‘Çanakkale Şehitliklerinin Havadan Tanıtımı Projesi’ Hayata Geçiriliyor

28 Ocak 2010

Amatör pilot ve lisanslı paraşütçü Hasan Hüseyin Yeni tarafından hazırlanan, “Çanakkale Şehitliklerinin Havadan Tanıtımı Projesi”, Onsekiz Mart Üniversitesi’nin desteği ile hayata geçiriliyor.

Onsekiz Mart Üniversitesi Havacılık Topluluğu Akademik Danışmanı ve Türkiye Havacılık Federasyonu Hava Sporları Çanakkale İl Temsilcisi Yrd. Doç. Dr. Cafer Türkmen, yıllardır amatör pilot ve lisanslı paraşütçülük yapan Hasan Hüseyin Yeni (35) tarafından hazırlanan, “Çanakkale Şehitliklerinin Havadan Tanıtım Projesi”ne üniversite olarak destek verdiklerini belirterek, “Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı bölgesinin tarihi ve coğrafi konumu çok önemli. Biz bu bölgeyi yerden gezen insanların bir günde geziyi tamamlayamayacaklarını düşündük. Bunun için de bu kişilere havadan kuşbakışı olarak bölge nasıl gezdirilebilir, onun projelerini yaptık. Bu proje ile Çanakkale ilimizi ve üniversitemizi sivil havacılık alanında dünyanın gözde havacılık merkezlerinden birisi haline getirerek bu kapsamda dünyada sürekli gelişen ve değişen havacılık alanına katkı sağlayıp gençlere havacılık ruhunu aşılamayı amaçlıyoruz. Ayrıca Çanakkale’de savaş bölgesini ve tarihini, bütün ilin kültür ve turizm bölgelerini üniversite öğrencileri başta olmak üzere ili ziyarete gelen herkesi çok hafif hava araçları ile (microlight) havadan gezdirip bu anı onlara tattırmayı hedefliyoruz. İlk etapta alınacak 3 microlight hava aracı ile Çanakkale Şehitlikleri dışında,Troia, Assos, Gökçada ve Bozcaada da havadan gezilebilecek” dedi.

“YILDA 10 BİN KİŞİ HAVADAN ÇANAKKALE’Yİ GEZECEK”

Amatör pilot ve lisanslı paraşütçü Hasan Hüseyin Yeni ise hazırladığı projenin üniversite tarafından desteklenmesinin kendisini mutlu ettiğini belirterek, “Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı’nı yılda 3 milyona yakın kişi ziyaret ediyor. Bu ziyaretçiler karadan ve denizden bu bölgeyi gezebilmelerine rağmen maalesef havadan bölgeyi gezemiyorlardı. “Neden havadan da bu bölge gezilmesin?” şeklinde düşünüp bu konuda bir proje hazırlamıştım. Projemi Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’ne de (ÇOMÜ) ilettim.

Rektörümüz Prof Dr. Ali Akdemir projeye çok olumlu baktı ve beni Havacılık Topluluğu Akademik Danışmanı ve Türkiye Havacılık Federasyonu Hava Sporları Çanakkale İl Temsilcisi Yrd. Doç. Dr. Cafer Türkmen’e yönlendirdi. Yaptığımız uzun süreli çalışmanın ardından proje dosyamızı tamamladık. Üniversitemiz dışında Valilik, Türk Hava Kurumu, Milli Park Müdürlüğü, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü, Hava Radar Komutanlığı, Boğaz ve Garnizon Komutanlığı, 2. Kolordu Komutanlığı da bizlere destek verdi. İlk etapta 3 tane alınması planlanan hafif hava araçları ile vatandaşlarımızı havadan bölgeyi gezdirmeyi planlıyoruz. Bu geziler sadece şehitlik bölgesi ile sınırlı kalmayacak. Bunun dışında Gökçeada, Troia, Bozcaada, Assos ve Çanakkale meydan turu da yapılacak. Buna göre gidiş geliş olmak üzere Şehitlik turu 45, Çanakkale meydan 25, Troia 45, Gökçeada 90, Assos 120 ve Bozcaada’da 90 dakikada havadan gezilebilecek. 3 hava aracı Çanakkale havaalanında konuşlanacak.

Buradan kalkış yapılarak hava gezisi başlayacak ve geri dönüş yine Çanakkale Havaalanı’na olacak. Havadan bölgeye gezecekler ile ilgili önceden rezervasyon yapılacak ve buna göre uçuşlar sağlanacak. Fiyatlar da makul seviyede tutulacak. Burada görev yapacak pilotlar ise Türk Hava Kurumu’ndaki eğitimin ardından belgelerini alarak göreve başlayacak. Bu tür hafif hava araçları karaya ve denize inebilme özelliğine de sahip oldukları için güvenlik diğer hava araçlarına göre çok fazla oluyor. Yani güvenli bir hava aracı diyebiliriz. Günde 50, yılda ise 10 bin kişinin havadan bölgeyi gezmesinin planlandığı uçuşların il turizmine de büyük katkısının olacağını düşünüyoruz” dedi.

Proje kapsamında alınacak microlight hafif hava araçlarının tanesinin 20 ile 60 bin euro arasında değiştiğini de belirten Hasan Hüseyin Yeni, “Her ne kadar üniversite bu projeye destek vermiş olsa da bu projeye Çanakkaleliler ile firmaların de desteklerini bekliyoruz. Yardımda bulunacak kişi ya da kurumların isimlerini yapacakları yardım miktarına göre hava aracının kanatlarında reklam olarak belirli süre yayınlayacağız. Amacımız 3 tane olarak planladığımız bu hava aracı sayısını daha da artırıp Çanakkale’yi bu bölgenin önemli bir microlight merkezi haline getirmek. Bu konuda bizlere destek olmak isteyenler, Onsekiz Mart Üniversitesi Havacılık Topluluğu Akademik Danışmanı ve Türkiye Havacılık Federasyonu Hava Sporları Çanakkale İl Temsilcisi Yrd. Doç. Dr. Cafer Türkmen ile temasa geçebilir” dedi.

İHA

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir