Başkan Gökhan, 51. Uluslararası Troia Festivali Programını Tanıttı

05 Ağustos 2014

Çanakkale 51. Uluslararası Troia Festivali Programı için tıklayın

Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, 5 Ağustos Salı günü düzenlenen basın toplantısında bu yıl 51’nci kez gerçekleşecek olan Uluslararası Troia Festivali kapsamındaki etkinlikler hakkında bilgiler verdi.

Yelken Kulüp’te gerçekleşen toplantıda basın mensuplarıyla bir araya gelen Başkan Gökhan, bu yıl 12-16 Ağustos tarihleri arasında düzenlenecek Uluslararası Troia Festivali’nin içeriği ve festival kapsamındaki etkinlikleri basın mensupları aracılığı ile kamuoyuyla paylaştı.

Slogan Bu Yıl ‘Özgürlük’…
Her yıl festival kapsamında belirlenen ana tema ve slogan çerçevesinde şekillenen etkinliklerin bu yıl ‘özgürlük’ temasında ele alındığını vurgulayan Başkan Gökhan, festivalin sloganının “Özgürlük Haktır” ve “Haklar Özgürlük İçindir” şeklinde olduğunu dile getirdi. Özgürlük konusunda hassasiyetinin olduğunu belirten Başkan Gökhan, “Bu konuyu yıllardır ‘barış’ vurgusunda olduğu gibi gündemde tutmaya çalışıyorum. Özgürlüğümüzün olmadığı noktada ciddi sıkıntılarla karşı karşıya kalırız. Nitekim bugün dünyada özgürlük arayışlarını görüyorsunuz. Özgürlüğünü kaybeden ülkeleri ve onlar vasıtası ile özgürlüğün ne kadar önemli olduğunu bir kez daha görüyoruz. Çanakkale’de bu kelime bizim için fazla anlam ifade etmiyor olabilir. Nitekim, bizler uzun yıllardır bu kentte barış içinde yaşıyoruz. Bizim amacımız uzun yıllar barış içinde yaşama keyfinin devamlılığını sağlamak. Bu nedenle özgürlük benim için kutsal bir kavramdır ve bu yıl ki festivalimizin sloganı da bu doğrultuda belirlenmiştir” dedi.

“Ülke ve Uluslararası Camiada Yaşanan Acıları Unutmadık”
Başkan Gökhan, geçtiğimiz yıl Uluslararası Troia Festivali’nin 50. yılı olması nedeniyle, kentlilerin de beklentileri doğrultusunda coşkulu kutlamaların gerçekleştiğini ve bu etkinliklerin kent halkı tarafından da büyük beğeni topladığını söyledi. Bu yıl gerçekleşecek festivalde ise, ülke ve uluslararası camiada yaşanan üzücü olaylar nedeniyle sakin, özgün ve dingin bir program hazırlandığına dikkat çeken Başkan Gökhan, “Bu festivalin farklı noktalarda önemi var. 51. yıl programını hazırlarken şuna dikkat ettik; Türkiye, bu yıl ve geçmiş yıllarda çok sıkıntılı günler geçirdi. Özellikle Mayıs ayında Soma’da yaşanan ve 301 madencimizi kaybettiğimiz olay bizim canımızı çok acıttı. Tüm bunların yanında ülkemizde kadın cinayetlerinin yoğun bir biçimde devam etmesi, kadınlara karşı hükümetin davranış ve düşünce biçimleri, kadınların özgürlüklerine yönelik, özellikle saldıran ve rencide eden söylemlerin ortaya konması… Bunlara ilave olarak ise, Ortadoğu’da hiç dinmeyen bir savaş, İsrail’in hunharca saldırıları ve bunlara benzer pek çok uluslararası insanlık dışı olumsuzluklar aslında festivali yapmamayı bile gerektirecek nitelikte olaylar diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.

“Eğlenceden Ziyade, Özgün ve Dingin Bir Program…”
Başkan Gökhan, tüm bu olumsuzlukların dikkate alınması gerektiğinin altını çizerek, “Şunu göz ardı etmememiz lazım. Biz bu yıl, tüm bu olumsuzlukları dikkate alarak, daha özgün nitelikte, özellikle bu saydığımız olumsuzluklara vurgu yapan sanatçılarla işbirliği içine girdik. Festivalde, olumsuzlukları dile getirecek, bu kapsamda söylemlerde bulunacaklar. Eğlenceden ziyade, özgün, dingin ve sakin bir etkinlik programı planladık. Bu nedenle örneğin Cumhuriyet Meydanı’nda bu yıl etkinlik gerçekleştirmeyeceğiz. Onun yerine, Özgürlük Parkı, Barış Kordonu, Çimenlik Kalesi ve Amfi Tiyatro’da düzenlemeyi daha uygun bulduk. Eğlenceli bir kavram olmasından dolayı bu yıl festival korteji de yapmıyoruz” diye konuştu.

Sanatçılar Dünya Barışına Vurgu Yapacak
“Dünyada bir insanlık dramı yaşanıyor” diyen Başkan Gökhan, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü;

“Ortadoğu’da çocukların ölümleri, insanların vatanlarından göçe zorlanmaları ve maalesef bu kavgaların kutsal bildiğimiz dinimiz üzerinden yapılması hem vicdanlarımızı rahatsız ediyor hem de bu olayları aklımız almıyor. Bu davranışlara anlam verilmesi mümkün değil. Bizler ise en azından Çanakkale’de herşeye rağmen dünya barışını simgeleyen söylemleri olan sanatçılarla bir araya gelmeyi öngördük.”

Çevre Duyarlılığı Devam Ediyor
Başkan Gökhan, konuşmasında çevre duyarlılığının özellikle Kazdağları’nın korunmasına ilişkin mücadele sürecinin devam ettiğinin altını çizerek, bu kapsamda festivalin duyurulmasına ilişkin hazırlanan tüm materyallerin geri dönüşümlü malzemeden üretildiğini de sözlerine ekledi.

Festival Yarışmasına İlgi Artıyor
Her yıl olduğu gibi 51. Uluslararası Troia Festivali’nin de afişinin yarışma ile belirlendiğini söyleyen Başkan Gökhan, 2012 yılında düzenlenen yarışmaya 33 üniversiteden 178 eser, 2013 yılında düzenlenen yarışmaya 17 üniversiteden 141 eser, 2014 yılındaki yarışmaya ise 52 üniversiteden 403 eserin katıldığını belirtti. Gökhan, “Bu artış tabi bizler için sevindirici bir şey. Festival kapsamındaki bu yarışmamız sanat dünyasında yerini edinmiş diyebiliriz” dedi.

Festival kapsamındaki afiş yarışmasının jüri üyelerinin Grafikerler Meslek Kuruluşu, ÇOMÜ Güzel Sanatlar Fakültesi, Troia-Tübingen Vakfı ve Çanakkale Belediyesi temsilcilerinden oluştuğunu belirten Başkan Gökhan, bu yıl ki birincinin Işık Üniversitesi’nden İdil Dilan Soyer olduğunu, ödülünün ise açılış töreninde takdim edileceğini kaydetti.

Homeros Ödülü Anjelika Akbar’ın
Başkan Gökhan, her yıl açılış töreninde takdim edilen Homeros Bilim, Kültür ve Sanat Ödülü’nün bu yıl besteci ve piyanist, Kazak sanatçı Anjelika Akbar’a verileceğini duyurdu. Başkan Gökhan, Akbar’dan söz ederek, “Kazakistanda ancak üstün yetenekli çocukların faydalandığı bir müzik eğitiminden geçti. Rusya Besteciler Kurulu, Anjelika Akbar’ı “En İyi Genç Besteci” olarak seçti. Bestecilik ve Orkestra Şefliği yüksek lisansını UNESCO üyesi olarak geldiği ve sonrasında da vatandaşı olduğu ülkemizde, Hacettepe Devlet Konservatuar’ında tamamlayarak doktora almaya hak kazandı. Kariyeri başarı ve ödüllerle dolu, kendisini “yalnızca insan olmaya” çalışıyorum diyerek tanımlayacak kadar mütevazı bir müzisyen, aynı zamanda UNESCO üyesi Anjelika Akbar, Troia Festivali için özel olarak hazırladığı Troia bestesiyle bu yılki ödülümüzün de sahibi oldu” dedi. Başkan Gökhan, ödül töreninin 13 Ağustos Çarşamba günü Troia Antik Kenti’nde düzenlenecek olan açılışta gerçekleşeceğini söyledi.

Başkan Gökhan, basın toplantısındaki sözlerini, 51. kez gerçekleşecek festivalin Çanakkale halkı tarafından da beğeni ile karşılanmasını dilediğini belirterek tamamladı.

Festival Programı Mekansal Olarak Düzenlendi
Öte yandan, 51. Uluslararası Troia Festivali kapsamında gerçekleşecek etkinlikler için kentin dört ana noktası seçildi. Bu yıl, Özgürlük Parkı, Barış Kordonu, Çimenlik Kalesi ve Amfi Tiyatro’da gerçekleşecek etkinliklerin yanı sıra, 13 Ağustos’taki açılış töreni Troia Antik Kenti’nde düzenlenecek. Bununla birlikte, Korfmann Kütüphanesi, Sosyal Tesisler, Mahal, Devlet Güzel Sanatlar Galerisi ve Çanakkale Belediyesi Yazar ve Sanatçı Evi’nde de festival boyunca sergiler düzenlenecek, Halk Bahçesi’nde de çocuk etkinlikleri, sergiler ve söyleşiler gerçekleşecek. Festival kapsamında Fazıl Say ve Serenad Bağcan, Bülent Ortaçgil, Yeşim Salkım ve Metin Uca, Vedat Sakman ve İlhan Şeşen, Yasemin Göksu, Canan Anderson başta olmak üzere özgün eserleri bulunan çok sayıda sanatçı Çanakkalelilerle buluşacak. Bunun yanı sıra, dans ve müzik gösterileri, tiyatrolar, sergiler ve daha pek çok etkinlik ‘özgürlük’ temasıyla gerçekleşecek olan 51. Uluslararası Troia Festivali kapsamında kentlilerin beğenisine sunulacak…

[canakkale.bel.tr]

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir