Çanakkale’de SinemaDans Rüzgarı Sona Erdi

06 Mart 2017

Üç yıl önce Ankara’da başlayan SinemaDansAnkara Dans Filmleri Festivali, Çanakkale’de beğeni topladı.

Sinema ve dansın işbirliğinden doğan dans filmleri hakkında farkındalık yaratmak, film üreten sanatçılar, dansçılar için yeni bir alan açmak, dans filmlerine ilgi duyanları dünyadan güncel ve farklı yapımlarla buluşturmak için üç yıl önce Ankara’da başlayan SinemaDansAnkara Dans Filmleri Festivali, Çanakkale’ye geldi. 3-5 Mart tarihleri arasında Çanakkale’de ilk kez düzenlenen dans filmleri festivali; film gösterimleri, film atölyesi, söyleşiler, dans fotoğrafları sergisi ve dans gösterileriyle dolu programıyla, dansın farklı hallerini şehre taşıdı. Ankara Goethe Enstitüsü, Ares Film, İsrail Büyükelçiliği, Cinedans, Tanzrauschene.V. Wuppertal, Mahal Sanat ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi işbirliği ile gerçekleşen SinemaDansÇanakkale – Dans Filmleri Festivali’nin açılışı ise, Cuma akşamı saat 19.30’da, Mehmet Şafak Türkel’in yönettiği ‘Tutku: Meriç Sümen’ adlı belgeselle yapıldı.Gösterime, baleyi tutku olarak tanımlayan ve balenin hikâyesi bu belgeselle beyazperdeye taşınan dünyaca ünlü bale sanatçısı Meriç Sümen de onur konuğu olarak katıldı. ‘Tutku: Meriç Sümen’ belgeseli öncesi konuşan filmin yönetmeni Mehmet Şafak Türkel; “Festivaller insanları bir araya getirmek için. Bugün bir arada bulunmak benim için büyük bir ayrıcalık. Aynı amaçta olmak, aynı dünyayı paylaşırken aynı hisleri paylaşmak çok önemli” dedi.

Gösterime, baleyi tutku olarak tanımlayan ve balenin hikâyesi bu belgeselle beyazperdeye taşınan dünyaca ünlü bale sanatçısı Meriç Sümen de onur konuğu olarak katıldı. Festivalin ikinci gününde, Tomer Heymann’ın yönettiği, İsrail modern dansının önde gelen isimlerinden dansçı ve koreograf Ohad Naharin’in hayatını ve geliştirdiği Gaga hareketini konu alan İsrail yapımı Mr. Gaga adlı belgesel gösterildi. Türkiye yapımı dans filmlerinin yanı sıra Amsterdam’da düzenlenen Cinedans Festivali’nde gösterilmiş olan uluslararası dans filmleri ve Tanzrauschen Wuppertal Alman filmleri seçkisi ile İtalya Coorpi seçkiside Çanakkale izleyicisi ile buluştu. Üç yıldır Ankara seyircisiyle buluşan dans filmleri festivalinin Çanakkale’ye gelmesine aracı olan dansçı Esra Yurttut, dans filmleri festivalinin kentle buluşmasını “Dans filmleri festivalinin yapılıyor olması ve Çanakkale’ye gelmesi, bu vesileyle dans filmlerinin taşınıyor olma ve yayılma potansiyelinin ortaya çıkması çok kıymetli. Dans filmi atölyesine katılacak öğrencilerin bu alana yönelmesi, dans eden insanların projelerinde bu konuda da hayaller kurarak ilerlemesi ihtimalleri çok önemli ve heyecan verici” diye değerlendirdi.

Festivalde ayrıca, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Radyo, Sinema ve Televizyon bölümü ve Oyunculuk bölümü öğrencileri ile dans filmi atölyesi yapıldı. Festivalde gösterilen Türkiye ve Kıbrıs yapımı dans filmleri, seyircilerin oylarıyla değerlendirildi. Ve Festival, 5 Mart Pazar akşamı, seyircilerinin seçtiği en iyi filmin ödül töreni ve dans gösterisiyle sona erdi.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir