Çanakkale’de Cilt Kanseri Artıyor

26 Ocak 2009

Onsekiz Mart Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Plastik, Rekonstürüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Gülden Avcı, Çanakkale?de görülen en yaygın kanser tipinin cilt kanseri olduğunu belirterek, düzenli ve koruyuculuğu yüksek güneş kremi kullanılmasının cilt kanseri olasılığını yüzde 80 oranında azaltacağını söyledi.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi ve Çanakkale Tabip Odası işbirliği ile Toplum Merkezi?nde düzenlenen bilgilendirme toplantısında açıklamalarda bulunan Plastik, Rekonstürüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Gülden Avcı, Çanakkale?de en çok görülen kanser tipinin cilt kanseri olduğunu vurguladı. Risk gruplarının sarışın ve açık tenli olanlar ile açık havada çalışanlar, yanık ve uzun süreli cilt ülseri hikayesi bulunanlardan oluştuğunu belirten Avcı, ?Cilt kanserine yakalananların yüzde 95?i 40 ile 75 yaş arasındaki hastalardan oluşuyor. Hastaların yüzde 50?den fazlası erkeklerden meydana gelirken, hastalık ağırlıklı olarak yüzde 93?ü baş-boyun bölgesinde meydana geliyor? dedi.

Ozon tabakasının incelmesi sonucunda 2050 yılında cilt kanseri vakalarında yüzde 12 ile 36 oranında artış beklendiğini de kaydeden Yrd. Doç. Dr. Gülden Avcı, ?Güneş, kumda yüzde 15, karda yüzde 80 yansır. Bulutlu havalarda bile güneşin ulltraviole ışınlarının yüzde 80’i bulutları geçer. Saat 11.00 ile 15.00 arası mutlaka güneşten uzak durmalıyız. Çünkü zararlı ultraviole ışınlarının 2/3′ ü bu zaman diliminde saçılır. 46. kuzey ile 46. güney paralelleri arasında yaşayan beyaz ırklı insanların yaz aylarında 08.00 -17.00 kış aylarında 10.00 ile 15.00 saatleri arasında güneş ışığından tam olarak korunmaları önerilmektedir. Bu zaman dilimleri güneş ışınlarının gökyüzünden dünyaya en dik geldiği sürelerdir. Bu saat aralıklarına mutlaka çok özen göstermeliyiz. Bununla beraber, bu kanser tipinin önlenebilmesi için mutlaka güneş koruyucu kremleri kullanmalıyız. Mutlaka giyim tarzımızı değiştirmeliyiz. Özellikle kremimizi 1,5-2 saatte bir yenilemeliyiz. Eğer bu arada denize girmişsek veya su ile temas etmişsek mutlaka kremimizi yenilemeliyiz. Çünkü hiçbir güneş kremi suya dayanıklı değil. Bizim tavsiyemiz büyük cepheli şapkalar takmanız. Yüzünüzü boynunuzu tamamen direk güneş ışığından korumanız çok önemli. Düzenli ve koruyuculuğu yüksek güneş kremi kullanılması cilt kanseri olasılığını yüzde 80 azaltır. En az 15 SPF?lik güneş koruyucu kremi kullanılmalıdır? dedi.

0-18 yaş arasında güneş ışığından tam olarak korunmuş çocuklarda deri kanserlerinin yüzde 98 oranında azaldığını söyleyen Avcı, ?Her yaş grubunda sokağa çıkarken, en az 15 SPFli güneş koruyucu kullanılmalı, saat 11.00-15.00 arası güneşlenilmemeli, özellikle geniş cepheli şapka kullanılmalı , şüpheli kezyonlarda geç kalınmadan sağlık kurumuna başvurulmalı, uzunca süre iyileşmeyen yaralar, özellikle yüzde koparıldıkça tekrarlayan kabuklanmalar, birden koyulaşan siyahlaşan benler, kenarları düzensizleşen, hızla büyüyen, etrafında beyaz renkli hale oluşan, renk değişiklikleri gelişen benler mutlaka değerlendirilmelidir? dedi.

Düzenli ve koruyuculuğu yüksek güneş kremi kullanılmasının cilt kanseri olasılığını yüzde 80 oranında azalttığını da ifade eden Avcı, ?Bu mümkün değilse, yüz kısımları ve ellerinin arkası gibi küçük alanlara, oldukça az miktarda güneş koruyucu kremler sürülmelidir? dedi. Güneşten korumak için bebeğin üzerinin açık renkli sıkı dokunmuş pamuk giysiler ile örtülmesi gerektiğini vurgulayan Avcı, ?Açık renk giysi kullanım amacı güneş ışınını yansıtmasından dolayıdır. Öte yandan bebeğin vücut ısısı çabuk arttığından bebeğin üzeri gereğinden fazla giydirilmemelidir. Bebeğin mutlaka gölgede tutulması gereklidir? şeklinde konuştu.
İHA

Yorumlar...
  • sibel sakallıoglu
    08/03/2010 16:16

    ben 3 yasında bır kızı olan ve yuzunde kılcar damar benı olan caresız bır anneyım plastık cerahla yapılacak mudahalenın ne derece faydalı olacagını ogrenmek ıstıyorum

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir