Bosna ile Bölgesel İlişkiler Gelişiyor

01 Ocak 2015

Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA)’nın geçtiğimiz aylarda başlattığı, Yönetim Kurulu Başkanı ve Çanakkale Valisi Ahmet Çınar ile birlikte bir heyet, geçtiğimiz günlerde Saray Bosna’da bir dizi temaslar sonucu iki bölge arasında işbirliği protokolü imzalanmıştı. GMKA’nın öncülüğünde geliştirilen ilişkiler yeni bir aşamaya geldi. GMKA’dan yapılan açıklamada Balıkesir’in Havran ve Altıeylül Belediyeleri Saray-Bosna ile kardeş şehir ilişkileri kurmak için ilk adımları attı.

GMKA ile Saraybosna Bölgesel Kalkınma Ajansı (SERDA) arasında iki bölgeyi ve iki ülkeyi yakın ilişkiler kurulmasını sağlayacak çalışmaların tüm hızıyla devam ettiği bildirildi. İki bölgenin belediyeleri arasında kardeş şehir ilişkileri kurulması için başlatılan çalışmalar için ilk toplantı Güney Marmara Kalkınma Ajansı’nda yapıldı. Toplantıya Burhaniye Belediye Başkanı Necdet Uysal, Balıkesir Merkez Altıeylül Belediyesini temsilen Başkan Yardımcısı Mesut Eray başkanlığında bir heyet ile Havran Belediye Başkanı Emin Ersoy ve beraberindekiler katıldı.

Toplantıda Belediye heyetlerinin yanı sıra GMKA Genel Sekreter Vekili Esra Kocabaş, Bosna Hersek İle İlişkileri Geliştirme Merkezi (BİGMEV) Genel Sekreteri Cenita Kocaman, GMKA Balıkesir Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Candan Şahin, GMKA Dış İlişkiler ve Tanıtım Birim Başkanı Abdullah Güç ve uzmanlar katıldı.

“Bosna ile İş Yapmak Kolay”
Bosna Hersek ile İlişkileri Geliştirme Merkezi (BİGMEV) Genel Sekreteri Cenita Kocaman Bosna Hersek hakkında bilgiler verdi. Kocaman, “Bosna’nın 51 bin km2 ve 4 milyon nüfusa sahip. Bosna Federasyonu ve Eres Bölgesi olmak üzere 2 bölgeye ayrılmış durumda. Federasyon Bölgesinde 10 Kanton var ve kantonlar özerk bir yapıya sahip. Dolayısıyla kantonlarda iş yapmak kolay ve bürokrasi uğraştırıcı değil” dedi.

Bosna’nın tarım, hayvancılık ve enerji sektörlerinin önde olduğunun altını çizen Genel Sekreteri Cenita Kocaman, “Bosna ormanlarla kaplı olduğu için mobilya sektörü önde. Mobilya sektörü ihracatın ithalattan fazla olduğu tek sektör. Bunun yanı sıra gıda, sağlık, makine ve finans sektörleri önemli sektörler” şeklinde konuştu.

Son olarak iki ülke arasında iş yapmayı kolaylaştırıcı anlaşmalar mevcut olduğunu söyleyen Kocaman, “Bosna’nın gelen yatırımlara, arazi tahsisi, vergi muafiyeti gibi avantajları var. Ayrıca ülkede faaliyet gösteren ve 20’ye yakın şubesi olan Ziraat Bankası yatırımcılara kredi sağlıyor ve Türkiye’de gösterilen teminatları kabul ediyor. Bunun yanında özelleştirme kapsamında ucuza satılan avantajlı fabrikalar mevcut” diye konuştu.

“Burhaniye, Havran ve Altıeylül Belediyeleri Öncü Olacak”
GMKA’dan yapılan açıklamada, düzenlenen toplantıda Türkiye ve Bosna Belediyeleri arasında kurulmuş 81 Kardeş Belediye ilişkileri kurulduğu fakat bugüne kadar bu mekanizmanın yeterli verimlilikte çalışmadığının ortaya çıktığı, bu noktadan sonra Bosna Hersek ile İlişkileri Geliştirme Merkezi (BİGMEV)’nin kardeş belediye ilişkilerinin etkinliğinin artması için rol oynayacağı belirtildi. Bu kapsamda Kardeş Şehir ilişkilerinin yalnızca Belediyelerle değil, iki bölge arasında iş adamları derneği, ticaret ve sanayi odalarının da katılımıyla çeşitli projeler üzerinden gerçekleştirilmesi amaçlanacağı bildirildi.

İlk adım olarak Havran, Burhaniye ve Altıeylül Belediyeleri bu çalışma kapsamında yer alacaklar. Geliştirilecek ikili ilişkilerden sonra ilçelerdeki ticaret odaları ve iş adamları dernekleri üyeleri sektörlerine göre ayrılıp tecrübe paylaşımı ziyaretleri düzenlenecek. Bu aşamadan sonra BİGMEV, Bosna’daki uygun Belediyeleri Güney Marmara’daki Belediyelere önerecek ve işbirliği başlatmak için gerekli koordinasyonu sağlanmasında görev alacak.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir