Çanakkale İçinde

Çanakkale’de Zafer Haftası Törenleri Başladı

Çanakkale Deniz Zaferi ve 18 Mart Şehitler Günü kutlamaları, Çimenlik Kalesi’nde yapılan törenle başladı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından törende bir konuşma yapan Çanakkale Valisi Abdülkadir Atalık, Çanakkale Savaşı’nın önemine işaret ederek, “Çanakkale Savaşı’nda İngiltere ve Fransa kadar güçlü filomuz olsa muhtemelen çok daha az şehit vererek savaşı kazanabilirdik. İmkansızlıklara rağmen 1. Dünya Savaşı’nda denizcilerimizin gösterdiği kahramanlıkların en canlı örneği Çanakkale Deniz Savaşları’dır. Türk milleti Çanakkale’de kanıyla, canıyla, şerefiyle, onuruyla bir destan yazmıştır. Milletimiz, özgürlüğü ve bağımsızlığı için her türlü engeli aşacağını, vatanın her karış toprağını canı pahasına savunacağını bu savaşta bir kez daha ispatlamıştır” dedi.

Törene, Vali Abdülkadir Atalık’ın yanı sıra Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tümamiral Serdar Dülger, askeri ve mülki erkan ile öğrenciler katıldı. Konuklar, törenin ardından Deniz Müzesi’nde açılan “Cevat Paşa” konulu resim sergisini gezdi.

Zafer Haftası kutlamaları, 13 Mart günü saat 10.00’da Cumhuriyet Meydanı’nda Zafer Koşusu ile davam edecek. Koşu 18 Mart Çarşamba günü Ankara’da sona erecek. 14 Mart günü saat 10.00’da Badminton 18 Mart Zafer Turnuvası düzenlenecek. Aynı gün olimpik yüzme havuzunda ise 18 Mart Deniz Zaferi yüzme yarışları yapılacak. Saat 11.00’de de Belediyespor merkezinde briç turnuvası düzenlenecek. 15 Mart günü saat 10.00’da Spor Salonu’nda güreş müsabakaları gerçekleştirilecek. Aynı gün saat 20.00’de Süleyman Demirel Konferans Salonu’nda ÇOMÜ ve Karadeniz Teknik Üniversitesi Eğitim Fakülteleri Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı koroları konseri yapılacak. 16 Mart günü saat 10.00’da Kumkale Şehitliği’nde 12. Ergin İzci yürüyüşü düzenlenecek. Aynı gün saat 10.00’da Süleyman Demirel Konferans Salonu’nda “Çanakkale 1915’e sahip çıkabilmek” konulu panel yapılacak. Saat 14.00’te Eceabat Namazgah Tabyaları’nda ebru sergisi, saat 14.00’de Su Ürünleri Fakültesi Piri Reis Deniz Müzesi’nde “Sualtından Türkiye” konulu belgesel gösterimi düzenlenecek. 17 Mart günü saat 10.00’da Süleyman Demirel Konferans Salonu’nda ‘Çanakkale Deniz Zaferi’ paneli, saat 12.00’de Kazdağları’nda Çanakkale Şehitleri Anma Tırmanışı, 20.30’da da 90. Yıl Gösteri Merkezi’nde İstanbul Devlet Modern Folk Müziği Topluluğu konseri gerçekleştirilecek.

18 Mart günü yapılacak törenler ise il merkeziyle Gelibolu Tarihi Milli Parkı’nda gerçekleştirilecek. Sabah Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na çelenklerin konulmasının ardından saat 10.00’da 18 Mart Stadyumu’ndaki kutlama törenleri başlayacak. Mehteran bölüğünün gösterisinin ardından, günün anlam ve önemine ait konuşmalar yapılıp şiirler okunacak. Program, resmi geçitle sona erecek.

Aynı gün öğle saatlerinde kordon boyunda ise Türk Yıldızları Akrotim Filosu bir gösteri uçuşu yapacak. İl merkezindeki törenlerin ardından, Şehitler Abidesi’nde ikinci bir tören düzenlenecek. Şehitlikte saat 13.30’da başlayacak ikinci törende ise günün anlam ve önemi ile ilgili konuşmalar yapılacak. Törenlere Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın yanı sıra çok sayıda bakanın da katılacağı öğrenildi.

İHA