Bütün Yaş Gruplarında Romatizma Görülebilir

12 Ekim 2009

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Kliniğinden Yrd. Doç. Dr. Coşkun Zateri, vücudumuzun hareketini sağlayan kasların, kemiklerin ve eklemlerimizdeki ağrıların romatizma hastalığına sebebiyet verdiğini belirtti.

Yrd. Doç. Dr. Coşkun Zateri, vücutta meydana gelen ağrıların hafife alınmaması gerektiğini belirterek, ?Eklemlerimizde şişlik, ağrı ve kızarıklık olması, sabah uyandığımızda eklemlerimizi hareket ettirmede güçlük çekilmesi iltihaplı romatizmanın bulgusu olabilir. İltihaplı romatizma, eklemlerde şekil bozukluğuna ve eklemin hiç hareket edememesine yol açabilir. Romatizmal hastalıklarla beraber olabilen eklem dışı şikayetler ise zayıflama, iştah kaybı, ateş, göz yakınmaları (kırmızılık, kaşınma, kuruluk, bulanık görme), karın ağrısı, kanlı ishal, saç dökülmesi, güneş ışığına aşırı duyarlılık, deri döküntüsü, kuru ağız, ağız içi yara (aft), bel ve sırt ağrısı, topuk ağrısıdır. Romatizmal hastalıklar çoğunlukla kadınlarda görülmekle birlikte erkeklerde de ortaya çıkabiliyor. Çocukluk çağı dahil bütün yaş gruplarında romatizmal hastalıkların ortaya çıkması olasıdır. Romatizmal hastalıkların önemli bir bölümünün kesin nedeni bilinmemekle birlikte, bunlar genelde mikrobik ya da bulaşıcı değildir. Bunun dışında romatizmal hastalıkların bazılarında da genetik yatkınlık olabilir? dedi.

Yrd. Doç. Dr. Coşkun Zateri, bütün sağlık sorunlarında olduğu gibi romatizmal hastalıklarda da en uygun tedavinin yapılabilmesi için ilk aşamada hastalığa doğru teşhisin konulması gerektiğini belirterek, ?Romatizmal hastalıkların erken dönemde teşhisinin konulması güç olabilir ve belirtileri zaman içinde değişiklik gösterebilir. Bir hasta için yararlı olan ilaçlar ya da tedavi girişimleri başka bir hasta için uygun olmayabilir. Doktorunuz tarafından önerilmeyen tedavileri uygulamanız sizin için yararsız ve tehlikeli olabilir. Hastaların hastalıkları ve kullandıkları ilaçlar konusunda doktorlarından bilgi edinmeleri ve kullanılacak ilaçların olası yan etkilerinin bilinmesi de şart? dedi.

Coşkun Zateri, eklemlerdeki yükü artıran fazla kiloların verilmesi, doktor tarafından önerilen egzersizlerin düzenli yapılması veya damar yapısını bozan sigara kullanımının bırakılmasının bazı romatizmalı hastalar için çok önemli olduğunu da belirterek, ?Bazı hastalarda fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları oldukça yararlı olmaktadır? şeklinde konuştu.

İHA

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir