Çanakkale Savaşı Araştırma Merkezi Mimari Proje Yarışması Sonuçlandı

18 Mayıs 2015

Çanakkale Valiliği tarafından düzenlenen Çanakkale Savaşı Araştırma Merkezi Ulusal Mimari Proje Yarışması sonuçlandı.

Yarışmada jüri değerlendirmesi sonucunda ödül alan ekipler şöyle;

1. Ödül (4- 27107)
Murat ÇETİN, Evin ERİŞ, Mehmet HAMARAT, Muammer HAMARAT

2. Ödül (79 – 72953)
İbrahim EYÜP, Hakan Deniz ÖZDEMİR

3. Ödül (82 – 82346)
Murat SÖNMEZ, Gülşah KAHRAMAN SÖNMEZ, Mustafa BADEM, Mehmet ARIDOĞAN

1. Mansiyon (74- 37412)
Seçil YAVUZ, Mehmet Can GÜNAY

2. Mansiyon (89 – 28351)
Şule ERTÜRK GAUCHER, Serhat BAŞDOĞAN, Abdurrahman ÇEKİM, İpek BAYCAN GLAISTER

3. Mansiyon (66 – 57219)
Tuna Han KOÇ, Barış DEMİR, Sıddık GÜVENDİ

4. Mansiyon (25 – 27086)
Deniz YAZICI, Onur AKIN, Hüseyin Avni ELİBOL

5. Mansiyon (70 – 15730)
Kadir UYANIK, Emel BİRER

Çanakkale Valiliği tarafından düzenlenen mimari proje yarışmasına konu olan alan 36 Bin metrekare ve Çanakkale merkez sınırları içinde; 110 ada, 56 ve 12 numaralı parsellerde ve 118 ada, 58 numaralı parselde kayıtlı olan alanların birleşimi. Yarışmanın konusu ise bu alanda yer alacak Çanakkale Savaşı Araştırma Merkezi’nin çevre düzenlemeleri ile beraber tasarlanması.

Yarışmanın şartnamesindeki açıklama şöyle:

Yarışması arsası, Çanakkale kent merkezinin güneyinde; şehrin büyümesini, doğu yönüne çizdiği pistle sınırlayan (merkeze oldukça yakın) havalimanının güneybatı ucunda yer alıyor. Çanakkale Merkez ve Kepez bölgeleri arasında konumlanan, bugün herhangi bir yer gibi duran bu nokta; yapılmakta olan iki alışveriş merkezi, yeni hizmete giren İl Özel İdare Binası, Vali Konağı, yeni yurt yapıları ile şehrin önemli odaklarından biri haline gelme potansiyeli taşıyor. Yakın tarihte yıkılan kıyı bandındaki eski Tekel depo yapılarının arsasında ise Çanakkale Belediyesi tarafından kamuya açık bir alan oluşturulması öngörülüyor.
Atatürk Caddesi ile Troya Caddesi’nin birleştiği mesnet noktasından başlayarak denize doğru uzanan yarışma arsası, çevresi ile kuracağı ilişkilerle kentsel örgütlenmenin bir parçası olmaya adaydır. Yarışmacılardan öncelikle Çanakkale Savaşı Araştırma Merkezi binasını ve yakın çevresindeki açık alanlarını tasarlaması beklenmektedir. Bu kapsamda, yapının ve açık alanlarının birbirleri ile ilişkileri, kente ve kentlilere sunacakları hizmetler ve imkânlar, kentsel doku ve deniz ile bağlantı olanakları da düşünülmelidir. Yarışmacıların kentsel ölçekteki ilişkiler üzerine geliştirecekleri araç trafiği çözümleri odaklı öneriler dikkate alınmayacaktır.

Çanakkale Savaşı Araştırma Merkezi
Çanakkale Savaşı Araştırma Merkezi, özel olarak 1915 Savaşı için kurulmuştur. Merkezin işlevi, Çanakkale coğrafyası ile Türkiye ve Dünya Tarihinde önemli bir yer tutan bu savaş için bellek oluşturmaktır. Türkiye ve Dünya’daki yazılı, sesli ve görüntülü kayıtların mümkünse orijinallerinin değilse kopyalarının toplanacağı bu merkezin konunun farklı boyutlarıyla ilgilenen potansiyel farklı kullanıcıları olacaktır. Öte yandan Çanakkale Savaşı Araştırma Merkezi’nin 1915 Çanakkale savaşıyla ilgili birikim sağlayacak ve Çanakkale Savaşı dışındaki diğer sosyal – kültürel etkinliklere ev sahipliği yapması da misyonlarından biri olarak düşünülmektedir. Jürinin önemli bulduğu, ortak kültürel alanlar programının içerdiği mekânların farklı senaryolarla Çanakkale Savaşı Araştırma Merkezi ile şehirdeki başka özel ve kamusal kurumları ve nihayetinde kentlilerin gece ve gündüz kullanımına açık geliştirilmesidir. Merkez yakın çevresine de hizmet etmeli, kamusal yaşantıyı desteklemelidir.
Merkezin her ne kadar kamuya açık olması istenmekteyse de bilhassa randevuyla girilebilen özel kısımları ve yönetim bölümü ayrı ele alınmalıdır. Asgaride bu kısımların teknik işletmesinin, açılış kapanış saatlerinin ayrı olacağı düşünülmelidir.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir