Çanakkale’de Yırca Zeytin Bahçesi

16 Kasım 2014

Yırca’da bir sabah 6000 zeytin ağacı kesildi, ülkenin dört bir yanında yeni zeytin fidanları yeşerdi. Manisa’nın Soma İlçesi, Yırca Mahallesinde kömürlü termik santral kurmayı planlayan Kolin Aş’nin Danıştay kararını beklemeden kestiği 6000 zeytin ağacı, zeytin ağaçlarını korumak isteyen köylülerin şiddete maruz kalması, gözyaşları herkesi çok üzdü ve harekete geçirdi. Termik santrale karşı zafer kazanan Yırcalılar; hukuksuzca sökülen zeytin ağaçlarının yerine yenilerini yaşatmak için direnmeye devam ederken, Çanakkale’de de Yırca için zeytin fidanları dikildi.

28-29 ekim tarihlerinde Yırca’ya giderek zeytin nöbetine katılan, ağaçlar kesilmeden bir hafta önce köylülerle birlikte zeytinliğe girerek yılın ilk zeytin hasadını yapan Çanakkale Çevre Platformu ve Çanakkale Dayanışmasıyla Yırca arasında kurulan bağ; Yırca Zeytin Bahçesiyle biraz daha güçlendi.

Zeytin direnişinin başından beri Yırca’yla dayanışma halinde olan Çanakkale’de; katledilen zeytin ağaçlarını, köylülere yaşatılanları unutturmamak ve yeni ağaçların katledilmesinin önünü açan zeytin yasa tasarısına dikkat çekmek için oluşturulan Yırca Zeytin Bahçesi’nin ilk fidanları; Yırca’daki fidanlarla eş zamanlı dikildi.

200 zeytin ağacının Yırcadakilerle birlikte büyüyeceği Yırca Zeytin Bahçesi’nin girişinde yer alan Homeros’un destanından;  “… ve şöyle fısıldadı zeytin ağacı: Herkese aitim ve hiç kimseye ait değilim. Sen gelmeden önce buradaydım ve sen gittikten sonra da burada olacağım.” cümleleri büyük ilgi çekti.

Yırca’da termik santral kurmak için zeytin ağaçlarını kesen şirket, geçtiğimiz günlerde Çanakkale Kepez’deki Kolin Otel’in önünde protesto edilmiş, zeytin dalları ve baretlerle hem doğa katliamına hem de işçi ölümlerine dikkat çekilen eylem; basında büyük ses getirmişti. Çanakkale Belediyesi’nin Esenler Mahallesi’nde belirlediği araziye zeytin fidanlarını dikilirken de Yırca için dayanışma mesajları verildi.

Çanakkale Çevre Platformu eski dönem sözcüsü, İl Genel Meclisi üyesi Ziraat Yüksek Mühendisi Hicri Nalbant, zeytinin küresel ısınmayı önleyen, gıdadan kozmetiğe birçok alanda kullanılabilen ve çok zor yetişen değerli bir meyve olduğuna dikkat çekerek; “Zeytinin yetişebildiği dağlık, taşlık bölgelerde zeytini ikame edecek başka ürün yok. Hal böyleyken, biz zeytin katlimcıları ve onlara arka çıkarak cesaretlendirenlerle mücadele ediyoruz. 6000 zeytin ağacını kesenleri pişman edeceğiz, en az 60000 ağaç dikeceğiz. Zeytin katliamının yapıldığı günü her yıl ?Zeytin Günü’ olarak hatırlayacağız.Zeytinin sahipsiz olmadığını herkese göstereceğiz” dedi.

Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan; Yırca’da kesilen zeytin ağaçlarının yarattığı tepkinin mecliste bekleyen, 25 dönümden küçük zeytinliklerin imara açılmasını öngören zeytin yasa tasarısına engel olmasını beklediğini söyledi. Ülgür Gökhan sözlerine şöyle devam etti:

“Zeytin ağacı kutsaldır, Çanakkale için de çok önemlidir. Yırca’da termik santral uğruna 6000 zeytin ağacını mahkeme kararını beklemeden hoyratça katlettiler. Zeytin katliamını unutturmamak, zeytinliklere yapılmak istenenlere engel olmak için oluşturacağımız Yırca Zeytin Bahçesine, bugün sembolik olarak ağaç dikeceğiz. Daha sonra bu alanı zeytin ağaçları ile uygun bir şekilde donatacağız. Küresel ısınma diyorlar ama doğayı madencilere ve termikçilere peşkeş çekiyorlar. Çanakkale termik santrale ve altın madencilerine karşı zeytinlikleri, kestaneleri, Kazdağları için büyük bir mücadele veriyor. Doğadan yana olanlar kazanacaktır.”

Yırca’da yeniden dikilen zeytin fidanları, Çanakkale’deki Yırca Zeytin Bahçesindekilerle birlikte büyüyecek. Termik santrale karşı direnen Yırcalıların umudundan beslenecek, bir gün zeytin verecek.

‘ÇANAKKALE İÇİNDE’ Notu: Bu içerik Güneş Dermenci’nin izniyle, gunesinenerjisi.wordpress.com adresli blogundan alınmıştır.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir