İstiklal Marşı’nın okunması
.Konuşmalar
.Şehitlik defterinin imzalanması
.Boğazda resmi geçit
.Solo Türk Uçak Gösterisi
.Şehitlik ziyareti
Saat: 16.00 ‘Ocak’ isimli fotoğraf sergisi Yer: Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi
Saat: 17.00 Eceabat Belediyesi’ni ziyaret

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Çanakkale Ziyaretiyle İlgili Haberler:
1. Başbakan Erdoğan’ın Çanakkale Ziyareti
2. Başbakan Erdoğan’ın Çanakkale Programı
3. Başbakan Erdoğan’ın Biga Ziyareti
4. Başbakan Erdoğan’ın Çan Ziyareti
5. Başbakan Erdoğan’ın Çanakkale Deniz Zaferi Töreni Konuşması

BAŞBAKAN ERDOĞAN BİGA’DA
Erdoğan, ilk olarak Biga Şehir Meydanı’nda toplu açılışlara katılarak halka hitap etti. Biga’da faaliyet gösteren fabrikaların gösterdiği başarıyı öven Erdoğan, özel teşebbüsün yanında olduklarını söyledi.

Başbakan Erdoğan, Biga Belediyesi’nin ilçeye yeni terminal binası, alışveriş merkezi, rekreasyon alanı ve spor kompleksi, 32 adet işyeri ve konut projesi, mesire alanı ve kent parkı, kütüphane, 2 sosyal tesis, 2 suni çim kaplama futbol sahası, içme suyu isale hattı ve üst geçit kazandırdığını belirterek, tüm bu hizmetlerin resmi açılışını bugün burada gerçekleştirdiklerini ifade etti.

“Güzel Gelişmeler Var”
“10 yıldır ne yaptıysak Çanakkale ruhunu yaşatmak için yaptık.” diyen Erdoğan, Çanakkale’de bulunan şehitlerin mezar taşlarını örnek göstererek, kardeşliği yaşatacaklarını söyledi; “Terörün bitmesine Çanakkale şehitler diyarından destek bekliyoruz. Muhalefet isterse bizi yalnız bıraksın. Yeter ki halkımız bizimle beraber olsun. Siz yanımızda olursanız biz çözeriz. Güzel gelişmeler var, beraber o güzel günleri yaşayacağız. İnşallah şehitlerimize mahcup olmayacağız. Bu süreci hayırlısı ile neticeye ulaştıracağız.”

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Çanakkale’nin Biga ilçesine gelerek halka konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, öğle saatlerinde uçakla Çanakkale’ye geldi. Buradan Çanakkale’nin Biga ilçesine hareket eden Başbakan Erdoğan ilk olarak halka seslendi. Başbakan Erdoğan, “Çalışan emeği ile kazanan, kazandığını yatırım olarak hizmete dönüştüren herkesin gönlümüzde ayrı bir yeri vardır. Sadece bu yatırımlar olmuyor. Birçok aileye iş-ekmek kapısı oluyor. Takdir ediyoruz.” dedi.

Göreve geldiklerinde Türkiye’nin ihracatının 30 milyar dolar olduğunu hatırlatan Başbakan Erdoğan, bu rakamı yaptıkları çalışmalarla 152 milyar dolara çıkardıklarını açıkladı. Erdoğan, “Kimlerle oldu bu başarı girişimcilerle oldu. El ele verdik omuz omuza verdik, her şey Türkiye için dedik ve buralara geldik. Hedefimiz var şimdi 2023 yılına farklı gireceğiz. Hedef 500 milyar dolar ihracat hedefi. Bazıları gülüyor nasıl yaparsınız. Kendimize hedef koyuyoruz. Hedefsiz olanın bir yere varması mümkün değil. Bizim hedefimiz var, biz dertliyiz bu millete bunları aşacağız. Üstadın ifadesi ile hedefe varmayan mızrak utansın. Büyük görev özel sektöre düşüyor. Yeni yatırımlar yaparak yeni pazarlar yaparak 2023 yılında hedefimize ulaşacağız. Her yerde Madde in Türkiye göreceğiz. Eskide göremiyorduk. Şimdi görüyoruz. Afrika ya varmış, Asya’nın her yerine varmış.” diye konuştu.

Yıllardır 18 Mart törenleri katıldıklarını söyleyen Başbakan Erdoğan, “Bizim millet olarak, dünyanın dört bir yanına yayılmış küçüklü büyüklü şehitliklerimiz bulunuyor. O şehitlikler değerli. O şehitlikler hedeftir hedef. Mehmet buraya niye gelmiş. O niye geldiyse biz onun için varız. Gerek ülke içinde olsun gerek ülke dışında olsun şehitlikleri onarıyoruz sahip çıkıyoruz. Çanakkale şehitliğin içler acısı durumunu nasıl güzel görüntüye kavuşturduysak, dünyanın dört bir yanında da aynı şekilde şehitliklere sahip çıkıyoruz.” dedi.

Kafatası milliyetçisi olmadıklarını belirten Erdoğan, milliyetçilik anlayışlarında ırkçılık olmadığını belirtti. Erdoğan “Milliyetçilik, bir slogan atmak değildir. Milliyetçilik şehitliklerin hatırasına, mirasına sahip çıkmaktır. Biz kafatası milliyetçisi olmadık olmayacağız. Bizim milliyetçilik anlayışımızda ırkçılık yok. Bu ülkede Türkü ile Kürdü ile Çerkezi ile Romanı ile aklınıza ne gelirse, Yaradılanı Yaradandan dolayı seviyoruz ve yolumuza devam ediyoruz. Buradaki şehitliğe gidin hepsini kucak kucağa görürsünüz. Üsküp’ten Bosna’dan, Kars’tan her yerde geleni görürsünüz. Geldiler bu topraklarda şehit oldular. Onun için burayı iyi anlayacağız iyi okuyacağız. Bu şehitlikler bize tarihimizi anlatıyor. Bize diyorlar ki Filistin ile niye bu kadar ilgilisiniz. Çünkü burada Çanakkale’de Kudüslü şehitler var. Suriye ile niye bu kadar ileniyorsunuz diyorlar. Çanakkale’de Şamlı, Halepli şehitler var. Suriye ye gidin Mehmetçiğin şehitleri var. 98 yıl önce zor zamanımızda Çanakkale’ye koştuysa biz de zor zamanında yanlarında olacağız.” şeklinde konuştu.

Suriye halkının yanında olduklarını vurgulayan Başbakan Erdoğan, “Diktatörle kol kola fotoğraf çekenleri görüyorsunuz. Ana muhalefet partisi milletvekilleri eli kanlı Esed ile fotoğraf çektiriyorlar. Biz nerede dolaşıyoruz onlar nerde. Aynı fotoğraf karesinde yer almadık. Biz mazlumun yanında olduk ve olacağız. Çanakkale destanı bize bunları emrediyor. Dikkat edin bunlar Diyarbakır’a gidemezler. Şam’a giderler eli kanlı diktatörle aynı fotoğraf karesine girerler.” dedi.

Her platforma Çanakkale ruhunu aktardıklarını söyleyen Başbakan Erdoğan, “Ne yaptıysak şehitlerimizin izinden gittik. Mezar taşlarındaki kardeşliği yaşatmak, bizim rehberimiz oldu. Yavrularımıza artık Çanakkale ruhunu vereceğiz. Şehitlikte kardeşle yatan kardeşliği yaşatmak için var gücümüz ile çalışıyoruz. Kendine milliyetçi diyenler gelip bu şehitliğe sahip çıkmadılar. Barıştan, demokrasiden bahsedenler gelip burada Vanlı, Şanlıurfalı şehitleri görmediler. Biz şehitlerin izinden yürüyen bir milletiz. Onlar şehitlerimize sahip çıkmasalar biz var gücümüzle o şehitlerin hatırasına sahip çıkacağız. Onlar terörün bitmesini istemedikçe, biz mücadele edeceğiz. Biz millete karşı sorumluyuz. Onlar şehitlerimizi istismar eder, biz sahip çıkarız. Onlar gençleri ölüme götürür biz sahip çıkıyoruz. Terörün bitmesine Çanakkale şehitler diyarından destek bekliyoruz. Muhalefet isterse bizi yalnız bıraksın. Yeter ki halkımız bizimle beraber olsun. Siz yanımızda olursanız biz çözeriz. Güzel gelişmeler var, beraber o güzel günleri yaşayacağız. İnşallah şehitlerimize mahcup olmayacağız. Bu süreci hayırlısı ile neticeye ulaştıracağız.” diye konuştu.

Başbakan Erdoğan ve beraberindeki heyet toplu açılışları gerçekleştirip, Biga’da bulunan İçdaş Fabrikalarına hareket etti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Çanakkale Ziyaretiyle İlgili Haberler:
1. Başbakan Erdoğan’ın Çanakkale Ziyareti
2. Başbakan Erdoğan’ın Çanakkale Programı
3. Başbakan Erdoğan’ın Biga Ziyareti
4. Başbakan Erdoğan’ın Çan Ziyareti
5. Başbakan Erdoğan’ın Çanakkale Deniz Zaferi Töreni Konuşması

BAŞBAKAN ERDOĞAN’IN ÇAN ZİYARETİ
Başbakan Recep Tayip Erdoğan, Çanakkale’nin Biga ilçesindeki programının ardından Çan ilçesine geçti. Beraberinde eşi Emine Erdoğan’la birlikte Çan’a gelen Başbakan Erdoğan miting alanında otobüsün üzerinden vatandaşlara hitap etti.

Silahlar Bırakıldığı Anda Türkiye Sıçrar
Başbakan şu açıklamalarda bulundu; “Bu ülkede biz Türkü ile Kürdü ile Çerkezi ile Arnavutu ile bir ve beraber olacağız. Bizde ırkçılık yok kavicilik yok. Ne acemin Araba ne Arabın aceme üstünlüğü yok. Biz insanı sadece insan olduğu için severiz ve sevmeye mecburuz. Üstünlüğün şartı ne makam ne mevki, ne para ne puldur. Yarın öleceğiz. Musalla taşında imam başbakan demeyecek. Ne diyecekler? Er kişi niyetine, hatun kişi niyetine. Öyle ise bu kavga ne. Neyi paylaşmıyorsunuz. Sizlerle el ele vereceğiz. Şu Çanakkale ruhunu iyi yaşatacağız. Bu ruh geleceğe bakışımızın tetikçisiyiz. Terbiyeyi böyle aldık. Orada hepsi kucak kucağa yatıyor. Biz her şeye rağmen bir adım attık. Bu ülkede kimse bizi ayırmaya kalkmasın. Bölücü terör örgütü silahları bırakıldığı anda, bu ülke sıçrar. O zaman Güney Doğu Anadolu Bölgesi çok daha farklı yükselecek, işsizlik oranı düşecek.”

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Çanakkale Ziyaretiyle İlgili Haberler:
1. Başbakan Erdoğan’ın Çanakkale Ziyareti
2. Başbakan Erdoğan’ın Çanakkale Programı
3. Başbakan Erdoğan’ın Biga Ziyareti
4. Başbakan Erdoğan’ın Çan Ziyareti
5. Başbakan Erdoğan’ın Çanakkale Deniz Zaferi Töreni Konuşması

‘ÇANAKKALE, TÜM KARDEŞ MİLLETLERİN ZAFERİDİR’
Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna’nın konuşmasının ardından, ‘Türkiye seninle gurur duyuyor’, ‘Başbakan Erdoğan’, ‘Recep Tayyip Erdoğan’ kürsüye gelen ve şehit torunlarını el sallayarak selamlayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, konuşmasına vatanı bayrağı için canını feda eden şehitleri anarak başladı, “Allah tüm şehitlerimizden razı olsun, mekanlarını cennet eylesin” dedi. 98 yıl önce büyük bir destanın kahramanlıkla yazıldığını kaydeden Başbakan Erdoğan, şunları söyledi: “Ancak şunu bilin ki. Mehmetçik, Çanakkale Destanı’nı, az önce küçük, küçücük Mücahitimizin okuduğu o şiirindeki inceliğiyle, oradaki o girift heyecan dolu coşkuyla yazdı. En çok da tüm dünyanın mazlumlarının dualarıyla, o duaların kabul edilmesiyle yazdı. O dönem, Saraybosna’nın Üsküp’ün, Tiran’ın, Rabat’ın mihrapları önünde gözyaşları içinde dua edildi. Eller semaya açıldı. Gözlerden yaş, dillerden dualar döküldü. Mehmetçiğin muzaffer olması için Allah’a yalvarıldı. En doğuda, batıda insanlar mallarını canlarını en önemlisi de dualarını Mehmetçiğimize gönderdiler. Çanakkale Deniz Zaferi bu dua boyutuyla çok önemlidir. Üzerinde son derece dikkatle düşünmeyi gerektirir. Şu hususu özellikle vurguluyorum. Çanakkale Zaferi, bir etnik kökenin bir ırkın kavmin zaferi değildir. Bu zafer Türkiye’nin Anadolu ve Trakya’nın olduğu kadar dünya üzerindeki tüm kardeş milletlerin, tüm kardeşlerimizin zaferidir. Bu büyük zafer karşısında İstanbul ne kadar sevindiyse, Diyarbakır da o kadar sevinmiştir. Bu muhteşem kahramanlık karşısında İzmir, Beyrut, Şam o kadar iftihar etmiştir. Burada yazılan destan, Van’ın, Kars’ın yüreğine nasıl ferahlık verdiyse, en az o kadar Hartup, Şam, Halep’in aynı derecede yüreğine ferahlık vermiştir.”

Geçen Ocak ayında Afrika’da Senegal’e gittiğini hatırlatan Erdoğan, şöyle devam etti: “Uçakla dört saatte gidilen Senegal’den 1915’te gemilerle buraya asker taşıdılar. Senegal halkının tamamı hemen hemen Müslüman. Onlara ‘Sizi Müslümanlar’ın yanında savaşmaya götürüyoruz’ dediler ve kandırarak aldatarak buralara Çanakkale sırtlarına getirdiler. Senegalli askerler, gemilerle gelirken Osmanlı devletini savunacaklarını zannediyorlardı. Ancak burada düşman sandıkları tarafta, bizim tarafımızda okunan ezanları duydular, aldatıldıklarını anladılar. Hemen oracıkta silahlarını bıraktılar. Ve ‘Biz Osmanlıya karşı savaşmayız. Müslüman kardeşlerimize karşı savaşamayız’ dediler. Silahlarını alıp geri cephelere, sonra da kendi memleketlerine gönderdiler. İşte bu zafer bunun için önemlidir. Mehmetçiğin kahramanlığında abideleşen bir zaferdir. Ama aslında bu sadece Mehmetçiğin değil tüm dünya mazlumlarının zaferidir.”

‘ŞEHİTLİKLER, MİLLET, MİLLİYET ANLAYIŞIMIZIN MANİFESTOSUDUR’
“Çanakkale, nasıl bir ve beraber olduğumuzu, kardeş olduğumuzu tekrar tekrar anlatan muhteşem bir destandır” diyen Başbakan Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bizim millet anlayışımızın milliyetçilik anlayışımızın çerçevesi, sınırları burada çizilmiş, milliyet kavramı Çanakkale’de ruhunu, özünü, kökünü bulmuştur. Her şehrimizde Çanakkale’yi, buradaki destanı, şehitliklerimizi anlatıyorum. 10 yıl öncesine kadar Çanakkale’ye yılda 200- 250 bin ziyaretçi geliyordu, şimdi bu rakam 2- 2.5 milyona çıktı. Her yönüyle şehitliklerimizin şanına yakışır düzenlemeler yaptık. Bu rakam, milyonlarca bir rakama ulaşacak. Çünkü bizim şehitliklerimiz, millet olarak kimliğimiz, kimlik kartımızdır. Bizim milliyet, millet anlayışımızın manifestosudur. Tüm Türkiye illeri, köyleriyle, yaşlısıyla, genciyle gelsinler Çanakkale şehitliklerini ziyaret etsinler. Ben istiyorum ki tüm Türkiye gelsin o mezar taşlarında yazan isimleri okusunlar. Sadece Türkiye değil Balkanlar’ın Afrika’nın Orta Asya’nın gençleri çocukları da gelsinler. Onlar da burada dedelerini bulsun, tanısınlar. Şehitliklerdeki mezar taşlarında İstanbullu’nun yanında Diyarbakırlı, İzmirli’nin yanında Bitlisli var. 81 vilayet işte bugün olduğu gibi ilçeleriyle köyleriyle Anafartalar’da, Kanlısırt’ta tek bir millet haline gelmiş, aynı mezar içinde kardeş olmuştur. Tıpkı sizler gibi. Sadece 81 vilayet değil, o mezar taşlarında Bağdat, Bakü, Kudüs var. Biz Gazze ile Nablus ile yakından ilgileniyoruz. Çünkü Çanakkale şehitliklerinde oralardan gelmiş askerlerin mezarları var. Onların dedelerinin mezarları var. Zira Anafartalar’da, Arıburnu’nda onların izleri var.”

‘TEK DEVLET, TEK MİLLET, TEK VATAN’
“Çanakkale’yi anlamayan Türkiye’yi asla anlayamaz. Çanakkale ruhunu anlamayan, milleti, milliyeti de anlayamaz” diyen Başbakan Erdoğan, konuşmasının son bölümünde şunları söyledi: “Çanakkale’deki dayanışmayı, azmi, fedakarlığı anlamayan bu ülkenin bu milletin kardeşliğini de anlayamaz. Biz millet olarak 1915’te burada adeta yeniden doğduk. Tarih sahnesinde yerimizi yeniden aldık. Millet ve milliyet şuurumuzu daha ileriye taşıyacağız. Buradaki şehitlerden dersler alarak kardeşliğimizi daha ileri seviyelere taşıyacağız. Dedelerimizden güç alarak güçlü bir Türkiye’yi yeniden inşa edeceğiz. Burada 98 yıl önce biz, millet olduk. Bir olduk. Beraber, birbirimize kardeş olduk. İnşallah ebediyen bu kardeşliğimizi muhafaza edecek, şehitlerimizin aziz emanetine sahip çıkacak. Bu emanetle hep birlikte geleceğe yürüyeceğiz. Onun için ‘Tek devlet, tek millet, tek vatan’ diyeceğiz. Geleceğe böyle yürüyeceğiz. Çanakkale Deniz Zaferimizin 98’inci yıl dönümünün ülkemize milletimize Türk kardeş coğrafyalara kutlu, mübarek olmasını temenni ediyorum. Seneye 99 ve ardından 100’üncü yılını idrak edeceğiz. Farklı idrak edeceğiz. O zaman çok daha muhteşem bir anma törenini gerçekleştireceğiz.”

Başbakan Erdoğan, konuşmasını, Mehmet Akif Ersoy’un dizeleriyle bitirdi. Erdoğan, konuşmasının ardından öğrencilerin ellerinde Türk bayraklarıyla oluşturduğu koridordan geçti ve çocukları selamladı. Başbakan Erdoğan, şeref tribünündeki yerine geçerken, Şanlıurfalı yöresel kıyafetli, ataları burada şehit olmuş Mehmet Emin, Hülya İlhan çifti, oğulları Muhammet Sinan İlhan’la birlikte bir süre sohbet etti, hatıra fotoğrafı çektirdi. Stadyumdaki kutlama, resmi geçit töreniyle son buldu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Çanakkale Ziyaretiyle İlgili Haberler:
1. Başbakan Erdoğan’ın Çanakkale Ziyareti
2. Başbakan Erdoğan’ın Çanakkale Programı
3. Başbakan Erdoğan’ın Biga Ziyareti
4. Başbakan Erdoğan’ın Çan Ziyareti
5. Başbakan Erdoğan’ın Çanakkale Deniz Zaferi Töreni Konuşması