Biga’da Sığırcılık Çalıştayı Düzenlendi

27 Şubat 2013

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nin çalışmasıyla İl Genel Meclis Başkanlığı ve birçok kurum ve STK ortaklığında Biga Sığırcılık Çalıştayı ÇOMÜ Biga İİBF Didem Yaman Amfisi’nde gerçekleştirildi.

Onursal Başkanlığını ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner’in yaptığı çalıştaya Biga ve Çanakkale’den çok sayıda yönetici, öğretim üyesi, üretici ve öğrenci katıldı. Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Feyzi Uğur, yaptığı açılış konuşmasında ziraatin önemine değinerek; “Ülkemizin gelişmesi, kalkınması ve Dünyada Lider Ülke olma ülküsünü gerçekleştirmede insanlarımızın gereksinimleri yeterli, kaliteli ve uygun fiyatlarla karşılayabilme gücü de önemli olacaktır. Bu çerçeveden bakıldığında gerçekleştirilen bu etkinliğin ülkeye önemli düzeyde değer oluşturmasını yürekten dilerim” dedi.

Biga’da gerçekleştirilen çalıştayda hayvansal üretim, tarım, sığır yetiştiriciliği üzerinde konuşuyoruz diyen Dekan Uğur: “Bu çalışma; konunun yetiştirme, ıslah, beslenme, sağlık koruma, toprak – bitki ? hayvan ilişkileri, halk sağlığı, çevre, davranım, işletme ekonomisi, pazarlama gibi kısımları multidisipliner çerçevede Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin farklı birimlerdeki değerli bilim insanlarının katkısıyla yürütülmüştür” diyerek çalıştaya emek veren tüm STK’lar, kurum ve kuruluşlara teşekkür etti.

Biga Ziraat Odası Başkanı Beytullah Elmacı yaptığı konuşmada Biga’nın iklimi, bitki örtüsü, ekonomik, sosyal yapısı, nüfusu ve kırsal yapısı hakkında bilgi verirken Biga topraklarının çok verimli olduğunun altını çizdi.

Biga’da Değneği Diksen Bitki Olur!
Biga’da bölgesel yetiştirilen ürünlerden birkaçı dışında her türlü tarımsal faaliyetin gerçekleştirilebildiğini belirten Başkan Elmacı “Biga’da Değneği Diksen Bitki Olur!” sözleriyle katılımcıların beğenisini topladı. Hayvancılığın ülke genelindeki konumuyla Biga hayvancılığının değerlendirmesini yapan Ziraat Odası Başkanı Elmacı, Biga hayvancılığının artık dışarıya satımlar yaptığını bunun daha da geliştirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

“Örnek Bir Çalışma!”
İl Genel Meclis Başkanı Ali Rıza Tekin ise Sığırcılık Çalıştayı’nı çok önemsediğini belirterek bu çalışmaların herkese örnek olması gerekir, tüm bilim insanları ve STK’lar birleşerek kamuoyunu aydınlatma da etkin rol almalılar dedi.

“Hayvancılık Yöresellikten Çıkıp, Uluslararası Arenalarda İsmini Duyurmalıdır!”
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Yardımcısı Mustafa Nazlım bakanlık çalışmaları ve il müdürlüğü çalışmalarını aktardı. Nazlım; “Hayvancılık yöresellikten çıkıp, uluslararası arenalarda ismini duyurmalıdır, bu çalışma bölgemize ve ülkemize çok ciddi katkılar sunacaktır. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.

Biga Kaymakamı Fatih Genel çalıştay ile ilgili şunları ifade etti: “Tarım ? hayvancılık ve sanayi çok önemli 3 başlıktır ve bu başlıklar Biga’yı daha da geliştirecektir. Bugün hayvancılığı konuşuyoruz, merak ettiğimiz, yanlış bildiğimiz konuları öğrenmek için çok iyi bir fırsat. Alanlarında uzman kişiler tarafından Biga’da hayvancılığı nasıl geliştirebiliriz? sorusunun cevabını arayacağız. Burada, STK’ların, bilim insanlarının, kurum, kuruluşların, tüketicinin, üreticinin tek çatı altında toplanmasına katkı sunmuş olan herkesi yürekten kutluyorum ve bu iş birliklerinin devam etmesini diliyorum”

Çalıştay açılış konuşmalarının ardından Prof. Dr. Feyzi Uğur’un moderatörlüğünü yaptığı oturumlar gerçekleşti. Çalıştay 3 oturumun değerlendirmesiyle son buldu.

[Medya Hedef]

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir