Çanakkale Savaşları Araştırma ve Tanıtma Topluluğu Şehitlikleri Ziyaret Etti

11 Ekim 2012

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin 20 yıllık tarihinin son 10 yılına etkinlikleriyle, üyelerine sağladığı hizmetlerle damga vuran Çanakkale Savaşları Araştırma ve Tanıtma Topluluğu (ÇSATT) geçtiğimiz haftasonu üyeleriyle beraber bundan 97 yıl önce bu topraklar için, vatanı, namusu, bayrağı için canını vererek şehit olan ecdadını ziyaret etti.

Etkinliğe 250 kişilik ÇSATT üyesinin yanı sıra topluluklardan sorumlu rektör danışmanı ÇOMÜ Tıp Fakültesi Kalp-Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Saçar ve tıp fakültesinden çok sayıda öğrenci de katıldı.

Etkinliğe sabah saat 07.45’de Gestaş İskelesi önünde toplanılıp Eceabat’a geçilerek başlandı. Sırasıyla Kilitbahir Kalesi, Namazgah ve Rumeli Mecidiye Tabyaları, Havuzlar Şehitliği, Şahindere Şehitliği ardından Şehitler Abidesi ziyaret edilerek etkinliğin ilk bölümü sona erdi. Bu bölüme kadar katılımcılara gerek araçlarda gerekse yerde yapılan anlatımlarda Deniz Savaşları ve Kara Savaşları’nda yarımadanın güney bölgesinde meydana gelen çarpışmalar anlatıldı. Alçıtepe Köyü’nde verilen öğle yemeği molasından sonra daha kanlı çarpışmaların yaşandığı Kuzey Bölgesi’ne hareket edildi. Burada da sırasıyla özellikle 19 Mayıs Muharebeleri’nde en kanlı çatışmaların olduğu ve özellikle genç yaştaki askerlerimizin toprağa düştüğü Kırmızısırt ve Kanlısırt bölgeleri ziyaret edildi. Daha sonra tamamen yok olan ancak namusu ve şerefi saydığı sancağını düşmana vermeyen kahraman 57. Alay’ın şehitliğinde tiyatral bir anlatım sonucunda İstiklal Marşı okundu. Buradan Arıburnu Yarları’na geçilerek Ağustos Muharebeleri’nin yaşandığı Anafartalar Bölgesi’ne hakim bir noktadan anlatım yapıldı. Yarımadanın en yüksek mevkilerinden olan Conkbayırı’nda ise tekrardan Mustafa Kemal’in Dünya Tarihi sahnesine çıktığı askeri dehasını kanıtladığı Anafartalar Muharebeleri anlatıldı. Etkinliğe 25 Nisan 1915’de Anzakların çıkarma yaptığı ve adını verdiği Anzak Koyu’nda günbatımı eşliğinde okunan Çanakkale Türküsü ile son verildi. Etkinlik sonu üyelere yapılan anketlerde ve üyelerle yapılan röportajlarda üyelerin etkinlikten çok memnun kaldıkları gözlendi.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir