Çanakkale Ticaret Borsası’ndan Konya Çıkarması

17 Aralık 2013

Çanakkale Ticaret Borsası ülkemiz tarım sektörünün önemli sivil toplum kuruluşlarından olan ve hububat, zahirecilik, unlu mamuller, yemcilik, fırıncılık gibi sektörlerin politikalarına önemli katkı sağlayan Ulusal Hububat Konseyinin geçtiğimiz hafta sonu Konya’da düzenlenen Yönetim Kurulu toplantısına katıldı.

Geçtiğimiz Ekim ayı sonunda Çanakkale’de Ticaret Borsasının ev sahipliğinde toplanan Ulusal Hububat Konseyi yılın son yönetim kurulu toplantısını Konya’da yaptı. Toplantıya Ulusal Hububat Konseyi’nin yönetim kurulu üyeleri, genel kurul ve denetleme kurulu üyeleri, TMO temsilcileri, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı temsilcileri ve sektör mensupları katıldılar. Toplantıda Çanakkale Ticaret Borsasından Yönetim Kurulu Başkanı S. Kaya Üzen, Meclis Başkanı Abdullah Deniz, Yönetim Kurulu Başkan yardımcısı ve Ulusal Hububat Konseyi temsilcisi Salamon Halyo, Yönetim Kurulu Başkan yardımcısı Gökhan Uysal, Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Zakir Tanrıkulu, Meclis üyeleri Necmi Yıldırım ve Sinan Yücel, Genel Sekreter Sevcan Elver katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını Konsey Başkanı Mustafa Çevik yaptı. Başkan Çevik yaptığı konuşmada sektörün genel durumu, üretim rekolteleri ve sektörde yaşanan sorunlar hakkında bilgi verdi. Başkan Çevik’in sektörde pek dalgalanma beklemedikleri konuşmasında “Bugün dünyada 7 Milyar insan yaşıyor. Bu rakamın 2050 yılında 9 Milyara ulaşması bekleniyor. Ancak bu nüfusun yaklaşık 1 Milyarı açlık sınırı altında ve yetersiz beslenmenin etkisi altında.” dedi. UHK Başkanı Mustafa Çevik konuşmasında Çanakkale Ticaret Borsasına Ekim ayındaki toplantıda ev sahipliği ve misafirperverliğinden dolayı teşekkür etti.

Başkan Mustafa Çevik’in konuşmasını müteakiben Çanakkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Üzen ve Meclis Başkanı Abdullah Deniz birer konuşma yaptılar. Başkan Kaya Üzen yaptığı konuşmasında sektörün sorunlarına, sektörde yaşanan ithalat sıkıntılarına, atılması gereken adımlara ve projelere ilişkin görüşlerini anlattı. Kaya Üzen konuşmasında “Bizler tarım ve hayvancılık sektörünün mensupları olarak, en önemli ihtiyaç mallarını üreten tedarik eden ve dağıtan kurumlar olarak tarım ve hayvancılık ürünlerinin ihracat içindeki payını artırmamız gerekiyor. Bu payı artırırken de yüksek katma değerli, markalı ve yüksek gıda güvenliği olan ürünleri üretip satmamız gerekiyor.
Tarım ürünlerinin toplam ihracat içindeki payı % 13- 14 mertebesinde ve oldukça düşük bir rakam. Ancak burada hemen şunu ifade etmemiz gerekir. Tarım ve hayvancılık ürünlerinde yerli katkı oranı, katma değeri çok yüksek. Hatta bir çok üründe yerli katkı oranının % 100 olduğunu kolaylıkla ifade edebiliriz. Ben Konseyimizin değerli mensuplarına burada bir çağrı yapıyorum. Gidelim Ekonomi Bakanlığımız ile görüşelim. Tarım Bakanlığımız; Kalkınma Bakanlığımız ile görüşelim ve bu sektörde ithalatı durdurmanın, iç piyasayı canlandırmanın önünü açalım. Destek ve teşvik mekanizmalarının önünü açalım. Çünkü ithalattaki bu artış yem piyasasında, hayvancılık piyasasında ve unlu mamuller piyasasında çok olumsuz etki yapıyor” Kaya Üzen konuşmasının son bölümünde Çanakkale’nin 2015 yılına yönelik hazırlıkları ve bu konuda yapılan çalışmalar üzerinde kısa bilgi verdi ve “burada bulunan herkesi Çanakkale’ye davet ediyorum.”
dedi.

Yönetim Kurulu Başkan’ı Kaya Üzen’in ardından söz alan Ticaret Borsası Meclis Başkanı Abdullah Deniz de “Hazret-i Mevlana’nın 740. Vuslat gecesinde bizleri burada ağırlamanızdan dolayı sizlere çok teşekkür ediyoruz. Bu manevi anlamı ve önemi büyük gecede, burada Hububat Konseyinin misafiri olmaktan büyük onur duyuyoruz. Şehitler diyarı Çanakkale’den Mevlana’nın vatanı Konya’ya gelmekten dolayı da ayrı bir memnuniyet duymaktayız” dedi. Abdullah Deniz konuşmasında devamla ” Türkiye’de tarımın en önemli sorunlarından birisinin mirasla bölünen araziler ve toplu tarımın yapılamaması” olduğunu ifade etti. Burada en çok sıkıntı yaşanan husus, en önemli husus ölçek ekonomisi. Küçük ölçekli tarımsal işletmelerin en önemli sorunu girdi maliyetlerinin çok yüksek olması. Toplu tarımın, arazi toplulaştırmasının yapılamamış olması ülkemiz tarımı önündeki en büyük engel” dedi.

Konuşmaların ardından UHK Genel Sekreteri Kemal Sandık Konseyin faaliyetleri ve son dönem çalışmaları hakkında detaylı bir sunum yaptı. Genel Sekreterin sunumunu müteakiben Kalkınma Bakanlığından Prof. Dr. Bayram Sade “Konya Ovası Projesi ve Tarımda Yapısal Dönüşüm Konulu bir sunum yaptı. Prof. Dr. Bayram Sade sunumunda Konya Ovasının nüfus yapısı, sulamada yaşanan sorunlar, hayvan varlığı, ulaşım altyapı ve enerji sorunları, verilmesi gereken destekler, alınması gereken tedbirler, kısa ve uzun vadede yaşanacak sorunlar üzerinde detaylı ve bilimsel bir sunum yaptı. Prof. Dr. Bayram Sade’nin sunumunu müteakiben Prof. Dr. Süleyman Soylu da “Hububat Sektöründe Çeşit Seçimi” konulu bir sunum daha yaptı. Her iki bilimsel sunumun ardından normal gündemine ve çalışmalarına devam eden Ulusal Hububat Konseyi mali konuları, üyelik başvuruları, üyelerin istekleri ve sorunları, sektörde yaşanan sorunlar, devlete iletilmesi gereken hususları da gündemine alarak görüştü.

Konsey toplantısını müteakiben Ulusal Hububat Konseyi üyeleri ve katılımcılar hep birlikte Hazret-i Mevlana’nın 740. Vuslat Gecesi Anma Törenlerine katılarak Sema Gösterisini izlediler.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir