Çanakkale’de 9. Etap Makine – Ekipman Dağıtım Töreni Yapıldı

20 Kasım 2013

19 Kasım Salı günü Çanakkale Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü toplantı salonunda Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi 9. Etap Makine Ekipman dağıtım töreni düzenlendi. Düzenlenen törene; Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, Vali Yardımcısı Cemal Yıldızer, Yenice Kaymakamı Dede Musa Baştürk, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Akkuş, İl Müdür Yardımcısı Mustafa Nazlım, Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İlhan Ulus, TAR-KOOP. Genel Başkanı Mehmet Özkurnaz, Kurum Amirleri, Birlik Temsilcileri ve çok sayıda çiftçi katıldı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Akkuş törenin açılışında yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi:

“Tarım, ilimizin en önemli ekonomik faaliyetlerinden birisidir. Ülkemizde çalışan nüfusun % 25,5?i tarımda istihdam edilirken, bu oran ilimizde % 38,8 dir. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız dünyada gelişen tarımsal teknolojiye uyum sağlamak ve çiftçimizi kalkındırmak için değişik destek ve teşviklerle tarımsal kesime katkı sunmaktadır. Bu kapsamda ilimizde tarımsal üretime 2012 yılında toplam 121.700.000 TL destekleme yapılmıştır.
Bakanlığımızca uygulanan tarımsal desteklemeler, 2013 yılında 90 farklı ürün ve çeşitte yapılmakta olup, alet ekipman hibe desteği de bu desteklerden biridir.2013 yılında alet-ekipman desteklemesi kapsamında tüm ilçelerimiz dahil olmak üzere 19 çeşit makine ile 544 çiftçimize 2.785.000 TL, yine alet-ekipman desteği kapsamında olan bireysel sulamada ise 16 projeye de 330.000 TL olmak üzere toplam 3.115.000 TL tutarında hibe desteği yapılmıştır.
Tabiki bu durumdan gurur ve sevinç duyuyoruz. Çünkü Bakanlığımızca verilen bu desteklerle çiftçilerimizin globalleşen dünyada modern tarım teknolojilerinin gerisinde kalmaması ve tarımsal üretimde dünyada, hem üretimde hem kalitede söz sahibi olmasını sağlamıştır. Bunun neticesi de görülmüştür Türkiye dünyanın 7’nci büyük tarım ekonomisine sahip bir ülke konumuna gelmiştir.
Kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi programı, tarımsal üretimi daha verimli, daha teknolojik, daha ekonomik hale getirmek için Bakanlığımızca yürütülen bir destekleme programıdır. Bu program sayesinde üreticilerimizin ihtiyaç duydukları makine ve ekipmanlara YÜZDE ELLİ hibe desteğiyle sahip olma imkanı sağlanmaktadır.
Ülkemizde 2005 yılında Köy Bazlı Katılımcı Yatırım Programı adı altında başlayan daha sonra kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi programı adı altında yürütülen programda 2007 yılından bu yana makine ekipman desteklemeleri de kapsama alınmıştır. Makine ekipman desteklemeleri başladığı ilk yıldan itibaren ilimizde büyük ilgi görmüş ve her yıl talep artarak devam etmektedir.
2007 yılında 3 adet makine çeşidi destekleme kapsamında iken, bu gün 33 adet makine ve ekipman çeşidi destekleme kapsamına alınmıştır. Bunlardan ilimizde 24 çeşit makine ve ekipmanda desteklemesi yapılmıştır. Başladığı yıldan, 2012 yılına kadar ilimizde 1377 makine ve ekipmana destekleme yapılmış olup toplam 7.154.600 TL. hibe ödemesi yapılmıştır. Bu sayede 14 milyon tutarında yatırım yapılmasına vesile olunmuş, İlimiz tarımının da modern aletle-ekipmanı ile daha verimli hale getirilmesine katkı sağlanmıştır.
İlimizde 2013 yılında desteklenen alet ve makinaların birer örneği bugün bahçemizde üretici firmalar tarafından sergilenmekte olup, bu alet-ekipmanlar ile ilgili teknik bilgiler firma yetkilileri tarafından verilecektir”

Konuşmalardan sonra; Ezine İlçe Müdür Vekili Başak Egesel tarafından “Bakanlığımızca Çanakkale’ye yıllar itibarı ile verilen tarımsal desteklemeleri” konu alan sunumun ardından, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü bahçesinde 9. Etap Makine Ekipman Desteklemeleri kapsamında desteklenen makine-ekipmanların tanıtımları yapıldı.

544 çiftçiye 19 farklı 544 makine ve ekipmanı için toplam 2.785.000 TL
2013 yılı hibe programından 544 çiftçiye 19 farklı 544 makine ve ekipmanı için toplam 2.785.000 TL destekleme ödemesi yapıldığı belirtilirken bu makinelerin anıza direkt ekim makinesi, arıcılık makine ve ekipmanı, balya makinesi, sıra arası çapa makinesi, el traktörü, mibzer, pülverizatör, sap parçalama makinesi, silaj makinesi, süt sağım ünitesi ve soğutma tankı, taş toplama makinesi, yem hazırlama makinesi, zeytin hasat makinesi, balıkçı gemilerinde soğuk depo, çayır biçme makinesi, dal parçalama, diskli tırmık, motorlu tırpan, toprak frezesi olmak üzere üreticilere-çiftçilere teslim edilerek Çanakkale’nin tarımına ve çiftçilerin hizmetine sunulduğu kaydedildi. Bu desteklerle sürdürülebilir tarımı başarmış kaliteli, karlı, ekolojik dengeyi koruyan ve yeni tekniklere hızlı adapte olan ulusal ve uluslararası pazarlarda söz sahibi, ürünlerinde markalaşmış hayvansal ve organik ürünler üretebilen tarımsal yapıya sahip çiftçiler oluşturulmasının hedeflendiği ifade edildi.

Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı
Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında Makine ve Ekipman Alımlarının Desteklenmesi Programının, kırsal alanda belirlenen bazı tarımsal makine ve ekipman alımlarına yönelik yapılacak harcamalarının belirli oranlarda hibe olarak finansmanı yoluyla, tarım sektörünün ihtiyaç duyduğu tarım alet ve makine altyapısı yönünden güçlendirilmesi gelir ve sosyal standartların geliştirilmesi, ayrıca, tarımsal faaliyetler için geliştirilen yeni teknolojilerin üreticiler tarafından kullanımını yaygınlaştırarak; daha kaliteli ve pazar isteklerine uygun üretim yapılmasını sağlamak, zor şartlarda ve bedenen çalışan üreticilerimizin işlerini kolaylaştırmak ve üretim maliyetlerini düşürerek uluslararası düzeyde rekabet edebilir bir düzeye getirmek amacıyla uygulamaya konulduğu belirtiliyor.

Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’ne bu güne kadar makine ekipman desteği için başvuruda bulunarak gerekli şartları taşıyan tüm çiftçilerin başvurularının bakanlıkça belirlenen esaslara göre değerlendirilerek ve Çanakkale’ye gelen ödenek dahilinde yapılan sıralama ile çiftçiler belirleniyor.

Filtreler:
Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir