Çanakkale’de İl Hayvan Koruma Kurulu Toplantısı Yapıldı

18 Şubat 2009

Çanakkale’de İl Hayvan Koruma Kurulu toplantısında, belediye tarafından trafikten kaldırılıp sahiplerinden satın alınan atların doğaya bırakılması konusu ele alındı.

Vali Yardımcısı Ali Partal başkanlığında toplanan İl Hayvan Koruma Kurulu toplantısında konuşma yapan Çanakkale Çevre ve Sokak Hayvanlarını Koruma Derneği Başkanı Sitare Şahin, geçtiğimiz ay içerisinde Çanakkale Belediyesi tarafından trafikten kaldırılan at arabalarının atları ile birlikte satın alınmasının ardından bu atların büyük kısmının dağlara bırakılarak ölüme terk edildiğini söyledi. Yaptıkları araştırmalar sonunda atların bir kısmını il merkezine bağlı bazı köylerde dağlık alanda ölü olarak bulduklarını ve bunları fotoğraflayarak belgelediklerini belirten Sitare Şahin, “Bu projeyi hayata geçirdiği için ilk etapta belediyeye teşekkür etmiştik. Ancak o sıralarda belediyeyi uyararak bunların rehabilite edilmesini talep etmiştik. Bu konu ile ilgi ne türlü çalışmaları olduğunu sormamıza rağmen bize cevap vermediler. Bunun yerine hayvanları toplayıp ilk etapta 45 at için para ödediklerini söylediler. Daha sonra 26 tane daha atı toplayıp paralarını ödediklerini bizlere ifade ettiler. Fakat bu hayvanların ne yapıldığına dair belediyeye verdiğimiz dilekçelere cevap dahi vermediler. Sadece CHP il ve ilçe başkanları toplanan atların küçük bir bölümünün doğaya salındığını söyledi. Bizlerde bunun üzerine bir araştırma yaptık. Bu atların insan eliyle beslenmesi ve bakılması sebebiyle doğada yaşama şansları yoktu. Hayvanların bir bölümünü yakın köylerdeki dağlarda bularak fotoğrafladık. Köylülerle konuştuk. Şahitleri tespik ettik. Şahitlerin ifadeleri doğrultusunda 5 yada 6 atın o mevkiye atıldığını belirledik. Belediye ise dağlık alana bırakılan at sayısının 11 olduğunu söylüyor. Dolayısı ile aradaki 5-6 hayvanın nereye gittiğini öğrenmek istiyoruz. Bunların hangi dağlara bırakıldıklarını bilmek istiyoruz. Dağlara bıraktıkları atların 2 tanese ise 2 gün içinde öldü. Bunların 2 si de kayıp. Şuanda sadece 2 at yaşıyor. Belediye ısrarla hayvan sahiplerinden 51 atı almadıklarını söylüyor. Peki bu atları almadıysalar vatandaşlara at paralarını ödediler mi” Hayvanları satmak amacıyla il dışına çıkarılmasında prosedörler açıkça belli. Ruam taraması yapılmadan ve menşei şahadetnamesi düzenlenmeden bu hayvanların il dışına çıkarılması yasak. Bu 50’den fazla atı eğer daha iyi fiyatlarla sahipleri il dışına çıkarmışlarsa bunun sebebi belediye olmaktadır. Belediyenin bu konuda geniş bir açıklama yapmasını ve tarafımızı da bilgilendirmesini bekliyoruz” dedi.

Toplantıya Çanakkale belediyesi temsilen katılan Veteriner Atlan Kuşçu ise belediye olarak at arabası sahiplerinden 34 at teslim aldıklarını belirterek, bunun 11 tanesini doğaya saldıklarını, geriye kalanların da Kayadere, Dürmek, Güreci ve Yapıldak muhtarlarına teslim edildiğini ifade etti. 5 atın ise il merkezinde hizmet verecek faytonlarda kullanılmak üzere konruma altına alındığını belirtti.

Koruma kurulu toplantısı sonunda valilik, belediyeden bu eylemlerini isim isim belgelemesini ve doğaya bırakılan hayvanların acilen toplanıp rehabilite edilmesini istedi.

İHA

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir