Çanakkale Kent Konseyi Genel Kurulu Geniş Katılımla Yapıldı

27 Aralık 2013

Kent Konseyi 2013 yılı Genel Kurul toplantısı Çanakkale Belediyesi nikah salonunda yapıldı. Toplantıda faaliyetler, bütçe, çalışma gurupları hakkında bilgi verildi. Yönerge değişiklikleri oylanarak kabul edildi.

Çanakkale Belediyesi nikah salonunda gerçekleştirilen genel kurul toplantısına Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Kent Konseyi yürütme kurulu üyeleri, mahalle meclis başkanları, yürütme kurulu üyeleri ve çok sayıda ilgili katıldı. Toplantıda çalışma gurupları kolaylaştırıcıları katılımcılara çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Mülteci ? Sığınmacılar çalışma gurubu kolaylaştırıcısı Mehmet Dağaşmaz çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Kuruluşu tamamlanan yedi mahalle meclis başkanı davetlilere kendilerini tanıttılar. Kent Konseyi Yürütme Kurulu başkanı Saim Yavuz çalışmalar hakkında bilgi verirken Genel Sekreter Gülay Sarışen 2013 yılı gelir gider bütçesi ile ilgili sunum gerçekleştirdi. Toplantı yönerge değişikliklerinin oylanması ve kabulünün ardından sona erdi.

“Çarşı Projesi Kent Konseyinin gündeminde”
Çarşı Projesi çalışma gurubu kolaylaştırıcısı Levent Karaca, yaptığı konuşmada süreç hakkında bilgiler verdi. Proje de meydanın altının otopark üstünün de yaşam alanı olarak tasarlandığını belirterek şunları söyledi; “Alış Veriş Merkezlerindeki gibi bir yaşam alanı tasarladık. Çarşıya ulaşmak her geçen gün zorlaşıyor. Büyüyen kentte araçları koyabilecek bir alan yok. Çarşıda aile ve çocuklarımıza bir yaşam alanı sağlamak istiyoruz. Çarşı esnafının güçlenmesi demek halkında güçlenmesi demektir. Çanakkale ticareti çarşıdan geçmektedir. ÇTSO’da çarşıyı temsilen seçilmiş meclis üyesiyim. Ben de bu sorun ve problemleri gündeme getirdim. Maalesef siz bir şey yapmaya çalıştıkça birileri size köstek olup kim yapıyor araştırmasını başlatıyor. Olayı daha geniş çapta anlatma gereksinimi duyduk. Kent Konseyi bize destek oldu. Birlikte bu çalışmayı yürütmeye başladık. Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’da destek veriyor. Destek ve katkı vermek isteyenler kent konseyine başvurabilir. Sorunu anlattık çözümü bekliyoruz. Eksiklikleri birlikte yapalım istedik.”

Belediye Başkanı Ülgür Gökhan da meydan projesinin Anafartalar Oteli’nin bulunduğu alandan başlayarak mevcut cumhuriyet meydanı ve arkasındaki meydanla beraber bir bütün olarak ele alındığını ve Çanakkale belediyesi tarafından proje yarışması yapıldığını ifade etti. Gökhan şunları söyledi; “Elimizde 9 proje var. Buna ilave olarak ÇTSO’nun 12 no’lu komitesi bir çalışma yaptı. Levent Karaca ile konuştuk. Bu 9+1 görüşü bir araya getirmeye çalışıyoruz. Şimdi bu konu Kent Konseyinin görüşlerine de açılmış oldu. Meslek kuruluşu ve yerel yönetim çalışıyor. Kent konseyi de katılım için talep olursa hazır olduklarını ifade etti. Biz de bunu destekliyoruz.”

Kent Konseyinin temel görevinin kent için alınacak kararlara kentte yaşayanları, ilgili olanları karara katmak olduğunu ifade eden Çanakkale Kent Konseyi yürütme kurulu başkanı Saim Yavuz, “Kent konseyi çarşı ile ilgili projenin tek başına bir meslek gurubu marifeti ile yapılmasının yararlı olamayacağını çıkabilecek sorunları öngörerek, kentin bütününe katkı yapacak ve kentlilerin maksimim yararlanabilecekleri ve uzun vadeli kullanım içeren bir “çarşı-meydan” için, ilgili her kurum kuruluşun birlikte çalışarak bütün yönleri ile tartışarak nihai kararın verilmesinde vazgeçilmez bir imkandır. Karar kent konseyinde alınacak. Belediye meclisine gidecek. Son kararı belediye meclisi verecek. Biz bu kararı bütün yönleriyle en derli toplu hale getirmek için çalışacağız.” dedi.

“2013 yılı çalışmalarını Başkan Saim Yavuz aktardı”
Kent Konseyi Yürütme Kurulu Başkanı Saim Yavuz 2013 yılı çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Kent Konseyinin, eğitim, kurs ve konferanslarla kentlilik bilincinin geliştirilmesi ve duyarlılık yaratma konusunda çalışmalar yaptığını ifade eden Başkan Yavuz, “Bilgisayar kursları düzenliyoruz. Panel söyleşi eğitim çalışmaları ile kentsel dönüşüm çalışmaları ile halkı bilgilendiriyoruz” dedi. Başkan Yavuz şunları söyledi;

“Engelli meclisi çalışmalarında AFAD ile ortaklaşa engelliler için deprem eğitimi verildi. Su altında engel yok projesi sürüyor. Engelliler meclisi etkinliklerini kentte bulunan 16 engelli derneğini davet ederek onlarla birlikte yapıyor. Atikhisar Kır Şenliği devam ediyor. Çocukların yaptığı 23 Nisan şenliği, engellilerin engelli haftasında yaptığı etkinlikler de var. Farkındalık yaratmak için çeşitli çalışmalar yapıldı. Kadın, engelli, gençlik meclisleri çeşitli buluşmalara katıldı. Yakın illerdeki kent konseylerini ziyaret ederek bilgi paylaşımı çalışmalarını gerçekleştirdik.
Fevzipaşa mahalle meclisi çalışmalarını sürdürüyor. Kadınlara yönelik biçki- dikiş kursu yapıldı, yapılıyor. Burada üretilen eserler halk eğitimle birlikte devam eden çalışma kapsamında sergilendi ve Mehmet Akif Ersoy tiyatro salonunda defile gerçekleştirildi. Yazın kadınlarımızın talepleri doğrultusunda kuran kursu gerçekleştirdik. Jimnastik kursu düzenlendi, bir iki çocuğumuzun hedefi milli takım? Mahallede bazı şenlikler gerçekleştirildi. Bir gurup çocuk havuzda kursta yüzme öğrendi. Film atölyesi çalışması gerçekleştirdik. Kendi filmlerini çektiler ve oynadılar. Barış atölyeleri gerçekleştirdik. Sağlık programlarımız var ve devam ediyor.
Mahalle meclislerinin kuruluş çalışmalarını tamamladık. Mahalle meclislerinin tamamının yerini tuttuk.
Engelli meclisi halk müziği korosu devamlılık içeren çalışmalardan bir tanesi. Kentte hem Cumhuriyet Meydanı hem de Süleyman Demirel konferans salonunda konserler verildi. Koroda zihinsel, görme, bedensel engelli olmak üzere faklı engelliler var. İftihar Van’lı tarafından verilen eğitimlerde engellilerin anneleri de solist olarak yer alıyorlar.”

“Belediye Meclisine iki karar sunduk”
Kent Konseyinin aldığı kararların belediye meclisi gündeminde görüşüldüğünü hatırlatan Başkan Yavuz; “Belediye meclisi gündemine aldığı iki karar vardı. Biri seçmen beyannamesi bir diğer iskele meydanı ismi ile ilgili tartışmalarla yaptığımız çalışmaydı. Çanakkale kenti seçmen beyannamesi için 2012 yılı aralık ayında çalışmalar başladı. Bu çalışmayla seçmen beyannamesini hazırladık. 30 Mart 2014 seçimleri için ortaya çıkacak adaylara sunulmak üzere,” biz nasıl bir kentte yaşamak istiyoruz, nasıl bir kent yönetimi istiyoruz.”u 14 başlıkta toplayan bir beyanname hazırladık. Bu beyannamenin hazırlanmasında 1800’yakın kişinin katkıları oldu. Ayrıca beyannamenin hazırlanmasından sonra 50’ye yakın kurum ve kuruluşla biraraya gelerek kentlilerin, somut beklentilerini aldık. Bunların sonuçlarını hazırlıyoruz. Bütün parti ve adaylara yerinde bilgilendirme yaparak “kentlinin sizden hizmet ve yönetim olarak beklentileri budur.” diyeceğiz. Adaylar buna göre hazırlansın ve beş yıllık programda bundan yararlansın diyerek önerileri teslim edeceğiz. Kentte tartışılmaya başlanan ve Anafartalar otelinin de yıkılmasıyla çehresi değişecek olan iskele alanıyla ilgili kentte farklı yerlere oy sandıkları koyarak kentlilerin iskele meydanı için isim önerilerini topladık. Bu konuda karar verecek olan Belediye Meclisi’ne çıkan sonuçlara bilgi olarak ilettik. Oylamalarda da birinci sırayı İskele Meydanı ismi almıştı.”

“Kırkyama ve Yemek Kültürü festivali sürüyor”
Sürdürülen iki ana çalışma olduğunu belirten Başkan Yavuz şu bilgileri paylaştı;

“Boreas Kırkyama çalışma gurubunun düzenlediği Kırkyama Buluşmaları ve Yemek Kültürü Festivali gelişerek devam eden iki çalışmamız. Boreas Kırkyama süreci kadınlara verilen eğitimlerle başlayan çalışmaydı. Devam eden süreç kapsamında 2.İlyada Kırkyama Buluşması gerçekleştirildi. Eylül ayında gerçekleştirilen bu etkinliğe ulusal düzeyde kırkyama meraklı ve sanatçılar katılıyor.
Bir diğer çalışma Çanakkale Kadın Meclisi başlattığı ve Tarih Kültür vakfı ile birlikte yürüttüğü Çanakkale yemek kültürü festivali. Kadınlar yerelde bildikleri yemekleri yaparak halk bahçesinde dört gün boyunca sergileniyor. Bu yıl beşincisi yapılacak.”

“Kitaplaştırdığımız çalışmalar”
Çanakkale Kent Konseyinin yaptığı çalışmaları kitaplaştırdığını ve halkın geniş kesimiyle paylaştığını belirten Başkan Yavuz; “Yat Limanı raporunu kitaplaştırdık. Tüm süreci o kitapta bulabilirsiniz. Seçmen beyannamesini hem kitaplaştırdık hem de kapı kapı gezerek halkımızla paylaştık. Kent konseyinin hem yasal çerçevesi hem de ona bağlı olarak oluşturulan yönergeleri içeren meclislerin içinde yer aldığı kitabı yayınladık” dedi.

Başkan Yavuz ayrıca, “Çalışma gurubu yürütme kurulu üyelerine çalışmalardan katkılarından dolayı teşekkür ediyorum. Belediyemize meclis üyelerine belediye kadrolarına, birim amirlerine ve belediye başkanımıza teşekkür ediyorum. Sağladıkları desteğin ötesinde kenti Çanakkalelilerle birlikte yönetme anlayışı ve demokratik tutumlarından dolayı teşekkür ediyorum” dedi.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir