Bölgesel Paydaş Platformu Toplantılarının İlki Yapıldı

03 Mayıs 2013

FİBL ve ETO (Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği) ile birlikte yürütülmekte ve Türkiye’de organik tarımın geliştirilmesi amacı ile başlatılan “Türk ? Alman İşbirliği Organik Tarım Projesi” kapsamında, Çanakkale Ticaret Borsası (ÇTB) ve Ekolojik Tarım Derneği Çanakkale Şubesinin desteği ve ev sahipliğinde 29 Nisan 2013 tarihinde ÇTB Toplantı Salonunda “Bölgesel Paydaş Platformu (I)” konulu toplantı gerçekleştirildi.

Toplantıya Vali Yardımcısı Cemal Yıldızer, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Akkuş, İl Müdür Yardımcısı Mustafa Nazlım, Üniversite temsilcileri, sivil toplum örgütü temsilcileri ve konuyla ilgili sektör temsilcileri katıldı.

İl Müdürü Mustafa AKKUŞ Çanakkale İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak yapılan organik tarım çalışmaları ve projeleri hakkında;

Çanakkale’de Organik tarımla ilgili ilk çalışmalar, 2002 yılında Gökçeada ilçesinde “Gökçeada ve Bozcaada Tarımsal Kalkınma ve İskan Projesi” kapsamında zeytin alanlarında başlatılmıştır. 2002 yılında 7300 dekar alanda başlayan organik tarım faaliyetleri, 2006 yılında Bozcaada, Ayvacık ilçeleri ve 2009 yılında Eceabat ile Ezine ilçelerinin de katılımıyla bugün 84 farklı üründe toplam 45 bin dekar alana ulaşmış ve 6 kat artış göstermiştir.
Çanakkale’de organik hayvancılık her geçen yıl artış göstermektedir. 2006 yılında 594 adet olan organik hayvan varlığımız günümüzde 11 bin’e ulaşarak, ülkemizde ilk sıralarda yer almaktadır. Ayrıca ilde 22 organik tarım işletmesinde zeytin ve zeytinyağı işleme, süt ve süt ürünleri, kırmızı et ürünleri gibi geniş bir yelpazede organik ürün üretilip işlenmektedir.
Çanakkale İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak üretimde kalitenin sağlanmasını amaçlıyoruz. Bizler ülkemizin ve dünyanın geleceğine yatırım yapmanın zorunlu hale geldiğine inanıyoruz. Bu amaca yönelik olarak, Çanakkale İlinde Organik tarımın yaygınlaşması için eğitim ve yayım çalışmalarının yanı sıra, özellikle organik tarımın ilimizdeki yaygınlaşmasının ana nedeni olan çeşitli projeleri de yürütmekteyiz.
Organik tarımın geliştirilmesi amacıyla yapılan çalışmalar; özellikle Gökçeada ve Bozcaada ilçelerinde yoğun şekilde sürdürülmektedir.Bakanlığımızın uyguladığı tarımsal kalkınma projelerinden “Gökçeada ve Bozcaada Tarımsal Kalkınma ve İskan Projesi”, 1993 yılından beri devam etmektedir. Proje kapsamında Gökçeada’da 2002 yılında 19 zeytin üreticisi ile ve 2003 yılında 63 arıcı ile başlayan organik tarım faaliyetleri ilerleyen yıllarda hızlı bir artış göstermiştir. Öncelikli olarak zeytin ve bağ alanlarında yapılan organik tarım faaliyetleri ile Gökçeada, sebze, meyve, yem bitkileri ile süt ve süt ürünleri, zeytinyağı ve bal üretimi konusunda da çalışarak ilde organik üretim alanı içinde % 13’lük pay almaktadır.
Bozcaada ve Gökçeada’nın sağladığı mikroklima avantajları tarımda kaliteyi yakalamak lehine kullanılmış ve bu iki adanın organik ada olma yolundaki adımları 2002 yılından itibaren atılmış ve her iki ada kamuoyunda Organik Ada olarak tanınır hale gelmiştir.
Diğer ilçelerimizde de İl Müdürlüğümüz tarafından organik tarım projeleri 2008 yılından beri uygulanmaktadır. “Çanakkale İli Organik Tarımın Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi” ile Eceabat, Ezine, Bayramiç, Ayvacık ve Merkez ilçelerinde yaklaşık 15 bin dekarlık alanda 46 farklı bitkisel ve hayvansal ürün örneğin; yazlık ve kışlık sebzeler, zeytin, meyve türleri, üzüm, yağ bitkileri, baklagiller, tahıllar, tıbbi ve aromatik bitkiler sertifikalandırılmıştır.
Ayrıca İl Müdürlüğümüz bünyesinde bulunan Coğrafi bilgi sistemleri Laboratuarında izlenebilirliği sağlamak adına parsel bilgileri işlenmiş ve uygulamalar veri tabanına kaydedilmiştir.
Değerli Katılımcılar, etkin bir üretim planlaması ve çoklu disiplinlerin beraber çalışmasıyla yakın gelecekte Çanakkale’de organik tarım kaliteli ve yüksek üretim miktarıyla Türkiye’de söz sahibi olabilecektir. Gıda güvenliğinin ve doğal kaynakların korunmasının sağlanması ile üretimin kontrol altına alındığı rekabet gücü yüksek bir tarımsal yapı oluşturmak, ana hedefimiz olmalıdır.
Bu bilinçle, İl Müdürlüğü olarak 2013 yılında hedefimiz tüketici bilincinin artırılmasıdır. Çanakkale organik üretimde 84 farklı ürün yetiştirerek üretim çeşitliliği bakımından ülkemizdeki önderliğini korumalıdır. Artık hedefimiz üretimdeki istikrarı korumak ve organik ürünlere olan talebi artırıcı faaliyetlerde bulunmaktır. Özellikle ilimizdeki organik ürünleri tanıtacak çalışmalara hız vereceğiz.
Bugün burada uygulanan “Bölgesel Paydaş Platformu” nun ülkemiz ve ilimiz tarımına faydalı olacağı inanç ve dileklerimle; emeği geçen herkese ve siz katılımcılara teşekkür ediyorum.”

dedi.

Daha sonra Program katılımcıların sunumları ile devam etti. Programın konuları Alman-Türk İşbirliği ile Organik Tarım Projesi, Bahçe Bitkileri, Tarla Bitkileri, Hayvansal Üretim, Çanakkale ve Organik Tarım, Organikte Kalite, Organikte Başarı Hikayesi, Çanakkale’de Organik Tarım oldu.

Sunumların ardından karşılıklı soru cevaplardan sonra program sona erdi.

Daha sonra Alman ? Türk İşbirliği Organik Tarım Proje Koordinatörü Elisabeth Rüegg, ETO Çanakkale Şube Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Serap Soyergin, ETO Genel Merkez Yönetim Kurulu Başkanı Atila Ertem ve Ezine Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Başak Egesel Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Akkuş’u makamında ziyaret ederek Organik Tarım ile ilgili olarak 2013 yılı içerisinde yapılması düşünülen çalışmalar hakkında değerlendirmelerde bulundular.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir