Biga Ticaret ve Sanayi Odası Heyeti Lübnan’dan Döndü

07 Mart 2012

Biga Ticaret Sanayi Odası (TSO) heyeti Lübnan’a düzenlendikleri 4 günlük çalışma ziyaretinden döndü.

Biga Ticaret Sanayi Odası Başkanı Tunçay Yaşar, Lübnan’a düzenlendikleri 4 günlük çalışma ziyaretinin olumlu geçtiğini söyledi. Çalışma ziyaretinin ikinci gününde Beyrut Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu ve Meclis üyeleri ile yaptıkları görüşmeye Türkiye’nin Beyrut Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliği yetkililerinin de katıldığını belirten Yaşar, “Ortadoğu’da yaşananlar, Arap dünyasındaki değişim ve komşu Suriye’deki gelişmeler sırasında bizim Beyrut’u ziyaret etmemizi çok önemsediler. Lübnan yalnızca kendi pazarının büyüklüğü açısından değil, Ortadoğu’ya açılan kapı olması bakımından da değerli. Lübnan üzerinden bölge ülkelerine erişmek mümkün. Beyrut bölgenin gerçek bir ticaret ve bankacılık başkenti. Türk işadamları için Beyrut’ta, Lübnan’da değerlendirilecek çok sayıda fırsat var” dedi.

Türk iş çevrelerinin buradaki fırsatları değerlendirmek için son dönemlerde bölgeye ziyaretler gerçekleştirdiklerine dikkat çeken Yaşar şunları söyledi: “Lübnan’ın Türkiye’nin ihracatından aldığı pay on binde 54, ithalatından aldığı paysa on binde 12. Bunlar çok ama çok düşük rakamlar. Tarihi ve kültürel bağları derinlere inen ve tam olarak sınırdaş olmasa da komşu olan iki ülkeye çok da yakışmayan rakamlar. Buradan çıkan sonuç şu: Ne yapıp edip, dış ticaretimizi karşılıklı olarak artırmalıyız. İşte bizler de bunun için buralara gittik. Bir yandan aramızdaki kültürel ve tarihi ilişkileri daha da ileriye taşımak, diğer yandan da karşılıklı ticaretimizi geliştirmek için bir araya geldik” dedi.

“YAPTIĞIMIZ ZİYARET TİCARETİN ARTMASINI SAĞLAYACAK”
Biga’nın sanayisinin bel kemiğini et, süt, demir-çelik, mobilya, un, yem ve çeltik sanayi ile işlenmiş sebze ve meyve sektörlerinin oluşturduğunu da hatırlatan Yaşar, “Lübnan ile dış ticaretimiz ne yazık ki sahip olduğumuz tarihi, kültürel kökler ile komşuluk ilişkilerimizle bağdaşmıyor. Lübnan Türkiye’de çok iyi tanınmıyor. Bu ziyaretin iki ülke iş adamlarının birbirini tanımasında önemli bir rol oynayacağına inanıyorum. Umuyorum ki bu ziyaret, Türkiye ve Lübnan arasındaki ticaretin daha da artmasını sağlayacak” şeklinde konuştu.

“LÜBNANLILARIN SATIN ALMA GÜCÜ ÇOK YÜKSEK”
Lübnanlı iş adamlarının Bigalı iş adamlarına gösterdiği ilgiden memnun kaldıklarını da dile getiren Yaşar, “Biga ürünlerinin kalitesini etkileyici buldular. Lübnan belki nüfusu fazla olmayan bir ülke ama, Lübnanlıların satın alma gücü çok yüksek. Lüks ve kaliteli ürünlerimize talep var. Ancak Lübnan’la ticaretimizde en büyük sorun, Türk ürünlerine uygulanan yüksek gümrük vergileri. Bu konuda hükümetler arası bir anlaşmanın hazırlandığını biliyoruz. Parlamento onayı bekliyor. Bu sorunu aşmamız halinde İtalyan, Fransız mallarını satın alanların kayda değer bölümü Türkiye’ye yönelecektir diye düşünüyoruz” diye konuştu. Ziyaretin önemli bir başlangıç olduğunun altını çizen Yaşar, “Lübnan’da potansiyel var, elimizde ürünlerimiz olmadan gittik. Ama ürünlerimize karşı bir ilgi vardı. Orada ürünlerimizi tanıtıcı workshop yapılması çok faydalı olacak. Önümüzdeki dönemlerde Biga sanayisinin ürünlerinin sergileneceği kapsamlı bir etkinlik düzenlemeyi düşünüyoruz” dedi.

Başkan Yaşar ayrıca Beyrutlu iş adamlarını 20-23 Eylül 2012 tarihlerinde Biga’da yapılması planlanan “Biga Fuarı”na davet ettiğini sözlerine ekledi.

İHA

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir