“Bebeğinizin yatağının üzerine, kırmızı parlak şeyler asın”

17 Kasım 2016

Çanakkale Kent Konseyi Esenler Mahalle Meclisi Çalışma Ofisinde “3-6 yaş dönemindeki çocuklar ve sorunları” konulu söyleşi gerçekleştirildi. Pedagog Zeynep Handan Ağılönü tarafından gerçekleştirilen söyleşide katılımcılar merak ettikleri soruların yanıtlarını buldular.

Ailelerin büyük ilgi gösterdiği söyleşide Pedagog Zeynep Handan Ağılönü; “Çocuğun zihinsel gelişimi anne karnında başlar. Çocukların belli dönemleri vardır 0-1 yaş 1-3 yaş 3-6 yaş her dönemin ayrı ayrı özellikleri vardır. Bu dönemler çocuğumuz 3 yaşına geldi 2,5 yaş sendromunu atlattık, ağlamalar bitecek, kıskançlıklar bitecek, hepsi bitecek diye düşünmeyin. Çünkü bu dönemler tam yerinde geçirilmezse toparlanamaz ve o döneme ait özellikler tam olarak atlatılamazsa maalesef öbür döneme geçiş yapıyor. 2,5 yaş sendromunu biliyorum ama 3,5 yaş sendromu da var mıdır hala ağlama nöbetlerimiz devam ediyor diye gelen hastalarım oluyor. 3,5 yaş sendromu yok. Bitmemiş 2,5 yaş sendromu var. Ve bu 3 yaşında da devam eder. Hatta 13 yaşında da hala annesine ağlayarak telefon açan çocuklar var. Bu şekilde bana gelenler var. Belli dönemlerde o dönemlerin alınacak önlemlerini alıyoruz. Aldıktan sonra da diğer bir döneme daha sağlıklı geçiş yapıyoruz. Çocuğun ruhsal sağlığı var, zihinsel gelişimi, dil gelişimi var. O nedenle bu süreci bir danışmanla birlikte götürmekte fayda var. Bizler küçükken bahçe, sokak ortamımız vardı. Mahallede arkadaş ortamımız vardı. Maalesef şu anda onlar kalmadı. Çocuklarımızın hepsi apartmanda, televizyon karşısında büyüyorlar. Çocuk doğduktan sonra en hızlı zihinsel gelişimi 0-1 yaş arasındadır. Bebeğinizi kucağınıza aldığınızda tensel temas sağlarsınız. O zaman zihinde o bölgeler faaliyete geçer. Koku duyduğunda koku nöronları faaliyete geçer” dedi.

Zeynep Handan Ağılönü

Söyleşide ailelere ilginç bilgiler veren Pedagog Zeynep Handan Ağılönü konuşmalarını şu şekilde sürdürdü; “Bebeğiniz yatağının üzerine mutlaka renkli, kırmızı parlak şeyler asın. Görsel algısı geliştirecektir. Ne kadar çok harekete geçerse ilk aylardan başlayarak zeka gelişimi daha hızlı olacaktır. İlk 12 ay zihinsel zeka gelişimi için çok önemli bir zamandır. 12 ay sonra dil gelişimi gelişmeye ve yürümeden sonra bağımsızlaşmaya başladı. 18 ile 24 ay arasında tuvalet eğitimi verilmelidir. O kadar çok bana tuvalet eğitimi almamış, geç kalmış, anneyle inatlaşan, poposu acıdığı için kakasını daha çok tutmaya başlayıp kısır döngü içerisine gelen çok fazla çocuk var. Bu konuda çok fazla şikayet geliyor. İnat dönemi dediğimiz dönem var. Bu dönemde aileyle, anneyle inatlaşırlar. Tuvalet eğitimini çocuk iki yaşına gelmeden önce, iki yaş sıralarında başlamak durumundasınız. 2-3 yaş çok önemli dönemdir. Çocuğunuzla birlikte aynı odada yatmamalıyız. İlk önce oda ayrılmalı. Çocuğun en erken zamanda odasını ayırmalıyız. Çocuk uyuyana kadar yanında yatmayın, oturun. 0-6 yaş döneminde korkular da önemlidir. Her döneme göre korkular vardır. 0-2 yaş dönemi ayrılık kaygısı vardır. Sonra yabancı tehlikesi vardır. Yabancı biri için içten gelen tepki gösterirler. Yüksek sesten korkarlar. 0-2 yaş döneminin rutin korkularıdır. Büyük objelerden korkabilirler. 3-6 yaş dönemi korkuları hayali yaratıklardır. Hayal ve gerçeği ayırt edemezler. Onlar için her şey gerçektir. Çizgi filmler gerçekti. Hayaletlerde gerçektir. Özellikle 5-6 yaş döneminde birbirine korkulu şeyler anlatırlar. Bu dönemde izletilen çizgi filmler çok çok önemlidir. Hayal ve gerçeği ayırt edemez. Bunlara dikkat edilmelidir”

Söyleşi katılımcıların sorularının yanıtlanması ile son buldu.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir