Çanakkale, Orman Yangınları ile Mücadeleye Hazır

06 Haziran 2011

Orman yangınları konusunda en hassas bölgeler arasında yer alan Çanakkale’nin yangınlar ile ilgili mücadeleye hazır olduğu belirtildi.

Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna’nın da katıldığı havaalanında gerçekleştirilen sunumda bir konuşma yapan Orman Bölge Müdürü Mustafa Kara, Çanakkale’deki ormanların yüzde 32’lik kısmının orman yangınlarına karşı birinci derecede hassas olduğunu belirterek, “Nitekim bölge müdürlüğümüzün kuruluşundan buyana geçen 43 yıl içerisinde her yıl ortalama 53 adet yangın meydana gelmiş ve 1216 hektar ormanlık alan zarar görmüştür. Son 10 yılda ise ortalama her yıl 38 adet yangında 252 hektar alan etkilenmiştir. İlimizde geçmiş yıllarda 6000 ve 4049 hektar gibi çok büyük alanları etkileyen orman yangınları meydana gelmiştir. Böylesi yangınlar sadece ormanları değil, yüksek tahribat gücü sebebiyle yerleşim alanlarını, tarımsal ürünleri, canlıları, hatta insanları tehdit etmektedir” dedi.

Çanakkale’de 2011 yılı yangın sezonunun 1 Mayıs 2011 tarihi itibarıyla başladığını da belirten Bölge Müdürü Mustafa Kara, “İlimizde 2011 yılı itibarıyla 55 yangın kulesi, 54 arazöz, 20 ilk müdahale aracı, 10 su ikmal aracı, 11 dozer, 8 treyler, 5 uçak, 1 helikopter, 12 arazözler için yangın havuzu ile 17 adet helikopter için yangın havuzumuz bulunuyor. Ayrıca Çanakkale il merkezinde Asmatepe ve Kireçtepe, Bayramiç’te Kuşaklıca ve Keşan’da da Kaletepe kulelerimizde kameralı gözetleme sistemiz faal olarak çalışıyor. Bunun dışında “Orman Yangın Yönetim Sistemi” ile olabilecek yangınlara en yakın araçlar yönlendirilerek uydudan takip edilmesi sağlanıyor. Bu araçların hangi yönde, kaç kilometre hızla ve ne kadar sürede gittiğine dair bilgiler ekranda görünebiliyor” dedi.

“HELİKOPTER VE UÇAKLAR ÇANAKKALE’DE KONUŞLANDIRILDI”

Öte yandan Çanakkale’deki orman yangınlarına anında müdahale edecek 1 helikopter ve 5 söndürme uçağının hizmete başladığını da belirten Bölge Müdürü Mustafa Kara, “Buna göre 1 helikopter ve biri keşif 4’ü su atar olmak üzere 5 söndürme uçağımız havaalanımızda görevlendirilmiş durumda. Bu uçaklarımız ve helikopterimiz olabilecek bir yangına anında müdahale ederek alevlerin önüne geçebiliyor. Buradan vatandaşlarımıza da seslenmek istiyorum. Bölgemizde çıkan yangınlarının yüzde 97’sinin insan kaynaklı olduğu tespit edildi. Bu sebeple kritik ve orman yangınları açısından riskli dönemlerde vatandaşlarımızın açık alanlarda ne amaçla olursa olsun kesinlikle ateş yakmamalarını ve yakanları uyarmalarını, gördükleri duman yada ateşi de ücretsiz olan 177 nolu orman yangın ihbar hattında bildirmelerini istiyoruz” dedi.
Vali Güngör Azim Tuna da yaptığı konuşmada Çanakkale’de yılda 200 günün rüzgarlı olmasının önemine dikkat çekerek, “Orman yangınları konusunda en hassas bölgelerin içinde yer alan Çanakkale’de 200 günün rüzgarlı olması doğal olarak orman yangınlarındaki riski de arttırıyor. Ben şahsen özellikle yangın çıkma riskinin olduğu günlerde havaalanımızda bulunan uçaklarımızın bölgede keşif uçuşu yapmalarından yanayım” dedi. Orman Bölge Müdürü Mustafa Kara da ekiplerin rüzgarlı havalarda keşif uçağı ile bölgede uçuş yaptığını belirterek, “Bu konuda daha hassas olacağız” şekilde konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından Vali Tuna ve Orman Bölge Müdürü Kara havaalanında konuşlanan helikopter ile uçakları yerinde inceleyip yetkililerden bilgi aldı. Arazözlerin de bulunduğu incelemelerin ardından Vali Tuna ve beraberindekiler basın mensupları ile helikopterle şehir turu yaptı.

İHA

Filtreler:
Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir