Bayramiç’in Kurşunlu Köyü’ndeki Skepsis Antik Kenti Yakınına Maden Açılmasına Tepki

18 Ekim 2012

Kazdağları eteklerindeki Kurşunlu köyü sınırları içinde yer alan antik Skepsis kenti yakınındaki tepeye feldspat madeni açılmasına, köylüler tepki gösterdi.

Bayramiç İlçesi’nde Kazdağları eteklerindeki Kurşunlu Köyü sınırları içinde yer alan antik Skepsis kenti yakınındaki tepeye feldspat madeni açılması için başvuru yapılması, köylülerin tepkisine neden oldu. Kazdağları’nın eteklerinde kurulu Kurşunlu Köyü yakınlarında, ‘Mania’ adlı ilk kadının hükümdarlık yaptığı antik Skepsis kentine bir maden ocağının komşu geleceği haberleri köylüleri ayağa kaldırdı. Kurşunlu Köyü’nde Zafer Madencilik tarafından açılması planlanan cam, seramik ve boya sanayiinde kullanılan feldspat maden ocağına karşı köylüler 185 imza toplayıp bir dilekçeyle maden ocağını istemediklerini ifade etti. Bilirkişi raporu hazırlanıp 1’inci Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvurularak delil tespiti yaptırıldı. Köylüler, bu delil tespitiyle Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve ilgili bakanlıklara mektup gönderip taleplerini iletti.

Sit Alanı Olması Talep Edildi
Çanakkale Arkeoloji Müzesi, maden aranacak olan killik tepenin birinci derece SİT alanı ilan edilmesi ve tescillenmesi için Çanakkale Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’na başvurdu. Koruma Kurulu gündemine alınan taleple ilgili 3 ayrı karar çıktı. Buna göre, Koruma Kurulu, killik tepenin birinci derece SİT alanı olarak tescillenmesinin uygun olmadığını, açılacak maden ocağının antik kentin sınırları içinde yer alması nedeniyle iş makinelerinin çalışması esnasında oluşacak titreşimin antik kente zarar vereceği anlaşılsa da maden firmasının talebini uygun gördü. Fakat Koruma Kurulu konuyu yeniden görüştü. Arkeolojik sondaj kazılarının yapılarak raporun kurula iletilmesini istedi. Bunun üzerine Arkeoloji Müzesi’nce bölgede arkeolojik sondaj çalışması başlatıldı. Ancak çalışmalara katılan işçilerin tişörtlerinde Zafer Madencilik yazısının bulunması dikkati çekti. Başvuru yapan maden firmasının işçilerinin sondaj çalışmalarında yer alması tepki gördü.

Kurşunlu Köyü sakinlerinden Selami Kırmızı, şöyle dedi: “Burası tarihi bir köydür. Köyümüzün evlerinin her tarafında antik dönemine ait eserleri görebiliriz. Böyle bir özelliği bulunan bölgede maden ocağı açılmasını uygun görmüyoruz. Maden ocağı açılacak tepenin alt kısmında köyümüz bulunmaktadır. Bu madenin açılmasına karşıyız.”

[Medya Hedef]

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir