Çanakkale Ticaret Borsası, Sıcak İklim Tahılları Tohumculuğu Çalıştayına Katıldı

23 Ekim 2015

Çanakkale Ticaret Borsası, geçtiğimiz hafta içinde Çanakkale’de düzenlenen Sıcak İklim Tahılları Tohumculuğu çalıştayına katıldı.

Çalıştaya Borsayı temsilen katılan Yönetim Kurulu Üyesi Necmi Yıldırım çalıştayla ilgili yaptığı açıklamada “Bu tür çalıştaylar ülkemiz ve geleceğimiz açısından çok önemli. Çok farklı ve çok ilgi göstermemiz gereken bir konu. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız tohumculuk üzerine çok yoğun çalışmalar yürütüyor. Hem stratejik, hem ekonomik hem de bilimsel yönü ağır basan bir konu. İlimiz de tahıl üretim potansiyeli yüksek olan yerlerden. O nedenle bu çalıştayın ilimizde yapılması, iklim şartlarının uygun olması çok önemli bir fırsattı. Bu vesileyle çalıştayı organize eden kurum ve kuruluşlara teşekkür ediyorum” dedi.

Borsa Yönetim Kurulu Üyesi Necmi Yıldırım açıklamasının devamında “Borsamız çok uzun süreden beri tahıl sektörü üzerinde çalışmalar yürütüyor. Bu konuda meslek grubumuz çok etkin. İlimiz ülkemizin önde gelen tahıl üretim merkezlerinden birisi. Çukurova, Trakya ve Ege Bölgesi bu anlamda ülkemizi doyuran havzalarımız. Bu özelliğimiz nedeniyle Borsamız hem tahıl üretimine, hem bölgemizin iklim ve toprak yapısına uyan tahılların geliştirilmesine hem de pazarlaması konusunda yapılan tüm çalışmalara destek olmaktadır.
Bu çalıştayda dikkatimizi çeken bir diğer husus ise gen bilimi. Genetik konusunda da ülkemiz çok büyük ilerlemeler kaydetti. Üniversitelerimiz, tarımsal araştırma enstitülerimiz, il müdürlüklerimiz ve meslek odası olarak bizler bu konuda hep birlikte hareket ederek tohum geliştirilmesi, tohum ıslahı konularında işbirliği yapmamız gerekmekte. Sertifikalı tohumculuk alanında yapılan çalışmalar ve yatırımlar ülkemizin geleceği açısından oldukça önemli.
Bu konu diğer yandan aslında tam anlamıyla bir Ar-Ge Projesi. Yine önemli bir teknokent araştırma projesi. Üniversite, sanayi, kamu iş dünyası, dış ticaret, üretim potansiyeli ve depolama açısından önemli bir proje konusu. Borsa olarak bu tür araştırma, inceleme ve geliştirme projelerine destek olduk. Bundan sonra da destek olmaya devam edeceğiz. Ülkemizin yıllık ortalama tohum ithalat tutarı yaklaşık 80 Milyon Dolar civarında. Aslında bu potansiyeli ülkemizde üretecek birikim ve gücümüz var.
Devletimizin bu konuda özel destekleri var. Şirketler ve üreticiler tohum üretimi konusunda destekleniyor. Bu destek unsurları ve kapsamının ilimizde bilinmesi ve farkındalık oluşması da bu çalıştayda dikkati çeken noktalardan birisiydi.
Ben tekrar bu anlamlı ve stratejik çalıştayda emeği olan, katkı veren, fikir üreten, destek veren herkesi tebrik ediyorum. Bu tür çalıştay ve bilimsel organizasyonların ilimizde çok geniş kapsamlı ve hatta yurt dışı çalışmalarla birlikte organize edilmesini temenni ediyorum. Borsa olarak bu organizasyonda yer almaktan mutluluk duyduk. Çalıştayın sonuçlarının ilimize ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum.”
ifadelerine yer verdi.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir