Biga’da Gergin Saatler

20 Ocak 2010

İÇDAŞ Çelik Enerji Tersane ve Ulaşım Sanayi firmasınca Çanakkale’nin Biga ilçesine bağlı Kemer Köyü’nde kurulmak istenen termik santral için Çevre ve Orman Bakanlığı’nca verilen Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporunun Çanakkale Bölge İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmesinin ardından gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısında gergin anlar yaşandı.

Kemer köyünde yapılan halkı bilgilendirme toplantısına çevrecilerin de gelme ihtimaline karşı tedbir alan jandarma ekipleri seferber oldu. Çok sayıda jandarma ekibince toplantıya katılacak olanların üzerleri girişte tek tek arandı. Zaman zaman köylülerle fabrika çalışanları arasında termik santralin yapılması konusunda sözlü tartışmalar yaşandı. Araya giren güvenlik kuvvetleri olayları büyümeden engelledi.

Köy kahvesinde Çanakkale Çevre Orman İl Müdürü Osman Çakmak’ın yönetiminde gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısı, İÇDAŞ Çevre mühendislerinin termik santral ile ilgili slaytlı açıklaması ile başladı. Ardından söz alan köylüler, toplantının çok dar bir alanda yapıldığını ifade ederek komisyon yetkilisine toplu dilekçe vererek daha geniş bir alanda halkın da katılımı ile yapılmasını talep etti. Bu sırada İÇDAŞ yetkilileri ile köylüler arasında tartışma çıktı. Münakaşanın kavgaya dönüşmesini jandarma önledi.

ÇED bilgilendirme toplantısının ardından fabrikayı basın mensuplarına gezdiren İÇDAŞ Biga Tesisler Direktörü Doğan Kenet ve NASKAR Mühendislik ÇED Danışmanı Metin Baştürk, yapılacak termik santral ile ilgili geniş bilgi verdi. ÇED raporunun Çanakkale Bölge İdare Mahkemesi’nce iptal edilmesinin sebebinin meteoroloji raporunun Çanakkale’den alınması olduğunu belirten Doğan Kenet, “Mahkeme bu raporun tesisin kurulacağı yerden alınmasını istediği için yürütmeyi durdurma kararı almış. Yeni raporu hazırlıyoruz.

Bu toplantılar da halkın görüşlerinin alınması için yapılıyor. 7 farklı toplantı yapacağız. Santralımızın inşaatına Haziran 2008’de başlanmıştı. 2012 yılında tamamlanarak üretime geçmesi planlanıyor. Burası tamamlandığında 2 bin kişi iş imkanına kavuşacak. 1200 megavat kurulu gücü olacak santralden yılda 9 milyar kilovat elektrik enerjisi üretilecek.1,2 milyar dolara mal olacak tesisimizin bölgeye çevre açısından hiçbir zararı olmayacak” dedi.

İHA

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir