Çanakkale Boğazı’nda Yüzme Yarışı Gerginliği

03 Mayıs 2010

Çanakkale’de 11 farklı ülkeden 140 sporcunun 200 yıl önce Lord Byron’un yaptığı gibi Çanakkale Boğazı’nı yüzerek geçecek olmasına bazı kesimlerin tepki göstermesi organizasyon yetkililerini üzdü.

Konu ile ilgili bir basın toplantısı yapan Wilusa Seyahat Acentesi Şirket Müdürü Sevil Göçmen Demir, Çanakkale’de turizmini geliştirmek için yıllardır çalıştıklarını belirterek, “Wilusa Seyahat Acentesi olarak, Anzak turu organizasyonları haricinde farklı etkinlikler aradık. Çanakkale’nin denizini, rüzgarını turizmde kullanmanın bugüne kadar eksik kalan yönü olduğunu düşündük. İngiltere’de ve Avustralya’da sadece yüzme organizasyonları yapan acentelerimiz aracılığı ile 30 Ağustos’ta yapılan yüzme yarışlarına yıllardır yabancı yüzücü getirmekteyiz. Yüzme yarışlarına gelen amatör ve profesyonel yüzücüler dünyanın her yerinde yüzen kişilerdir. Biz bu organizasyonlara sadece turizm faaliyeti olarak baktık. Aylarca İngiltere’de billboardlarda, “Çanakkale-Dardanel” reklamını yaptık. Bunda da başarılı olduk ve sadece İngiltere’den değil, 11 farklı ülkeden 170 yüzücünün üzerinde rezervasyon aldık. Ancak İzlanda’daki volkan patlaması yüzünden rezervasyon 140 kişiye düştü. Boğazı yüzerek geçme yarışına 140 yabancı yüzücü katılacak” dedi.

“YAPILAN ELEŞTİRİLERİ HAK ETMEDİK”

Yapılan organizasyonun ardından bazı kesimlerin kendilerini eleştirmesinden yakınan Demir, “Bu gerçekleştireceğimiz etkinlik basında çok farklı anlatıldı ve Lord Byron’ın Türk düşmanı olduğu ön planda tutuldu. Bu etkinlikte Misolongi’nin bir bağlantısı yoktur. Sadece Hero ve Leandros Anadolu efsanesinin yeniden canlandırılmasıdır. Özellikle Çanakkale Belediye Başkanı’mızın yorumları bizi üzdü. Çanakkale’de yıllardır Troia Festivali düzenlenmektedir ve, “Barış kültürümüz olsun” diye çok güzel bir sloganları vardır. Biz de bu fikre destek vermekteyiz. Diğer taraftan basında Turizm Tanıtma Derneği Başkanı Sefer Göztepe de bu organizasyon için, “Çok güzel bir turizm faaliyetidir. Ancak Türk milletini gerer” demiştir. Turizmci, özellikle turizmle ilgilenen kişiler kesinlikle önyargılı olmamalıdır. Çünkü Lord Byron’ın kişiliğinden, düşüncelerinden eserlerinden çok bizi ilgilendiren kısmı boğazı yüzerek geçen tarihteki ilk kişi olmasıdır. Yine Lord Byron kimdir, neler yapmıştır diye kimsenin aklında yanlış fikir kalmasını da istemeyiz. Lord Byron’ın ilk başlarda Türk düşmanı olması, daha sonra yanlış tarafta yer aldığının farkına varıp Türkler hakkında güzel sözler söylediğini kimse ifade etmemiştir. Örneğin Lord Byron Türklerle ilgili söylediği bir sözde, “Türkler yalancı olmadıkları gibi iki yüzlü de değillerdir. Savaşta şerefle ölmeyi, şerefsizce yaşamaya tercih ederler. Ustalıkla kullandığı kılıcı ile yendiği milletlerin dönüp yarasını sararlar. Onlar hiçbir zaman ülkelerinde yaşayan inançsız kimseleri engizisyonda yakmadılar” ifadesini kullanan bir kişidir. Yine yıllardır Gelibolu Yarımadası’nda 25 Nisan günü Anzak Şafak Ayini ve Anzak törenleri düzenlenmektedir. Bizler hoşgörülü ve sevgi dolu bir milletiz ve her zaman öyle kalacağız. Ne mutlu Türk’üm diyene” dedi.

Hollanda, Avustralya, Brezilya, Almanya, İrlanda, Amerika, İspanya, İtalya, Yeni Zelanda, Türkiye ve İngiltere’den gelen 140 profesyonel ve amatör yüzücü 200 yıl önce olduğu gibi saat 15.30’da Eceabat’da denize girerek 1,5 saatte Çanakkale’de lodos önünde sahile çıkacak.

İHA

Yorumlar...
  • halide
    03/05/2010 18:17

    bence güzel bir organizasyon neden bu kadar tepki almış şaşırdım.

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir