Başkan Gökhan, Esnaf odaları Başkanlarıyla Yeni Düzenlemeyi Değerlendirdi

28 Aralık 2013

Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunun 96. Maddesinde yapılan değişiklik sonrası özellikle yerel esnafı ilgilendiren “İlan Reklam Vergisi, Eğlence Vergisi, İşgal Harcı, Tatil Günlerinde Çalışma Ruhsat Harcı” konularında 2014 yılı tarifesine yönelik Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’ne bağlı oda başkanlarıyla bir araya geldi.

Bakanlar Kurulu Kararı ile ilgili oda başkanlarıyla görüşen Başkan Gökhan, toplantı bitiminde de basın mensuplarıyla bir araya geldi. Başkan Gökhan, 18 Aralık 2013 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan kararın, “İlan Reklam Vergisi, Eğlence Vergisi, İşgal Harcı, Tatil Günlerinde Çalışma Ruhsat Harcı”na ilişkin Bakanlar Kurulunca belirlenen tarifenin yerel esnaflar açısından tamamen olumsuz olduğunu kaydetti.

Bakanlar Kurulu Kararındaki “19 Mayıs 2013 tarihinden geçerli olmak üzere, yayımı tarihinde yürürlüğe girer” ibaresine dikkat çeken Başkan Gökhan, “Diğer bir deyişle, ‘yürürlüğe girme tarihinden önce geçerli olacaktır’ diyor. Böyle hukuki bir garabet olmaz. Bu kararlar yayınlandığı tarihte yürürlüğe girer. Bu tahakkukların Mayıs ayına geri dönüp, esnafa uygulanma şansı yoktur. Bu, işin ne kadar alelacele yapıldığının bir göstergesidir. İşin en vahim tarafı, esnafı sanki bitirme operasyonu gibi bir karardır” diye konuştu.

“RAKAMLAR 5 KAT ARTMIŞ”
Yeni düzenleme ile birlikte yerel yönetimlerin de yetkilerinin kaldırıldığına dikkat çeken Başkan Gökhan, “Örneğin işgal harçları ve eğlence vergileri noktasında biz daha önce marjlar belirledik. Buna göre, mahallelere göre, işyerine göre Belediye Meclisinde değerlendirdik. Bütün bu yetkileri almışlar. Yerel yönetimin hiçbir yetkisi kalmamış. Çanakkale için konuşursak, Atatürk Mahallesinde neyse, kordonda da aynı olacak şekilde düzenlenmiş. Bizim düzenlediğimiz eğlence vergimizde, eskiden metrekare sıralamamız vardı. 5-6-7-8 TL günlük metrekare üzerinden ücret alınırken, yeni tarifede 3 kat, 4 kat artırılarak, 15 TL, 20 TL, 40 TL olmuş. Bilardo, masa futbolu, playstation salonu gibi yerlerde metrekareden vazgeçilmiş, masa başı uygulamasına geçilmiş. Bir masa için günlük 5 TL, ondan sonraki her masa için günlük 3 TL olarak tarifeye yansımış. Bir başka örnek verecek olursak, 35 metrekarelik, 30 gün çalışan eğlence vergisine tabi bir işyeri Belediye Meclisimizce belirlenen tarifede aylık 180 TL öderken, 2014 yılında 450 TL ödeyecek. Yine 25 m2, 30 gün çalışan, 5 oyun aleti bulunan eğlence vergisine tabi bir işyeri Belediye Meclisimizce belirlenen tarifede aylık 150 TL öderken, 2014 yılında 510 TL ödeyecek.
Bunun ötesinde tatil günlerinde açma ruhsat harçları belirlenirken Belediye Meclisimizce belirlenen tarife de işyerleri ruhsatlarına ilişkin yasal düzenlemeler esas alınarak tasnifleme yapılmış sıhhi işyerleri, gayri sıhhi işyerleri ve eğlence yerleri olarak sıralanmıştı. Sırasıyla 210 TL, 450 TL ve 350 TL’lik rakamlar var idi. Bunlar kaldırılmış, tamamı 600 TL yıllık ödeme olarak tarife belirlenmiş.
Daha vahimi, işgaliye harçları. İşgal Harçlarını belirlerken 0,50-1,00 TL arasında, işyerlerinin bulunduğu yer, işletme kapasitesi, sürekliliği gibi unsurlarla tarife belirlemişken artık bu sınıflandırma ortadan kalkmıştır. Gecekondu Önleme Bölgesinde ya da Kordonda ya da Şekerpınar Mevkiinde nerde bulunursa bulunsun tüm işgaller metre karasi 2,5 TL den ücretlendirilecek. Bunu da örneklersek 44 m2 işgali olan bir iş yeri aylık 800 TL öderken 2014’de 3.333 TL ödeyecek, 98 m2 bir iş yeri 1.764 TL öderken 2014 de 7.350 TL ödeyecek. Rakamlar 5 katına çıkmış”
dedi.

“ESNAFIMIZ HAKKINI ARAYACAKTIR”
Bakanlar Kurulu Kararının değiştirilmesi gerektiğine vurgu yapan Başkan Gökhan, “Benim anlayışıma göre bu, “Ey esnaf sen dükkanı toparla, kilidi vur. Biz AVM’lerle işimizi hallederiz” demek. Bu ödemeler katlanarak ortaya konulduğunda, belediye geliri değil, belediye soygunu haline gelir. Bunların tahakkuk edilmesi kolay ama tahakkukun gönül rızasıyla ödenmesi gerekir. Zaten bugüne kadar zar zor ödeyen esnaf, bu fiyatlar karşısında ne yapacağını şaşıracaktır. O bakımdan bunları değerlendirmek ve ne yapacağımızı konuşmak üzere esnaf odaları başkanlarımızla toplantı yaptık. Bu bakanlar kurulu kararıdır. Yasa değildir. Derhal değiştirilmelidir. Biz belediye olarak, başkanlarımızdan özellikle birlik başkanımızdan, esnaf federasyonunun İdare Mahkemesi’ne gitmesi talebinde bulunduk. Bu kararın gözden geçirilmesi ve eskiden olduğu gibi yerel yönetimlere bırakılarak en azından kademelendirme yapılması fırsatı tanınmalıdır. Hem demokratikleşiyoruz deyip, hem yerel yönetimlerden yetkilerin alınması anlaşır gibi değildir. Kimse kimseyi kandırmamalıdır. Esnafta her şeyin bilincindedir. Dolayısıyla hakkını arayacaktır. Esnafımızın haksız ücret artışından korunmasını sağlayacağız. Ben bu haksızlığa isyan ettim açıkçası. Ben Çanakkale’deki esnafımın durumunu biliyorum. Çünkü esnaf odaları başkanlarımızla her ay buluşuyor ve bunları konuşuyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.

Basın toplantısında bir konuşma yapan Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Mustafa Vurucu ise, Çanakkale Merkezinde yaklaşık 6 bin esnafın sesi olduklarını belirterek, her ay Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ile birlikte gerçekleştirdikleri toplantıda esnafın sorunlarını masaya yatırdıklarını ancak yeni kararla birlikte esnafın zor bir sürece girdiğini açıkladı. Vurucu, “Çanakkale Belediyesi ile birlik ve beraberlik içerisinde, her ay toplanarak esnaf ve sanatkarlarımızın durumunu görüşüyoruz. Bu toplantılardan esnaf ve sanatkar çok faydalanıyor. Örneğin su ücretleri konusunda indirimler yapıldı. İşgaliye ücretleri de belki yıllardır artırılmadı. Ama bugün burada şok yaşıyoruz. Esnaf ve sanatkar adına çok üzüntülüyüz. Bir tarafta vergiler, harçlar yük getirirken, bu bakanlar kurulu kararı ile birlikte yeni bir yük daha geldi. 5, 6 kat artan işgaliye bedelleri var. Kiralarından daha fazla yük ve külfet getiriyor” dedi.

“UMARIM YANLIŞTAN DÖNÜLÜR”
Esnafın, korunması gereken yerde önünün kesildiğine vurgu yapan Vurucu, “İşsizliği önleyenler, katma değer yaratanlar korunup kollanması gerekirken, önleri kesilircesine kanun ve harçlarla mağdur edilmemeli. Bu insanlar, aş, iş istemeden istihdam sağlarken, üretim yatırımı yapıp, topluma hizmet ederken, önlerinin kesilmemesi lazım. Umarım bu yanlıştan dönülür. Esnaf ve sanatkar teşvik isterken, köstek olunmaması lazım. Bu bakanlar kurulu kararının düzeltilmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.

[canakkale.bel.tr]

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir