Çanakkale’de Bir Kış Klasiği: Pan Sinema Geceleri

16 Ocak 2015

Görmek, birikim ister düşüncesinden yola çıktığından bu yana fark yaratan etkinliklere imza atan Pan Görsel Kültür Derneği; kentin kültürel belleğine iz bırakmaya devam ediyor. Çanakkale’de bir kış geleneği haline gelen Pan Sinema Geceleri, her çarşamba bir başka hikayenin ışıklarını perdeye yansıtarak, soğuk kış gecelerinde sıcak bir renk oluyor.

Fotoğraf sergileri, atölyeler ve söyleşilerin yanı sıra Çanakkale İşçi Filmleri ve Sürdürülebilir Yaşam Filmleri festivallerine de ev sahipliği yapan Pan Görsel Kültür Derneği; alternatif film arayışında olanların arşivine, zengin notlar düşüyor.

Her hafta bir tema
Pan Görsel Kültür Derneği’nin Yönetim Kurulu Başkanı, arkeolog ? fotoğrafçı, akademisyen Aykan Özener’in moderatörlüğünde gerçekleşen Pan Sinema Geceleri, her hafta bir başka tema sunuyor. Avrupa, İran, Bağımsız Amerikan ve Orta-Doğu Sinemalarından Pan’ın perdesine yansıyan filmler; farklı yönetmenlerle tanışmayı, sinema dillerini okumayı, filmlerin çekildiği döneme ve toplumsal yapılara dair ipuçları toplamayı da vaat ediyor. Dünya sinemasının hatırı sayılır ödüllerini toplayan filmlerin yanı sıra, bağımsız film festivallerinin övdüğü filmler de Çanakkale seyircisi ile buluşuyor. Pan’ın perdesi; genç yönetmenleri desteklemek için yerli kısa filmler için de açılıyor.

Ustalara Saygı Kuşağı
Çarşamba günleriyle özdeşleşen ve ücretsiz gerçekleşen Pan Sinema Geceleri bu yıl bir yenilik yaptı; filmlerin gösterildiği temaların dışında, usta yönetmenleri sinema tarihine adlarını yazdıran filmleriyle anma kararı aldı. ‘Pan Sinema Geceleri Ustalara Saygı Kuşağı’, geçtiğimiz hafta hayatını kaybeden ünlü İtalyan Yönetmen Francesco Rosi’nin ‘İsa Eboli’de Durdu’ adlı filmiyle başladı. “Ben filmlerimde her şeyden çok ülkemi anlamaya ve onun öyküsünü anlatmaya çalıştım” diyen Marksist sinemacı Francesco Rosi’nin; Carlo Levi’nin İtalya’da sürgün edildiği dağ köyündeki gözlemlerini, köydeki yaşamı ve insanların döneme bakış açısını anlattığı romanından beyazperdeye uyarladığı “İsa Eboli’de Durdu”, sinema tarihindeki en başarılı uyarlamalardan biri olarak karşılık buldu ve çok değerli ödüllerle taçlandırıldı. Aykan Özener film gösteriminden önce yönetmen Francesco Rosi ve filmleriyle içinde yer aldığı Yeni Gerçekçi Akım üzerine bir sunum yaptı.

Herkes davetli
Pan Sinema Geceleri’nde seyredilen bir filmde geçen “Durmak yok, bir şey bulamayacak olsak bile, yolculuğa devam” mesajını önüne katan Pan Görsel Kültür Derneği; Aykan Özener’in seçtiği filmlerle imgelerin renkli dünyasını birlikte görmeye, keşfetmeye, anlam aramaya ve hikayeleri paylaşmaya çağırıyor. Her çarşamba saat 20.00’de derneğin ahşap kapısından farklı hikayelere açılan bu yolculuğa herkesi bekliyor. Haftanın teması ve filmi, derneğin kursları ve diğer etkinliklerin duyurusu http://www.facebook.com/pangorselkulturdernegi sosyal medya adresinden yapılıyor.

‘ÇANAKKALE İÇİNDE’ Notu: Bu içerik Güneş Dermenci’nin izniyle, gunesinenerjisi.wordpress.com adresli blogundan alınmıştır.

Filtreler:
Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir