Çanakkale’de Valilik Önünde Bakan Nöbeti

13 Şubat 2009

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek’in Çanakkale’ye yapacağı ziyaret, program değişik sebebiyle 1 saat gecikince valilik önünde kendisini bekleyen protokol mensupları ve valilik çalışanları zor anlar yaşadı.

Çanakkale’ye Tekirdağ üzerinden gelen Devlet Bakanı Mehmet Şimşek ilk olarak Gelibolu ilçesine geçti. Burada AK Parti’li Belediye Başkanı Cihat Bingöl’ü ziyaret eden Bakan Şimşek, daha sonra Eceabat ilçesine geçerek burada bulunan seçim bürosunun açılışını yaptı. Burada bir konuşma yapan Bakan Mehmet Şimşek, AK Parti’nin emin adımlarla yoluna devam ettiğini belirterek, “AK Parti’yi anlamak için AK Parti’li belediye başkanlarının bulunduğu illere, ilçelere gitmeleri yetiyor. Yani yaptıklarımız aslında ortada. İstanbul’dan Gaziantep’e, Kayseri’ye Konya’ya Ankara’ya nereye bakarsanız bakın gerçekten çok güzel hizmetler yapıldı” dedi.

Bakan Şimşek’in programı normalden 1 saat sarkıp programı da değiştirilince valilik önünde kendisini karşılamak için bekleyen protokol mensupları da zor durumda kaldı. Karşılamada kullanılacak halının kirlenmemesi için sık sık süpürge ile temizlendiği tören alanında protokol üyeleri soğuk havadan etkilenmemek için binanın içine girmek zorunda kaldı. Yaklaşık 1 saat süren beklemenin ardından AK Parti seçim bürosunun açılışını yaparak Valiliğe gelen Bakan Mehmet Şimşek’i Vali Abdülkadir Atalık, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Rektör Ali Akdemir ve diğer protokol mensupları karşıladı. Karşılamada kullanılan kırmızı halının boyunun kısa gelmesi sebebiyle protokol mensupları ve valilik çalışanları sıkıntılı anlar yaşadı.

Valilikte basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, yeni Teşvik Yasası ile ilgili çalışmaların son aşamaya geldiğini ifade ederek, “Yeni bir teşvik sistemi üzerinde yaptığımız çalışmaları tamamladık. Şu anda meclis gündeminde yer alan yasa tasarısında mevcut teşviği 1 yıl uzatıyoruz. Ancak burada aynı zamanda bütün Türkiye’yi kapsayan daha rasyonel, yani kaynakları daha akılcı kullanabileceğimiz daha verimli ve rekabetçi alanlara kaynak aktaracağımız yeni bir teşvik sistemini oluşturuyoruz. O teşvik sisteminin temelinde birkaç unsur var. Bir kere her şeyden önce nerede olursa olsun Türkiye’nin öncelikli sektörlerine, alanlarına, yatırımlarını teşvik vereceğiz. Başlangıçta çok yüksek düzeyde sermaye gerektiren yatırımlar nerede yapılırsa yapılsın biz onları teşvik edeceğiz. Örneğin petro kimya, uçak sanayi gibi 13-14 tane alan belirledik. O alanlara belli bir büyüklüğü aşan yatırımlar için özel teşvik vereceğiz. Bizler dünya ile rekabet etmek zorundayız. Herkes istihdam oluşturmak için, ihracat kapasitesini arttırmak için yatırım çekmeye çalışıyor. Türkiye de istisna değil. Bu yarışta biz zemin kaybetmemek için böylesine bir sisteme doğru gideceğiz. Bu birincisi. İkincisi ise bizim için bölgeler arası kalkınmışlık farkının giderilmesi çok önemli. Hem sosyal adalet açısından, hem ülkemizdeki huzur ve barışı açısından ülkenin bir bütün olarak kalkınması için bu çok kritik bir husus. Bu kapsamda Türkiye’yi 4 bölgeye ayıracağız. O 4 bölge arasında da kademeli olarak artan veya azalan oranda bir takım teşvikler getireceğiz. Bölgeler için de kümelenmeyi de dikkate alarak sektörel öncelikleri de belirliyoruz. Her şeyi her yerde değil. Belli yörelerde belli faaliyetleri daha yoğun bir şekilde destekleyecek bir sisteme doğru gidiyoruz. Buda bence çok önemli. Yeni bir takım teşvik unsurları var. Birde genel olarak yatırımları teşvik etmek için de birtakım teşvikler olacak. Onun için yeni teşvik sisteminin kaynaklarının rasyonel kullanılmasını öngören özellikle bizim rekabet gücümüzü verimliliği arttıracak alanlara Türkiye’nin dış açığında önemli rol oynayan sektörleri önceliklendirerek bir teşvik sistemine geçiyoruz. Türkiye’nin zenginleşebilmesi için mutlaka katma değeri yüksek ürünlere geçmemiz lazım. Bunun için de bir Ar-Ge yasası yapıldı. Bunun için araştırma geliştirme faaliyetlerini teşvik ediyoruz. Esnaf için, küçük veya orta ölçekli işletmeler için değişik teşvik modelleri de var. Bunları bir kenara koyuyorum. Özellikle Türkiye’yi daha ileri bir noktaya götürüp, daha bilgi, teknoloji yoğun, katma değeri ve kar marjı yüksek ürünlere doğru götürecek bir teşvik sistemi bence çok önemli. Onunda temellerini attık” dedi.

Bakan Şimşek, daha sonra basına kapalı olarak gerçekleştirilen “İş Dünyası Konferansı”na katıldı. Geceyi Çanakkale’ye geçirecek olan Bakan Şimşek, yarın ise AK Parti’nin Lapseki ve Biga seçim bürolarının açılışını yaptıktan sonra Ankara’ya dönecek.

İHA

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir