“Çanakkale Domates Çalıştayı” Gerçekleştirildi

14 Ocak 2014

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi( ÇOMÜ) Ziraat Fakültesi ve Çanakkale Ziraat Odası işbirliğiyle “Çanakkale Domates Çalıştayı” gerçekleştirildi.

Çalıştay; ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, Rektör Yardımcısı Eyüp Özdemir, İl Genel Meclisi Başkanı Ali Rıza Tekin, Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Akkuş, Ziraat Odası Başkanı İlhan Ulus’un yanı sıra çok sayıda üretici ve sektör temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Çalıştayın açılış konuşmasını Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Feyzi Uğur yaptı. Feyzi Uğur “Ziraat Fakültesi olarak, üreticilerimiz ile birlikte Çanakkale’nin önde gelen değerlerinden biri olan Çanakkale domatesini tartışmak istiyoruz. Çanakkale’nin bu bereketli toprakları körfezin en kaliteli zeytinyağını, domatesini, peynirini toplumumuza sunmaktan büyük mutluluk duymaktadır. Çanakkale ili; zengin tarımsal yapının içerisinde yer alan başlıca ürünlerinden olan domates ile markalaşma yolunda hızla ilerlemektedir. Çalıştay bölgedeki üreticilerin daha verimli ve kaliteli üretim yapması, bölge ve dolayısıyla ülke ekonomisine daha fazla katkı sağlamasına yönelik olarak domates yetiştiricilerinin sorunlarına çözüm önerileri sunmak amacıyla düzenlenmiştir” dedi.

Çalıştayda bir konuşma yapan Çanakkale İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mustafa Akkuş şu ifadeleri kullandı:

“İnsanlığın yaşamını sürdürebilmesi için gerekli olan gıdanın kaynağı tarımdır. İlimiz sahip olduğu iklim ve toprak özellikleri bakımında tarımsal üretim için elverişli bir bölgede bulunmaktadır. Bundan dolayı 108 adet tarımsal ürünün ticari boyutta üretimi yapılmaktadır.
Çanakkale ili 2012 yılı TUİK verilerine göre, birçok tarımsal üründe de ülke genelinde ilk 10 içerisinde yer almaktadır. Çanakkale; Nektarin, Salçalık Biber, Yulaf (yeşil ot), Sorgum (yeşil ot) ve Tritikale (yeşil ot) üretiminde 1. sırada, Şeftali ve Golden Elmada 2. Sırada, Silajlık Mısır ve Yem Şalgamında 3. sırada, sofralık domates üretiminde 5. sırada Salçalık domateste ise 6. sırada yer almaktadır. Yağlık Zeytin, Şaraplık üzüm ve Kirazda da ülke üretiminde ilk on içerisinde yer almaktadır.
2012 yılında ilimizde üretilen bitkisel ürünlerin, üretim değeri 1 milyar 604 milyon TL’ dir. İlimizde birçok ürün, ülke genelinde marka olmuştur. Ezine peyniri,Bayramiç Beyaz Tüysüzü, Umurbey Şeftalisi, Lapseki Kirazı, Çanakkale Domatesi, Gelibolu Sardalyasıve Çanakkale Peynir Tatlısı bunlardan birkaçıdır. Çanakkale hayvansal üretimde de önemli bir potansiyele sahiptir. 205 bin büyükbaş hayvan ve 625 bin küçükbaş hayvan mevcut olup, toplam süt üretimi 514 bin ton olup, yaklaşık ülke üretiminin % 3’ü ilimizde üretilmektedir
Türkiye’de 2012 yılında yaklaşık 45,8 milyon ton yaş meyve sebze üretilmiş ve domates üretimi tek başına yaş meyve sebze üretiminin yaklaşık 1/4’ünü oluşturmuştur. Çanakkale, Türkiye’de domates üretimi yapılan önemli illerden birisidir. 2013 yılı itibariyle 56.636 dekarlık alanda yapılan üretimde 328.982 ton sofralık domates, Salçalık Domates de ise 30.617 dekar alanda üretim yapılmış 209.144 ton domates üretilmiştir. Toplam 87.253 dekar alanda 538.126 ton domates üretilmiştir.
Sofralık Domates de dekara verimimiz 5.809 kg. Salçalık Domates de ise 6.831 kg dır. Sofralık domates ekiliş alanı ve üretim miktarı olarak en fazla merkez ilçede yetiştirilmekte bunu sırasıyla Biga, Ezine ve Gelibolu ilçelerimiz takip etmektedir. Salçalık Domates de ise en fazla üretim Biga ilçemizde yapılmakta bunu sırasıyla Ezine, Yenice ve Bayramiç ilçelerimiz takip etmektedir. Çanakkale ili sahip olduğu coğrafi konum ve ekolojik şartlar nedeniyle üretilen ürünler kendilerine has aroma, tat ve lezzet yönünden yüksek kalite kriterlerine sahip olmaktadırlar. İlimizden üretilen domates bu özelliklerinden dolayı, ilimiz dışındaki büyük pazarlarda Çanakkale Domatesi olarak tanınmaktadır.
Ancak Üretimde münavebeye dikkat edilmemesi, verimde azalmalara ve kalite kaybına neden olmakta, bununla birlikte basınçlı sulama tekniklerinden damla sulamanın yaygınlaşması ise üretimi olumlu yönde etkilemektedir. Tuta absoluta (domates güvesi) zararlısı 2010 yılında da ülke genelinde olduğu gibi ilimizde de görülmüş ve üretimi olumsuz yönde etkilemiştir. Tüm bitkisel ürünlerde olduğu gibi, Domates üretiminde de Zirai Mücadele ilaçlarının bilinçsiz kullanımı insan sağlığını tehdit etmekte ve ihracatımızı olumsuz yönde etkilemektedir. Üreticimiz bu konuya gereken hassasiyeti gösterdiği takdirde bundan insan sağlığı olumlu yönde etkileneceği gibi, ihracatımızın önündeki en büyük engellerden biri olan kalıntı problemi de ortadan kalkmış olacaktır”

Ziraat Odası Başkanı İlhan Ulus ve Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Akkuş’un ardından bir konuşma yapan Rektör Prof. Dr. Sedat Laçiner ise “Son birkaç yılda Sığırcılık ve Zeytin Çalıştayı toplantılarının yapılmış olması son derece önemli katkı sağladı. Üniversitelerin bilimsel eğitim sorumlulukları dışında bir de bulundukları bölgeye katkı vermek gibi bir sorumluluğu da var. Çalıştayda çeşitli ilçelerden gelen üreticilerimiz de bulunuyor. Ziraat Fakültesinin bir güzelliği de bu zaten, üreticiler ile beraber çalışıyor olması. Onların sorunlarına çözüm üretmeye çalışıyor olması. Bunu ne kadar başarabilirsek üniversite olarak o kadar sorumluluğumuzu yerine getirmiş olacağız. Domates Çanakkale için çok önemli bir sebze. Yetiştirilen sebzelerde milli ya da geleneksel tohum kullanılmadıkça eski lezzetleri yakalamak mümkün olmuyor. Burada işin bir tohum boyutu var. Ben akademisyenlerimizden bir tohum bankası oluşturulması konusunda çalışmalarını bekliyorum. Dışarıdan alınan tohumlarla yapılan tarımın nereye kadar gideceği ortada. O teknoloji ve bilgi birikiminde olmadıkça elimizdeki yiyeceklerin içeceklerin nasıl tehlikeye düşeceğini de görmemek imkansız. O yüzden yapılan bu çalıştayların tarımın her alanına katkı sunacağı görüşündeyim” dedi.

Yrd. Doç. Dr. Canan Öztokat Kuzucu tarafından yapılan açılış sunumunun ardından çalıştay oturumlarına geçildi. İki oturum halinde gerçekleştirilen çalıştayda;

Domates Yetiştirme Teknikleri, Domates Hastalık ve Zararlıları, Domates Yetiştiriciliğinde Gübreleme, Sulama, Pazarlama konularında Prof. Dr. İbrahim Duman (Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü), Prof. Dr. Ali Özpınar (ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü), Prof. Dr. Osman Tiryaki (ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü), Doç. Dr. İsmet Yıldırım (ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü) Dr. Süleyman Gürdal Türkseven (Ziraat Fakültesi Ege Üniversitesi Bitki Koruma Bölümü), Prof.Dr. N. Mücella Müftüoğlu ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü), Doç. Dr. Murat Yıldırım (ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü), Doç. Dr. Duygu Aktürk Ziraat Fakültesi (ÇOMÜ Tarım Ekonomisi Bölümü), Zir. Müh. Ömer Yıldız (Çanakkale İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü), Uzm. Mesut Öztürk (Antalya Migros Dağıtım Merkezi Kalite Kontrol Uzmanı), Uzm. Serkan Efe (Bursa Migros Meyve Sebze Pazarlama Departmanı Uzmanı) sunumlarını gerçekleştirdiler.

Sunumların ardından soru ve cevap kısmına geçildi. Yetkililer Çanakkale ilçelerinden domates üreticiliği yapan yaklaşık 400 katılımcının katıldığı çalıştayın başarı ile gerçekleştirildiğini ifade ettiler.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir