Çanakkale İçinde

Çanakkale’de Başka Bir Okul Mümkün Oluyor!

Çanakkale Koza Gençlik Derneği her cuma günü, ”Bir Konu Bir Konuk” etkinliği ile Çanakkale gençleriyle buluşuyor.

Her çocuğun farklılığını, farklı öğrendiğini kabul eden, alternatif eğitim yöntem ve tekniklerini kullanan, ekolojik değerlere saygılı, demokratik yönetilen, ve özgün bir finansman modeliyle kurulup işletilen BBOM Modelini uygulayan bir okul da Çanakkale’de açılıyor. Bu hafta Çanakkale Koza Gençlik Derneği’nin konukları; İpek Örgüt, Coşkun Örgüt ve Can Atikol’du. “Başka Bir Okul Mümkün” projesinin, Çanakkale ayağı hakkında gençleri bilgilendiren konuklar ayrıca okulun açılış yeri ve tarihi konularında önemli bilgiler verdiler. Çanakkale BBOM girişiminin, 2017 yılı içerisinde BBOM Erken Çocukluk Öğrenme Merkezi’ni aktif hale getirmeye hazırlandıklarını belirten Can Atikol; Çanakkale Kalabaklı Köyü içerisinde BBOM okulunun temellerinin atıldığını duyurdu.

“Çocuklar Doğaya Dönük Olsun İstedik”

Kalabaklı köyü seçiminde, BBOM’ün ekolojik duruşunun etkin olduğunu söyleyen Atikol, çocukların doğayla iç içe olması için uğraştıklarını dile getirdi. BBOM Çanakkale Kooperatifi’nin bu bağlamda köy halkı ile yakından temas kuracağını da ifade eden Atikol; “İstedik ki okul, köyde yaşayan insanlarla yan yana olsun. O kişilerin üretimine dönük olsun. Çocuklar doğaya dönük olsun. Onlara organik ürünleri tanıtırken daha açık olabiliriz. Sağlıklı beslenmelerini sağlayabilir ve ürünlerin nasıl elde edilebildiğini öğretebiliriz. Bir çocuğa eğitim verirken doğadan örnekler vermek, doğa ile bütünleştirebilmek çok önemli”dedi.

BBOM Çanakkale okulunun, vakıf ve kooperatif yapısı ile finansman sağladığını söyleyen İpek Örgüt ise BBOM modeli hakkında bilgiler verdi. Alternatif eğitim, Demokratik Yönetim, Ekolojik Duruş ve Özgür Finansman olmak üzere dört ana eksen üzerinde duran modelin çocuklara özgür bir eğitim vermeyi amaçladığını dile getiren Örgüt, “En doğruyu biz kendimiz deneyimlediğimiz zaman öğreniyoruz. Bu yüzden çocuklara kendi seçimlerini yapabilme özgürlüğü, kendi deneyimleme ve kendi deneyimlerinden ders çıkarabilme özgürlüğü sunuyoruz. Çocuklar kendi sorumluklarını kendileri alıyorlar. Ve özgüven dediğimiz kavramı anlamış oluyorlar. Bu şekilde çocukları yetiştirmede daha sağlam bir inşa elde ediyoruz” diye konuştu. Toplantı konukların BBOM Çanakkale ile ilgili konuşmaları ardından, karşılıklı soru sevap şeklinde devam etti.

BBOM Çanakkale Projesi…

Çocuk haklarını hayata geçiren, çocukların kendilerini gerçekleştirmelerini sağlayan, katılımcı demokrasiyle yönetilen, ekolojik dengeye saygılı ve ticari kar amacı gütmeyen “Başka Bir Okul”u Çanakkale’de mümkün kılmak istiyorlar. 2014 yılından bu yana tanıtım toplantıları, grup içi toplantılar düzenleyen ekip; “Bu yolda çoğalmak, hep birlikte başarmak, çocuklarımızı mutlu etmek istiyoruz. Bu hayali paylaşan herkesi bekliyoruz!” diyor ve ekliyor, “Bizi facebook’ daki BBOM Çanakkale grubundan takip edebilir, tanıtım toplantısı ve etkinlikleri gibi haberler konusunda bilgilenebilirsiniz.Her türlü soru için iletişime geçmek isterseniz İpek Örgüt’e ulaşabilirsiniz. (0533 248 23 60)”

Çanakkale BBOM