Çanakkale Ticaret Borsası 3. Pamuk Zirvesine Katıldı

13 Mart 2014

Çanakkale Ticaret Borsası, Türkiye tarım sektörünün önemli kuruluşlarından biri olan Ulusal Pamuk Konseyi tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen Pamuk Zirvesine katıldı.

Tarım sektörünün, pamuk üreticilerinin, pamuk ithalatçılarının, tarım desteklemeleri sorunlarının ele alındığı Zirve’de Türkiye’nin 2023 yılına yönelik olarak pamuk üretimindeki hedefi konuşuldu. İzmir’de düzenlenen zirveye Çanakkale Ticaret Borsasını temsilen katılan Borsa Yönetim Kurulu Üyesi Necmi Yıldırım “Pamuk ülkemiz için çok değerli bir endüstriyel bitki. Tekstil, konfeksiyon, triko sanayimiz için vazgeçilmez bir hammadde. Ülkemiz önemli bir pamuk üreticisi. Özellikle Çukurova Bölgemiz pamukta çok büyük rekolteye sahip. Pamuk Zirvesi hem üretim sektörlerin sorunlarının ele alındığı hem de pamuk üreticilerinin sorunlarının ele alındığı verimli bir toplantı oldu” dedi.

Toplantıya ilişkin bir basın açıklaması yapan Necmi Yıldırım “3. Pamuk Konseyi farklı sektörlerin, farklı kurumların, bakanlık temsilcilerimizin, üretici kuruluş temsilcilerimizin katıldığı bir toplantı oldu. Toplantıya Ulusal Pamuk Konseyimizin Başkanı Sayın Barış Kocagöz başkanlık etti. Toplantıda hem geçmiş dönemlerde üretimde yaşanan sorunları ele aldık hem de gelecekte neler yapılmasını ele aldık. Çünkü pamuk ülkemiz için stratejik bir hammadde. Ülkemiz sanayiinin önemli bir girdisi. Önemli bir endüstriyel bitki. Sayın Başkan Kocagöz toplantıda ifade ettiler. Türkiye yıllık 600.000 ile 900.000 ton arasında pamuk ithal ediyor. Bunun için de yıllık 2 ila 3 milyar dolarlık bir ödemeyi dışarıya yapıyoruz. Tekstil sektörümüzün gelişmesine, büyümesine paralel olarak pamuğa olan talep de artacaktır. Bu nedenle hem tarımsal ürün desteklemelerinde, hem mazot ve gübre desteklerinde pamuğu ayrı tutmalı, farklı bir özen göstermeliyiz” dedi.

Necmi Yıldırım “Konsey toplantımıza Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın üst düzey yöneticileri de katıldılar. Bakanlığımızı toplantıda Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı Ümit Bayram Kutlu temsil etti. Sayın Kutlu ‘Pamuk üretiminin her geçen yıl arttığını, rekoltede azalmanın olmadığını, ülkemizin 2023 yılı hedeflerine bağlı olarak pamuk ithalatının azaltılması gerektiğini’ vurguladılar. Ulusal Pamuk Konsey Başkanımız Sayın Kocagöz sektörün sorunlarını, sektörün hedeflerini ve büyüklüğünü rakamlarla ifade ettiler. Sayın Başkan ‘bu sektörde tarladan rafa kadar, topraktan en son hazır mamul maddeye kadar yaklaşık 3 milyon kişinin istihdam edildiğini ve pamukla ilgili sektörlerin yıllık ihracatının her geçen yıl geliştiğini ve 2013 yılı sonunda 26 milyar dolara ulaştığını’ söyledi. Pamuk ilimiz açısından da önemli bir tarımsal ürün. İlimizde 2012 yılında Pamuk, Ayçiçeği, Soya, Kanola, Aspir gibi endüstriyel bitkilere uygulanan destek tutarı 6.3 milyon TL. 2012 yılında Çanakkale yaklaşık 471 ton pamuk üretti. Çanakkale pamuk üretiminde Türkiye’de 22. sırada. Daha iyi noktalara daha iyi seviyelere gelmemiz gerekiyor. Çünkü Türkiye’nin pamuk üretimine çok büyük açığı var. Sanayicilerimiz yurt dışına pamuk ithalinde, pamuklu kumaş üretiminde önemli miktarlarda döviz ödemesi yapıyor. Diğer taraftan ülkemizde TARİŞ, ÇUKOBİRLİK ve ANTBİRLİK gibi çok güçlü üretici birlikleri var. Bu birliklerin çok başarılı çalışmaları var. Pamuk üretiminde maliyet girdileri oldukça yüksek. Yine bu üründe depolama, taşıma, işleme önemli bir maliyet. Üreticiyi, sanayiciyi, ithalatçıyı, tüccarı bir araya getirmeli ve bu sektörün sorunlarını ele almalıyız. Çanakkale’de de güçlü üretici birliklerinin, üretim kooperatiflerini ortaya çıkmasına çalışmalıyız. Çünkü daha önce de ifade ettik. Pamuk ülkemiz için önemli ve stratejik bir ürün” dedi.

Borsa Yönetim Kurulu Üyesi Necmi Yıldırım “Ziraat Odaları Birliği 2013 yılı sonunda açıklama yaptı. Türkiye geçen sene pamuk ithalatına 2.5 Milyar Dolar ödedi ve Çin’den sonra pamuk lifi ithal eden ikinci ülke haline geldik. Ülkemiz Amerika’dan, Yunanistan’dan, Suriye’den, Uganda’dan, Tanzanya’dan pamuk ithal ediyor. Bu ithalatın önüne geçmenin, yerli üretimi teşvik etmenin, üreticinin maliyetlerini aşağı çekmenin yollarını bulmalıyız. Dönüm başına verimi artırmanın yollarını araştırmalıyız. Bu konularda Borsamız ÇOMÜ Ziraat Fakültemizle, üretici kooperatiflerimizle, birliklerimizle, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüzle birlikte çalışmaktan, ilimizin tarım sektöründeki sorunlarına el atmaktan destek olmaktan memnuniyet duymaktadır. Pamuk konusunda da elimizden geleni yapmaya hazırız. Pamuk sektörünü Çanakkale olarak çok ciddi ele almalıyız. Sorunlarına eğilmeliyiz. Destek olmalıyız. Sanayimizin önemli bir girdisi olan pamuk, üreticimiz için de büyük bir geçim kapısı olacaktır. Ben bu toplantıyı düzenleyerek pamuk sektörünün ve pamuk üreticisinin sorunlarına el atan başta Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı Sayın Barış Kocagöz olmak üzere, bakanlık mensuplarımıza, Oda ve Borsa yöneticilerimize çok teşekkür ediyorum. Toplantımızda alınan kararların uygulamaya geçirilmesini, üreticilerimizin ve sanayicilerimizin sorunlarına çözüm bulunmasını temenni ediyorum” dedi.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir