Çanakkale Deniz Zaferi’nin 99. Yıl Dönümü Törenleri

18 Mart 2014

Çanakkale Deniz Zaferi’nin 99’ncu yıl dönümü kutlamaları ve 18 Mart Şehitleri Anma Günü törenleri saat 09.30’da kordon boyunda Valilik binası önünde yapıldı. 18 Mart Stadyumda onarım çalışmaları devam ettiği için zafer kutlamaları ilk kez kordon boyunda Valilik binası önünde yapıldı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı törenin yapıldığı alan karadan, havadan ve denizden alınan geniş güvenlik önlemleriyle korundu.

Törene, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Avustralya Türkiye Büyükelçisi JamesLarsen, Yeni Zelanda Türkiye Büyükelçisi Taha Macpherson, askerler, bürokratlar, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Törende, Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Aydın Şirin, Çanakkale Belediye Başkanı CHP’li Ülgür Gökhan tarafından, 1994 yılında TBMM tarafından çıkarılan 3 bin 972 sayılı Kanun ile 253 bin şehit anısına Çanakkale’ye verilen ve üzerinde ‘Çanakkale Geçilmez’ yazan altın madalya, Türk bayrağına takıldı. Saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı eşliğinde altın madalyanın takıldığı Türk bayrağı, göndere toka edildi. Öğrenciler tarafından ‘Çanakkale Şehitleri’ne isimli şiir okundu. Valilik Bahçesine kurulan portatif protokol tribününde oturan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, elinde Türk bayrağı ile yanına gelen bir erkek çocuğu ile bir süre sohbet etti. Ardından korumalar tarafından getirilen oyuncak arabayı çocuğa verdi. Tören Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Cemil Çiçek ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçtaroğlu’nun mesajlarının okunmasıyla devam etti. Genel Kurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’in 18 Mart’a ilişkin mesajları okundu.

‘Mücahit Erdoğan’ sloganları
Törende konuşma yapmak üzere kürsüye gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, vatandaşların ‘Mücahit Erdoğan’ sloganları ile karşılandı. Başbakan Erdoğan konuşmasına, “Şahadetlerinin 99 yıl dönümünde aziz Çanakkale şehitlerimizi bugün bir kez daha rahmetle, minnetle yad ediyorum. Yine 18 Mart Şehitler Günü münasebetiyle tarih boyunca vatanı için, devleti, milleti ve bayrağı için canını feda etmiş tüm aziz şehitlerimize Allah’tan rahmet ve geride kalanlarına da sabırlar diliyorum. Allah onlardan razı olsun” diyerek başladı.

Başbakan Erdoğan konuşmasında “Bugün milletçe hem Çanakkale şehitlerimize, hem de tüm aziz şehitlerimize dualar ediyoruz. Şunu burada çok büyük bir iftarla ve memnuniyetle ifade etmek istiyorum. Eğer bugün millet dua edebiliyorsa, şehitlerinin arkasından fatihalar okuyabiliyorsa, eğer bugün ezan minarelerden özgürce okunabiliyorsa biliniz ki şehitlerimizin ruhları şad olmuştur, muazzez olmuştur. Eğer bu aziz millet bugün hür ve bağımsız şekilde varlığını idame ettiriyorsa yine biliniz ki hiçbir şehidimizin kanı boşa akmamıştır. Şehitlerimize olan şükran borcumuzu bu vatana, bu bayrağa, milletimize ve milletimizin değerlerine sıksımı sahip çıkarak ödüyoruz ve ödemeye devam edeceğiz” dedi.

Çanakkale Deniz Zaferi’nin bu yıl 99’ncu yıl dönümüne ulaştığını belirten Başbakan Erdoğan, “İnşallah Rabbim ömür nasip ederse önümüzdeki yıl Çanakkale Deniz Zaferimiz bir asrı geride bırakmış olacak ve biz 100’ncü yılda Zaferimizi kutlayacak, şehitlerimizi yad edeceğiz. Çanakkale’de 100’ncü yıl kutlamaları inşallah çok daha farklı olacak. Yedi coğrafi bölgeden ve 81 vilayetten ve Çanakkale Savaşında yanımızda yer alan dünyadaki dost ve kardeş ülkelerden temsilcilerin katılımıyla binlerce, on binlerce kişi 100’ncü yılın coşkusunu burada, Çanakkale’de yaşayacağız. Çanakkale Zaferimiz aslında Kurtuluş Savaşımızın bir girizgahıydı. Çanakkale’de elde ettiğimiz Zaferle, oradan elde ettiğimiz gurur ve özgüven, özelliklede orada sergilediğimiz birlik ve kardeşlik ile Kurtuluş Savaşımıza başladık ve Zaferle ile sonuçlandırdık” diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, “Herkesin ve her kesimin bir birine saygı duyduğu, birbirinin tercihlerine ve yaşam tarzlarına hürmetle yaklaştığı, hoşgörünün egemen olduğu bir iklimi hep birlikte imar edeceğiz. Şunun altını özellikle çizmek istiyorum. Şehitlerimiz bizden böyle bir Türkiye inşa etmemizi istiyorlardı. Şehitlerimiz işte böyle bir Türkiye için canlarını feda etmişlerdir. Onlar kendilerinden sonra gelen nesillerin kutuplaşması, ayrışması için değil, birbirlerine farklı nazarlarla bakması için değil, kendilerinden sonra gelen nesillerin kucaklaşması, bir olması, kardeş olması için hep birlikte Türkiye olması için kahramanca savaşmışlardır. Şurada, Anafartalar’da, Kilitbahir’de Alçıtepe’de Soğanlıderede Türkiye’nin 81 vilayetinden ve hatta kardeş ülkelerden gelen şehitlerimiz yanyana, koyun koyuna yatıyorlar. Şehitliklerimizde Türk, Kürt, Arap, Çerkez, Gürcü, Laz, Roman… Böyle bir ayrım görebilir misiniz. Hayır. Şehitliklerimizde sunni, alevi ayrımını görebilir misiniz. Hayır. Şehitliklerimizde zengin, yoksul ayrımını, okumuş, ümmi ayrımını görebilir misiniz. Şu şehitliklerimizde üniversiteye yeni başlamış gençlerimiz yatıyor. Böyle bir ruh dünyasına sahip milletin torunlarıyız biz, evlatlarıyız biz. Vatanı için kanını feda edenler, birbirleri arasında ayrım yapmıyor, birbirlerine kardeş nazarıyla bakıyorsa onların torunları da birbirleri arasında ayrım yapamaz. Birbirlerine farklı nazarla bakamaz. Kim ki bir başkasını etnik kökeninden, dilinden, kültüründen dolayı tahkir ediyorsa, biliniz ki Çanakkale şehitlerini incitmektedir. Kim ki, bir başkasını inançlarından, mezhebinden, manevi değerlerinden, kılık kıyafetinden, başörtüsünden, sakalından, bıyığından dolayı tahkir ediyorsa biliniz ki o Çanakkale şehitlerinin ruhunu muazzem etmiştir. Şehitlerimiz bir bayrak için bir vatan için tek bir millet tek bir devlet için canlarını ortaya koydular. Bize düşen bu kutsal emanete sahip çıkmak, ortak değerler altında bir ve beraber olmaktır” dedi.

Türkiye’nin büyük savaşların, büyük bir mücadelenin, büyük fedakarlıkların ve büyük zaferlerin üzerine kurulmuş bir devlet olduğuna vurgu yapan Başbakan Erdoğan, “Türkiye dünyanın en güçlü, en donanımlı orduları karşısında göğsündeki imanı ortaya koymuş, o iman ve kahramanlıkla destanlar yazmış bir büyük devlettir. İmandır, o cevher ki ilahi ne büyüktür, imansız olan paslı yürek sinede yüktür” diye konuştu.

“Çanakkale 99 yıl önce geçilmemiştir, bugünde, yarın da geçilemeyecektir”
Tarih boyunca Türkiye esir almaya ve Türkiye’nin istiklalini boğmaya çalışan her devletin çok açık bir yenilgi ve hezimetle geldiği gibi gittiğini belirten Erdoğan, “Türkiye dışarıdan teslim alınamayacağı gibi içerden de ihanetlere boyun eğmeyecek, ihanetlere teslim olmayacak, her türlü ihanete gereken cevabı verecek ve ihanetleri ezecek güçte bir ülkedir. Milli güvenliğimize yönelik her saldırı, karşısında Türkiye’nin iman dolu göğsü gibi serhaddini bulacaktır. Çanakkale’nin aziz şehitlerinin torunları olarak istiklalimizden, istikbalimizden, özgürlüğümüzden hiçbir şekilde taviz vermeyiz ve vermeyeceğiz. 99 yıl önce bugün donanmalar, zırhlı gemiler, torpidolar, toplar, mitralyözler, hatta uçaklar bu milletin imanlı evlatlarının kahramanlığı karşısında silinip gitmişlerdir. O modern silahların teslim alamadığı Türkiye’yi hiz bir fitne girişimi, hiçbir ahlaksız saldırı, hiçbir namert taarruz da teslim alamayacaktır. Türkiye üzerine hesapları olanlar bilsin ki Çanakkale 99 yıl önce geçilmemiştir, bugünde, yarın da geçilemeyecektir. Milletimizin imanı ve kardeşliği Çanakkale ruhunun çiğnenmesine asla müsaade etmeyecektir. Biz Çanakkale şehitlerimizle gurur duyuyoruz. 77 milyonun buradaki manzarayı görmesini, bu şehitlikleri ziyaret etmesini, buradaki ruhu özümsemesini yürekten arzuluyoruz. 12 yıl önce yılda 250 bin öğrenci veya vatandaş burayı ziyaret ederken hamdolsun bugün 2 milyon 2.5 milyon öğrenci ve turist artık bizim şehitliklerimizi, Çanakkalemizi ziyaret eder hala geldi” dedi.

Konuşmasının ardından kürsüden inerek protokol tribününe yürüyen Başbakan Erdoğan’a şehit ve gazi yakınları, şehit ve gazilere ait fotoğraflar ve hediyeler verdi. Çanakkale Savaşları şehidi Hüseyin Kaçmaz’ın oğlu Turgut Kaçmaz ise, Başbakan Erdoğan’a, 1915’de babası Hüseyin Kaçmaz’a verilen Çanakkale Madalyasını gösterip, bu madalyadan bütün Çanakkale’de savaşanların yakınlarına verilmesini istedi. Tören, halk oyunları gösterisi ve resmi geçit töreniyle sona erdi. Resmi geçit töreninde şehit yakınları da kortej halinde Erdoğan’ın da bulunduğu protokol tribünün önünden yürüdü.

[Kaynak: canakkaleninrehberi.com]

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir