Çanakkale Doğalgaza Alıştı

26 Kasım 2008

Çanakkalegaz Doğalgaz A.Ş. Bölge Müdürü Muhammet Aloğlu, mevcut son zamlara rağmen doğalgazın halen en ucuz yakıt olduğunu söyledi.

Çanakkalegaz Doğalgaz A.Ş. Bölge Müdürü Muhammet Aloğlu, 2006 Eylül ayında ilk kaynağın vurulmasıyla başlanan Çanakkale’deki doğalgaz çalışmalarının bütün hızıyla devam ettiğini belirterek, “Halkımızın doğalgaza olan ilgisi her geçen gün artıyor. Çanakkale il genelinde 12 bin 500 abone sayısına ulaştık. Bu abonelerin 7 bini gaz kullanıyor. İl merkezinde ise abone sayısı 8 bin civarında. Bunun da 4 bini gaz kullanıyor. Bu durum hem firmamız, hem de Çanakkale şehri için oldukça sevindirici. Bu da göstermektedir ki, doğalgazın tanınıp yaygınlaşması ile doğalgaza olan güven ve talep çığ gibi büyüyor. Artan talebi karşılamak için firmamız zaman zaman malzeme dengesini sağlamakta güçlük çekince kapısında kutu olup henüz abone olmayan binalardaki doğalgaz kutusunu söküp yoğun talep olan binalara koymaya başladık. İl merkezinde ayrıca okullarla bazı resmi kurum ve kuruluşların da doğalgaz kullanımı konusunda çalışmalar sürdürülüyor. Çanakkale merkez, Çan, Biga ve Kepez’de gaz kullanımı devam ederken, Bayramiç ve Ezine ilçelerinde gaz dağıtım ana hatlarının yapımı tamamlandı. Bayramiç ve Ezine ilçelerinde basınç ölçüm ve düşürme istasyonları (RMS-A), ana çelik hat ve bir miktar polietilen hat imalatının tamamlanması ile birlikte bu hatta gaz verilmeye başlandı” dedi.

“MEVCUT SON ZAMLARA RAĞMEN DOĞALGAZ HALEN EN UCUZ YAKIT”

Muhammet Aloğlu, mevcut son zamlara rağmen doğalgazın halen en ucuz yakıt olduğunu da belirterek, “Maalesef geçtiğimiz günlerde doğalgaza gelen zamlar halkımızı olduğu gibi bizi de oldukça üzdü. Öncelikli olarak bu zamların firmamızla bir ilgisinin olmadığını herkesin bilmesini istiyoruz. İçinde bulunduğumuz küresel kriz ve belirsizlik ile petrol fiyatlarındaki artışın yol açtığı doğalgaz fiyatları, altı ay önceki petrol fiyatları baz alınarak döviz üzerinden fiyatlandırılıyor. Bu sebeple de fiyat artışlarında firmamızın bir ilgisi yok. Aslında içinde bulunduğumuz şartlarda diğer enerji kaynaklarından elektriğe yüzde 58, ithal kömüre yüzde 68 gibi zam yapılmasına rağmen bunlar doğalgaz gibi manşetlere taşınıp afişe edilmiyor. Maalesef bu durum da ucuz ve alternatifsiz olan doğalgaz konusunda yanlış anlaşılmalara yol açıyor. Oysaki mevcut zamlarla bile doğalgaz hala en ucuz olma oranını koruyor. Örneğin 2 litre çayın kaynatma maliyeti doğalgazla 2,1 YKR, elektrikle 5,2 YKR ve tüpgazla ise 7,3 YKR?dir. Bu oran enerji fiyatlarının birbirine bağlılığı nedeni ile hemen hemen değişmemektedir. Bunun dışında 1 YTL’ye doğalgazla 11 defa, ithal linyit ile 9 defa, elektrikle 5 defa ve tüpgazla 3 defa duş alınabilmektedir. Bunlar da göstermektedir ki, doğalgaz her zaman tartışmasız ucuzluğunu korumaktadır” dedi.

Sobalı evlerde pişirme ile birlikte yıllık soba ve ocak giderinin bin 340 YTL olduğunu da belirten Aloğlu, bu oranın doğalgazla 850 YTL’ye düştüğünü ve vatandaşların yılda 490 YTL kazanç sağladığını ifade ederek, “5 nüfuslu bir ailenin pişirme ocak gideri yıllık tüple 540 YTL olurken, bu oran doğalgazla 192 YTL’ye kadar düşüyor. Burada da vatandaşın yıllık kazancı 350 YTL’yi buluyor” dedi.

“DOĞALGAZLA ISINMADA YÜKSEK VERİM ALABİLMEK İÇİN RADYATÖRLERİNİZİN ÖNÜNÜ VE ÜZERİNİ EŞYA VE MÖBLE İLE KAPATMAYIN”

Muhammet Aloğlu, doğalgazla en verimli şekilde ısınmanın yapılabilmesi için vatandaşlara bazı önerilerde de bulunarak, “Isınma şeklimiz ne şekilde olursa olsun daha tasarruflu ısınmak için zahmetsiz ve masrafsız bazı tedbirlerin alınması gerekiyor. Bu kapsamda ilk etapta kalorifer radyatörlerinin önünü ve üzerini eşya ile möble ile kapatmamak, perdelerin petek seviyesinin kısa tutulması gerekiyor. Ayrıca ısı kaybının en fazla olduğu peteklerin arkasını bir tarafı folyolu yoğunlaştırılmış cam yünü ile izole edilmesi daha iyi verim alınmasını sağlıyor. Eğe vatandaşlarımız bir günden fazla evde bulunmayacaklarsa sistemlerini mutlaka devre dışı bırakmalılar. Kullanılmayan oda, kiler, antre ve merdiven gibi ev bölümlerinin radyatörlerinin kapatılması da verimi arttırıyor” dedi.

Gece ve gündüz ısınan evlerin yüzde 50 ile 55 oranında nemlendirilmesinin gerektiğini de belirten Aloğlu, “Bunu yaptığımız taktirde 18 derecede ısınan bir odanın nemlendirilmesi ile hissedeceğiniz pratik konfor sıcaklığı 20 derecenin üstünde olacaktır. Nemli hava, sıcaklığı daha iyi tutacak, buharlaşma azalacağından vücudunuz daha az ısı kaybedecektir. Verimli kullanma oda konforu 19 derecedir. Oda termostatı olduğunda 1 derece düşer ve yakıt tüketiminde yüzde 6 tasarruf sağlanır. Vatandaşlarımız eğer evi havalandıracaklarsa bunu kısa süreli yapmalılar. Vatandaşlarımız bu uyarıları dikkate almaları halinde önemli ölçüde tasarruf yapabilirler” dedi.
İHA

Filtreler:
Yorumlar...
  • Lal
    17/08/2009 14:42

    Olağanüstü çalışmalar... Başarılarınızın devamını en içten dileklerim ile ila canı yürekten diliyorum... Saygılarımla...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir