Çanakkale İçinde

Çanakkale Ticaret Borsası, Yunanistan’da Zeytincilik Sektörünü İnceledi

Çanakkale Ticaret Borsası, İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ile birlikte zeytin ve zeytinyağı sektörünün sorunları arasında olan zeytin kara suyunun bertaraf edilmesi ve geri dönüşümü hakkındaki tekniklerin araştırılması amacıyla Yunanistan’ın Selanik ve Halkidiki bölgelerine düzenlemiş olduğu teknik geziyi tamamladı.

Araştırma ve teknik geliştirme amacıyla düzenlenen gezi hakkında bir açıklama yapan Borsa Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Salamon Halyo “Gezi için Üniversitemizden, Çevre ve Şehircilik Müdürlüğümüzden, Borsamızın üyelerinden oluşan ve farklı uzmanlıklara sahip bir heyet oluşturduk. Farklı bakış açılarının, farklı gözlemlerin, muhtelif incelemelerin yapılmasını hedefledik. Gezi süresince sadece teknik gözlem ve araştırma yapmadık. Pazar araştırması yaptık. İlimizi tanıtmaya çalıştık. Kurumsal ilişkilerimizi geliştirmeye çalıştık. İhracatımızı ve dış ticaretimizi geliştirmeye, yurt dışı piyasaların şartlarını gözlemlemeye çalıştık. Komşularımızın ürün kalitesini, paketleme ve pazarlama stratejilerini, ihracat potansiyellerini inceleme imkanımız oldu. Bütün bu açılardan baktığımızda araştırma ve inceleme gezimiz verimli ve faydalı olmuştur” dedi.

Halyo açıklamasında şu ifadeleri kullandı;

“Her zaman olduğu gibi, heyetimiz ilk önce tüm yurt dışı gezilerde prensip haline getirdiğimiz üzere bulunduğumuz yerin ticaret ve sanayi odalarını ve bulunduğumuz yerde bulunan ülkemizin diplomatik temsilcilerini ziyaret etti. Bu bizim için öncelikle hem o ülke hakkında genel bilgi alma imkanı veriyor hem de kurumsal ilişkilerimizin gelişmesine yardımcı oluyor. Selanik’te de bu prensibimizi sürdürdük ve ilk ziyaretlerimizi kurumlara gerçekleştirdik.
Heyetimiz ilk önce Selanik Ticaret ve Sanayi Odasını ziyaret etti. Burada Başkan Yardımcısı Emmanouil Viachogiannis ile görüşen arkadaşlarımız Selanik Ticaret ve Sanayi Odası ve Selanik Bölgesinin ekonomisi, geçim kaynakları, zeytincilik sektörünün sorunları hakkında genel bilgi aldılar. Burada edindiğimiz en ilginç tecrübe Selanikli firmaların zeytin prinasını seramik sektöründe kullanmalarıdır. Arkadaşlarımız bu ziyarette Selanik Ticaret ve Sanayi Odasını ilimize davet ederek, ikili ilişkilerimizi geliştirme yönünde de adım attılar.  Bu ziyaretin ardından Selanik Başkonsolosluğuna geçen arkadaşlarımız Başkonsolosumuz Sayın Tuğrul Biltekin Ve Ticaret Ataşemiz Sayın Kemal Sinan Tüzün ile görüştüler.
Aynı gün üçüncü ziyaret noktası olarak bir atık su ayrıştırma konularında teknoloji ve mühendislik çalışmaları yapan Eco-plus firmasını ziyarete eden grubumuz burada endüstriyel ayrıştırma, sanayide geri kazanım konularında görüşmeler yaptılar.
Ziyaretimizin ikinci gününü ise piyasa ve sektör firmalarına ayırdık. Önce sabah saatlerinde Selanik Aristo Üniversitesi Endüstriyel Kimya Bölümüne gidildi. Burada Dr. Georgios Gallios ile görüşen heyetimiz endüstriyel atıkların geri kazanımı, yeniden değerlendirilmesi konularında bilimsel yöntemler ve deneysel çalışmalar üzerinde bilgi aldılar.
Ziyaretimizin en son noktasında Halkidiki Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Thanasis Kalaitzoglou ile görüşen heyetimiz pratik çalışmalar yapan ve zeytincilik sektöründe faaliyet gösteren birçok firmayı ziyaret ettiler. Uygulamaları incelediler. Görüşmeler yaptılar.  Gezimizin en verimli ve en görsel sonuçları olan ziyareti bu kısmıydı. Sayın  Kalaitzoglou bize çok yardımcı oldu. Sektör hakkında çok geniş görüşme yapma imkanımız oldu. Burada edindiğimiz en önemli bilgi Halkidiki bölgesindeki kimi Zeytinyağı fabrikalarının zeytin karasuyunu gübre olarak kullanıldıkları ve kendi beyanlarınca verimliliği artırmasıydı (yonca ve zeytin bahçelerinde). İncelenen bir işletmede ise prinanın mikro organizmalar ile yakılması sonucu kompost elde ettikleri gözlemlenmiştir. Bu da bölgemiz için oldukça önemli eksiklik olarak topraklarımızın organik maddece zenginleşmesi için bir olanak sağlayabilecektir.”

Konuya ilişkin görüşlerini ifade eden Çanakkale Ticaret Borsası Zeytin ve Zeytinyağı Meslek Komite Başkanı Ferhan Savran ise “Güzel bir çalışma, verimli bir ziyaret, iyi bir gözlem ve inceleme fırsatı oldu. Konulara farklı açılardan, farklı uzmanlıklardan bakma imkanı elde ettik. Şimdi burada edindiğimiz tecrübe ve bilgileri sektörümüzle, arkadaşlarımızla, ilgili kurumlarımızla paylaşacağız. Bu inceleme gezisinde katkısı olan ve bizlere destek veren başta Borsa Yönetimimiz olmak üzere herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Çanakkale Ticaret Borsası Başkan Yardımcısı Salamon Halyo son olarak “Arkadaşlarımızın da ifade ettiği gibi inceleme gezimiz verimli ve muhtelif açılardan bakan bir çalışma oldu. Başarılı ve verimli bir organizasyon oldu. İyi sonuçlar alındı. Şimdi bu çalışmada elde edilen sonuçları bir sunum, bir brifing raporu haline getirerek başta Sayın Valimiz olmak üzere bakanlıklarımıza, üniversitemize, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğine, kamu kurumlarımıza ve isteyen tüm üyelerimize ileteceğiz. Ben de bu çalışmada bizlere destek olan, görüş veren, katkı sağlayan üyelerimize, kamu kurumlarımıza ve heyetimize katılan tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. İncelememizden elde edilen sonuçların ilimize, sektörlerimize ve üyelerimize yararlı olmasını temenni ediyorum” dedi.