Çanakkale’de Afet Arama ve Kurtarma Tatbikatı Yapıldı

03 Mayıs 2012

Çanakkale Valiliği koordinasyonunda, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nce “Çanakkale İli Afet ve Arama Kurtarma Tatbikatı” gerçekleştirildi.

Senaryo gereği 6.9 büyüklüğünde deprem meydana gelmesinin ardından, yıkılan binaların enkazlarındaki yaralılar, kaza yapan araçlarda sıkışanlar, binalarda mahsur kalan vatandaşlar kurtarıldı. Doğalgaz kaçağı nedeniyle çıkan yangınlar söndürüldü.

Çanakkale’nin afetlere ne kadar hazırlıklı olduğunu görmek ve halkın bilinçlenmesini sağlamak amacıyla İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, afet ve acil yardım planında görev alan kurum ve kuruluşlar ile Arama Kurtarma Ekipleri, Yerel Afet Gönüllüleri ve Sivil Toplum Kuruluşları’nın katılımlarıyla geniş çaplı bir tatbikat gerçekleştirdi.

Barbaros Mahallesi’ndeki boş bir arazide düzenlenen ‘Çanakkale İli Afet ve Arama Kurtarma Tatbikatı’nı Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hasan Doğan, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, bürokratlar, vatandaşlar ve öğrenciler izledi.

Senaryo gereği, birinci derece deprem kuşağında yer alan Çanakkale’de saat 06.45’de 6.9 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Artçı depremler kısa aralıklarla devam ederken, depremde, bir çok konut, işyeri ve resmi kurum binasının yıkıldığı, enkaz altında çok sayıda ölü ve yaralının bulunduğu, bazı mahallelerde elektriklerin kesik olduğu, ilkyardım ve tedavi hizmetlerinin aksadığı, bazı mahallelerde doğalgaz kaçağı olduğu, akaryakıt istasyonlarında yangınların çıktığı, seyir halindeki araçlarda yolcuların panik yaptığı, halkın korku ve panik içinde olduğu, kan ve serum ihtiyacı bulunduğu bilgileri alındı. Çanakkale Valisinin talimatıyla Afet Acil Durum Yönetim Merkezi faaliyete geçti. İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü Arama ve kurtarma ekibi mevcut araç ve gereçlerle acil kurtarma ve yardım faaliyetlerine başladı. Yapılan ilk tespitlere göre çok sayıda yaralı ve ölü bulunduğu görüldü. Deprem sabah erken saatlerde meydana geldiğinden, yurtlarda, otel ve bunun gibi yerlerde ölü ve yaralı sayısının fazla olacağı tahmin edilirken, ilçelerden ve köylerden haber alınmaya çalışıldı.

Doğalgaz kaçağı nedeniyle başlayan yangınlar itfaiye ekiplerince söndürüldü. Haberleşme imkanı sağlandı. İtfaiye, akaryakıt istasyonunda çıkan yangını söndürdü. Deprem nedeniyle çöken binaların enkazlarında kalanlara ulaşmak için arama kurtarma çalışması başladı. Enkaz altındaki yaralılar arama kurtarma ekiplerince çıkarıldı, 112 Acil Yardım ekiplerince müdahaleler yapıldı. Binaların yüksek katlarında mahsur kalan vatandaşlar sedyeler ile aşağıya indirildi. Deprem nedeniyle Sarıçayın üzerindeki Troya köprüsünün yakıldığı varsayımıyla, çay üzerine askeri bir tank tarafından 20 metre uzunluğunda seyyar köprü yerleştirilerek arama kurtarma ve acil yardım araçlarının geçişi sağlandı. Tatbikat, denizde yapılan arama ve kurtarma operasyonuyla sona erdi.

Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna tatbikat sırasında yaptığı konuşmada, günümüzde depremler, yangınlar, su baskınları, savaşlar, geniş çaplı çevre kirlenmesi, kara, hava ve denizde meydana gelen çeşitli kazalar nedeniyle oluşan afetlerin insanların hayatını tehdit ettiğini söyledi. Bu sebeplerden dolayı binlerce kişinin hayatını kaybettiğini, yaralandığını ve evsiz barksız kaldığını belirten Vali Tuna, “Çoğu zaman televizyondan ve basından izlediğimiz bu olaylara karşı biz de her zaman hazırlıklı olmalıyız. Afetlerde can ve mal kaybını azaltmak, hasar gören kritik tesislerin onarımlarını kısa sürede yapabilmek için devletimizin bütün imkanlarının yanında sivil halkın da eğitilmesi, hazırlık çalışmalarında afet bilincinin arttırılması, yapılan tatbikatlarla bunların denenmesi ve yapılan çalışmaların kurumlar arasında koordine edilmesi gerekmektedir. Ülke düzeyinde olduğu gibi ilimizde de afetlere hazırlıklı olma konusunda, bu hazırlıkları ileri bir seviyeye ulaştırmak için çaba gösteriyoruz. Bugün şuana kadar eğitimleri tamamlanan arama kurtarma ekipleri, yerel afet gönüllüleri, acil kurtarma ekipleri, afet ve acil yardım hizmet grupları emrinde ve onlarla birlikte gönüllü sivil toplum kuruluşlarının uyguladığı tatbikatı izledik. Tatbikat ile, İl Afet ve Acil Yardım planında görevlendirilen kamu kurum ve kuruluşlarının imkan ve kabiliyetlerinin denenmesi, koordinasyon ve işbirliğinin geliştirilmesi amaçlanmıştır” dedi.

[Kaynak: canakkaleninrehberi.com]

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir