Çanakkale İl Genel Meclis Başkanı Tekin’den Bursa’ya İnceleme Gezisi

02 Ocak 2012

Çanakkale İl Genel Meclis Başkanı Ali Rıza Tekin ve beraberindeki heyet, Bursa İl Özel İdaresi tarafından 2004 yılından itibaren uygulanmakta olan doğal arıtma sistemlerini yerinde incelemek ve iki ilin Özel İdare ve İl Genel Meclisi çalışmalarını değerlendirmek,yeni yapılacak olan çalışmalarda istişarelerde bulunmak üzere Bursa’ya gitti.

Karacabey Hürriyet ve Eskikaraağaç köylerinde bulunan doğal arıtma sistemlerini yerinde inceleyen heyete Bursa İl Genel Meclisi Başkanı Nedim Akdemir, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Kemal Demirel, Meclis AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Er ve teknik heyet eşlik etti. Bursa İl Genel Meclisi Başkanı Nedim Akdemir, Çanakkale İl Genel Meclis Başkanı Ali Rıza Tekin ve beraberindeki heyeti illerinde ağırlamaktan duydukları memnuniyeti dile getirerek, “Çanakkale heyeti Bursa’da bu güne kadar 70’in üstünde gerçekleştirdiğimiz doğal arıtma sistemlerini incelemek için gelmiş bulunuyor. Biliyorsunuz Bursa bu konuda Türkiye’ye öncü oldu. Bizler İl Genel Meclisinde aldığımız karar ve İl Özel İdaremizin yaptığı projeler kapsamında toplam rüzgar tribünü, mebran kaplama sulama göletleri ve doğal arıtma sistemleriyle Türkiye’ye örnek olduk” dedi.

Çanakkale İl Genel Meclisi Başkanı Ali Rıza Tekin de yaptığı konuşmada iki komşu il olarak İl Genel Meclislerinde yapmış oldukları çalışmaları karşılıklı olarak değerlendirmek ve birbirlerinden istifade etmek amacıyla Bursa’ya geldiklerini belirterek, “Bu kapsamda Bursa’da uygulanan doğal arıtma sistemlerini yerince inceleme fırsatı bulacağız, Ben de ilimizdeki İl Genel Meclisi arkadaşlarımıza ve Valimize konuyu arz etmiştim. Bu sistemin Çanakkale’de de uygulanabilmesi mümkün. Bu kapsamda Çanakkale heyeti olarak Hürriyet ve Eskikaraağaç köyünü ziyaret ettik. Sistemin kurulduğu 2004 yılından buyana aşamalı olarak çoğalarak devam eden köylerimizde uygulanan bu doğal arıtma sistemini Çanakkale’de de kurmak istiyoruz” şeklinde konuştu.

İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Kemal Demirel de doğal arıtma sisteminin enerji gideri açısından neredeyse sıfır olan arıtma sistemleri olduğunu belirtti. Doğal arıtma sisteminin çevreyi koruma konusunda büyük önem taşıdığını da vurgulayan Kemal Demirel, doğal arıtma sisteminin fosseptiği tamamlayıcı nitelikte kurulduğunu söyledi. Demirel, arıtılan suyun tarımsal sulamada kullanılacak kadar güvenilir olduğunu vurgulayarak, “Kana bitkisi gibi sucul bitkiler ekilerek evsel atıklar arıtılmakta. Kısmen geçirgen bir kumun içinden evsel atıkların geçmesi sağlanarak kumun içindeki mikroorganizmalar ve bitkilerin kökleri sayesinde arıtılan su, AB normlarının bile altındaki değerlerde arıtılmakta” dedi.

Doğal arıtma hakkında bilgi veren Ali Rıza Tekin, “Doğal arıtma tesisi, Bursa İl Özel İdaresince özel olarak tasarlanan yataklarda yetiştirilen bitkiler vasıtasıyla atık suyun arıtılması esasına dayanmaktadır. Atık suyun bir havuzda toplanarak yüzen bitkilerle arıtılması gibi alternatif uygulamaları da olan bu yöntemin küçük yerleşim birimlerinden, büyük şehirlere, hatta endüstriyel atıksıların arıtılmasına kadar birçok uygulama alanı vardır. Sistemin çalışmasında en önemli faktör bitkilerin arıtma kapasitesidir. Havadan aldıkları oksijeni kökleri vasıtasıyla atık suya ileten bitkiler, aynı zamanda kökleri vasıtasıyla suda istenmeyen kirletici maddeleri besin olarak kullanarak suyun arıtılmasını sağlamaktadır. Bitkiler kendi hayatlarının idamesi için atık suda bulunan ve içme suları için kirletici bir tehdit olarak görülen azot, fosfor, karbon gibi besin elementlerini tüketmektedir. Bitkiler aynı zamanda bir kısım ağır metalleri de tüketme özelliğine sahiptir. Ayrıca bitkilerin yetiştirildiği yatak ortamının filtre edici özelliği suyun arıtılmasına katkıda bulunmaktadır. Doğal arıtma tesislerinden çıkan su Türkiye ve AB normlarında belirtilen üst değerlerin daha altındadır. Tarımda kullanılabilecek kalitededir. Yapılacak araştırmalarla çıkış suyu kalitesinin yükseltilmesi mümkün olabilecektir. Bu doğal arıtma tesisi ile kanalizasyon kokusu da yok edilmekte ve ayrıca yaz aylarında çiçek tarlası görünümü ile de güzel bir görüntü oluşturmaktadır. Doğal arıtma tesisleri tamamen doğal olduğundan mekanik ve elektrikli hiçbir ekipman kullanılmamaktadır. Bu nedenle maliyeti klasik arıtma yöntemlerine göre daha düşüktür. Bu proje ile önümüzdeki günlerde Bursa’dan teknik heyet ilimize gelerek çalışma hakkında hem meclisimize hem de teknik ekiplerimize bilgi vereceklerdir” şeklinde konuştu.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir