Calosoma Böcekleri, İntepe Orman İşletme Şefliği Tarafından Doğaya Salındı

02 Haziran 2011

Doğal hayata ve canlı yaşamına zarar veren kimyasal ilaçların yerini artık biyolojik mücadele aldı.

Ormanlara zarar veren böceklerle savaş için yetiştirilen yararlı terminatör böcekler ormanların en büyük dostu oldu. Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü laboratuvarlarında yetiştirilen Calosoma böcekleri, İntepe Orman İşletme Şefliği tarafından düzenlenen etkinlikle doğaya salındı.

İntepe Orman İşletme Şefliği tarafından düzenlenen etkinlik, ağaçlara zarar veren canlılarla yapılan mücadele gelinen hassas noktayı gözler önüne serdi. Artık kimyasal mücadelenin yerini doğa dostu biyolojik ve biyoteknik mücadele aldı. Geçmişte yapılan böceklerle mücadele çalışmalarında zararlıları yok etmek için tonlarca kimyasal ilaç kullanılırken, bu savaşın yan etkisi olarak doğadaki bazı bitki ve canlı türlerine istenmeden de olsa zarar verilebiliyordu. Bu zararı en aza indirmek ve yakın zamanda tamamen ortadan kaldırmak için kimyasallar yerine tamamen doğanın kendi içindeki dengeye yönelik çalışmalar başlatıldı. Bu kapsamda, zararlı böceklerle mücadelede kullanılan yararlı böceklerin üretimine başlandı. Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğünde üretilen ve orman ağaçlarına zarar veren tırtıllarla savaşta kullanılan Calosoma böcekleri, Gökçalı İlköğretim Okulu öğrencilerinin de katılımıyla İntepe Orman İşletme Şefliği tarafından Derbentbaşı köyü civarındaki ormanlara salındı.

İntepe Orman İşletme Şefi Ulaş Ahatoğlu ve Orman Zararlılarıyla Mücadele Şubesi Mühendisi M. Emin Sözen tarafından ilk olarak öğrencilere Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğünün yaptığı biyolojik ve biyoteknik mücadele çalışmaları hakkında bilgi verildi. Her geçen yıl ormanlarda daha az kimyasal ilaç kullanıldığı ve tamamen doğaya yakın bir anlayışla zararlı böceklerle savaşın sürdürüldüğü belirtilirken böylece doğaya zarar veren kimyasal ilaçların neden olduğu tahribatın önüne geçildiği vurgulandı.

Bu mücadelelerde özellikle çam kese böceği ve yaprak arısı gibi tırtıllardan günde 40-50 adedini öldürerek imha eden Calosoma türü terminatör böcekten bu yıl 10 bin adet üretildiği ve doğaya salındığı; ayrıca İntepe Orman İşletme Şefliği Laboratuvarı’nda da yine ormanlardaki ağaçları kurutan kabuk böceklerine karşı bir çeşit karınca (T.Formicarius) üretimine başlanarak geçen yıl 2 bin adedinin doğaya salındığı ve bu yıl da 2 bin adet karınca üretilip ormana salınacağı bilgisi verildi.

Daha sonra terminatör böceklerle tanıştırılan öğrenciler, yararlı canlıları birer ikişer ağaçların dibine bırakarak bölgede mücadelenin startını verdi. İntepe Orman İşletme Şefliği tarafından küçük hediyelerle ödüllendirilen öğrenciler, ormanları zaten çok sevdiklerini ancak onları korumak için bizzat görev almaktan çok mutlu olduklarını ifade etti.

İHA

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir