'Çanakkale Değerleri Envanteri' Kitabı Yayınlandı

01 Mayıs 2009

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi öncülüğünde, 25 – 31 Ağustos 2008 tarihleri arasında Çanakkale Merkez ve ilçelerinde düzenlenen “Çanakkale İli Değerleri Sempozyumları”nda ortaya konulan değerleri içeren “Çanakkale Değerleri Envanteri” kitabı yayınlandı.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi öncülüğünde düzenlenen Çanakkale Valiliği, Çanakkale Belediyesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası ile Çanakkale Sanayici ve İşadamları Derneği’nin destek verdiği sempozyumlar neticesinde çıkan 14 kitaba bir yenisi daha eklendi.

“Çanakkale Değerleri Envanteri” kitabı; Çanakkale Merkez, Lapseki, Biga, Gelibolu, Çan, Yenice, Bayramiç, Ayvacık, Ezine, Gökçeada, Bozcaada, Eceabat, İntepe ve Küçükkuyu’da gerçekleştirilen sempozyumlarda ortaya konulan ve kentimizin makro ve mikro değerlerinin dökümünü içeriyor.

Çanakkale’nin hemen hemen tüm değerleri yayınlanan kitapta sistematize edilerek değerler; değer adı, değer öyküsü, değer kategorisi, değerleri koruma ve geliştirme stratejisi ile koruma ve geliştirme stratejisini gerçekleştirecek kurumlar olarak tasniflendirilmiş bulunuyor.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin 94. yayını olarak okuyucuların ve ilgililerin hizmetine sunulan eserin editörlüğü ise ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Ali Akdemir başta olmak üzere Prof. Dr. Osman Demircan, Prof. Dr. Selahattin Yılmaz Doç. Dr. Turan Takaoğlu ve Yrd. Doç. Dr. Cengiz Akbulak’ın içinde bulunduğu bir komite tarafından gerçekleştirildi.

Kitap; Çanakkale Valisi Abdülkadir Atalık, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Ali Akdemir, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İlhami Tezcan ve Çanakkale Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Hüseyin Yalman’ın önsöz yazıları ile başlıyor.

357 sayfalık eşsiz eser, Çanakkale’nin Arkeoloji, Mitoloji Etnografya, Sosyoloji, Felsefe, Tarih, Coğrafya, Turizm, Sanat, Mimari, Tarım, Ekoloji, Çevre, Eğitim, Sağlık, Dil ve Edebiyat, Strateji, İnsan Kaynakları, Ekonomi ve Girişimcilik kategorilerinde 273 değerine yer verirken, eserin sonunda ise bu değerlerin bazıları ile ilgili fotoğraflar sunuluyor.

Eserin yaklaşık her sayfasında bir değere yer verilerek, öncelikle değerin ne tür bir kategoriye girdiği belirtiliyor. Bundan sonraki bölümde değerin tanıtımını hedefleyen kısa değer öyküsü aktarılarak okuyucunun değere dair bilgi sahibi olması sağlanıyor. 5. bölüm olarak değerin nasıl korunabileceği, neler yapılabileceği, geliştirmek için ne gibi yöntemler tercih edilebileceği değere vurgu yapan uzman tarafından öneriliyor. Takip eden bölümde de bunu gerçekleştirebilecek kurum ve kuruluşların hangileri olabileceği vurgulanıyor. Envanteri hazırlayan kişinin ismine ve iletişim bilgilerine de yer verilen son bölümde ise kaynaklık edebilecek ve envanteri hazırlayan kişiye rahatlıkla ulaşabilme imkanı sunuluyor.

VALİ ATALIK : “İLİMİZİN GELECEĞİ VE KALKINMASI İÇİN ÖNEMLİ BİR KAYNAK”

Uzun bir emek sonucu yayınlanan “Çanakkale Değerleri Envanteri” kitabı ile ilgili değerlendirmede bulunan Çanakkale Valisi Abdülkadir Atalık, çalışmanın ilimizin kalkınmasında önemli bir yer tuttuğunu, ilimizin geleceğine büyük katkı sağlayacağına inandığını belirterek Rektörümüzü, bilim kurulunu ve emeği geçen tüm kurum, kuruluş ve kişileri tebrik etti.

BELEDİYE BAŞKANI GÖKHAN : “EŞSİZ BİR KAYNAK”

Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, kitap ile ilgili değrelendirmesinde yayının değerlerin tanıtımı, bilimsel açıdan değerlendirilmesi adına önem taşıdığını aktararak, değerlerin bu kitapla bir çatı altında toplandığını ve bu çatının araştırmacıar için önemli bir açığı kapattığını vurguladı.

ÇOMÜ REKTÖRÜ PROF. DR. AKDEMİR : “İNTERDİSİPLİNER BİR PROJE VE ÖZGÜN BİR METODOLOJİ GERÇEKLEŞTİRDİK”

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Akdemir, yayınla ilgili değerlendirmesinde sempozyumlar fikrinin interdisipliner bir projeyi üniversitenin ve destekçilerin gerçekleştirmesi fırsatına doğurduğunu aktararak “Sempozyumlar ve bildiriler aracılığıyla değerleri interdisipliner olarak ortaya koymak uğraşısı, yeni bir metodolojinin geliştirilmesine de aracılık etmiştir. Bu metodoloji ÇOMÜ tarafından geliştirilmiştir” dedi.

Kitapla ilgili değerlendirmede bulunan ÇTSO Başkanı İlhami Tezcan Çanakkale’nin geleceğinin şekillenmesinde eserin faydalı olmasını dilerken, ÇASİAD Başkanı Hüseyin Yalman ise eserin geniş kitlelere hitap ettiğini belirterek Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin küresel, ulusal ve yerel sorunlara yönelik çözüm önerileri üretmesinden dolayı kutladığını aktardı.

Kitapla ilgili daha detaylı bilgi ve temin için kitap editörleri Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Selahattin Yılmaz veya Doç. Dr. Turan Takaoğlu ile iletişim kurulabilir.

[Kaynak: ÇOMÜ]

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir