Çanakkale Boğazı Denizaltı Kablo Projesi İçin Sözleşme İmzalandı

28 Ekim 2012

Türk Prysmian Kablo, Prysmian Powerlink S.r.I. ile konsorsiyum oluşturarak, Asya ve Avrupa’yı Çanakkale Boğazı’nda deniz altından birbirine bağlayacak denizaltı kablo projesinin dizaynı, tedariki, montajı ve devreye alınmasıyla ilgili işleri içeren 150 milyon TL değerindeki sözleşmeyi imzaladı.

İSTürk Prysmian Kablo, Prysmian Powerlink S.r.I. ile konsorsiyum oluşturarak, Asya ve Avrupa’yı Çanakkale Boğazı’nda deniz altından birbirine bağlayacak denizaltı kablo projesinin dizaynı, tedariki, montajı ve devreye alınmasıyla ilgili işleri içeren 150 milyon TL değerindeki sözleşmeyi imzaladı. Proje tamamlandığında, Türkiye’nin ilk yüksek gerilim (YG) denizaltı kablo projesi olacak.

Konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada, enerji ve haberleşme kabloları sektöründe faaliyet gösteren Prysmian Group’un Türkiye operasyonu Türk Prysmian Kablo’nun, Prysmian Powerlink S.r.l. ile birlikte konsorsiyum oluşturduğu belirtildi. Bu konsorsiyumun, Türkiye Elektrik İletim A.Ş.(TEİAŞ) tarafından ihalesi yapılan ve Asya ile Avrupa’yı Çanakkale Boğazı’nda denizaltından bağlayacak denizaltı kablo projesinin dizaynı, tedariki, montajı ve devreye alınması işlerini içeren 150 milyon TL değerindeki sözleşmeyi imzaladığı açıklandı.

TÜRKİYE OPERASYONU’NUN 2011 KARI 687 MİLYON TL
Prysmian Group’un, dünya çapında 50 ülkede 98 fabrikası bulunduğu, şirketin Türkiye operasyonu olan ve 2011 yılını 687 milyon TL’lik net satışla kapatan Türk Prysmian Kablo’nun ise net satışlarının yüzde 35’inin ihracat kaynaklı olduğu ve Grup içerisindeki en önemli ihracat merkezlerinden biri kabul edildiği belirtildi. Grup içerisinde, enerji ve haberleşme kablolarını aynı anda üretebilen 12 tesisten biri olmasıyla da öne çıkan Türk Prysmian Kablo’nun, TEİAŞ tarafından ihale edilen deniz altı kablo projesine ilişkin imzaladığı bu yeni sözleşmeyle, bugüne kadar hayata geçirdiği ilklere bir yenisini daha eklediği kaydedildi.

2014’DE DEVREYE ALINACAK
Çanakkale Boğazı Denizaltı Kablo Bağlantı Projesi’nin, Türkiye’nin elektrik iletim ağının Marmara Denizi çevresindeki ring çevrimini tamamlayarak, ülkenin Avrupa tarafındaki ana tüketim merkezleri için Asya tarafından güvenli ve uygun maliyetli bir enerji iletimi sağlanmasında stratejik önem taşıdığı vurgulandı. Bağlantının, Asya tarafında bulunan Lapseki ve Avrupa tarafında bulunan Sütlüce’deki merkezler arasında, her biri 1000 MW kapasitede, yaklaşık 4 kilometrelik çift devre alternatif akım (AC) enerji iletim sisteminden oluşacağı bildirildi. Bu projede kullanılacak 380 kV XLPE izoleli kabloların Avrupa’daki tesislerde üretilirken, montaj ise grubun kablo gemisi Giulio Verne tarafından yapılacağı açıklandı. Sistemin ise 2014’ün ikinci yarısında devreye alınmasının planlandığı bildirildi.

KABLOLARI BOĞAZ’A 2014 MAYIS’TA GIULIO VERNE GEMİSİ İLE DÖŞEYECEĞİZ
Prysmian Group Türkiye CEO’su Hans Hoegstedt, sözleşmenin imzalanmasını değerlendirirken, TEİAŞ’ın gerçekleştirdiği 150 milyon TL değerindeki 380 kV Çanakkale Boğazı Denizaltı Kablo Bağlantı Projesi ihalesini aldıklarını söyledi. Dünyada bir ilk olan bu proje ile Çanakkale Boğazı’nda yüksek gerilim havai hatların yarattığı görüntü ve çevre kirliliğine son verileceğini belirten Hoegstedt, “Bu projeyle enerji denizin altından çok daha güvenli bir şekilde iletiliyor olacak. Prysmian Group olarak 2014 yılının Şubat ayında üretimine başlayacağımız kabloyu Prysmian Group’a ait, dünyanın en büyük kablo serme kapasitesine sahip gemilerinden olan Giulio Verne gemisi ile 2014 yılının Mayıs ayında Çanakkale Boğazı’na getirip döşüyor olacağız. Projeyi süresinden önce bitirmeye çalışacağız” açıklamasında bulundu.

[thelira.com]

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir