Çanakkale’nin Bir Türlü Adlandırılamayan Meydanı!…
Çanakkale Kent Konseyi Başkanı Saim Yavuz; 2013 yılında “Gezi Meydanı” olarak adlandırılmak istenen alanın, günümüzde “15 Temmuz Demokrasi Şehitleri” meydanı olarak değiştirilmesi yönündeki söylemlere o zaman yapılan çalışmalar ile açıklık getirmek istedi.
2013 yılı Gezi olayları sonrasında “Gezi Meydanı” adı verilmek istenen Çanakkale İskele Meydanı, 15 Temmuz Darbe girişimi sonrası yaşanan süreçte “15 Temmuz Demokrasi Şehitleri Meydanı” olarak adlandırılmak isteniyor. Son olarak Memur-Sen Çanakkale İl Başkanlığının isim önerisini değerlendiren Ak Parti Grup Başkanvekili Çanakkale Milletvekili Av. Bülent Turan, bu konuda gerekli çalışmaların yapılacağını ve isim önerisinin tekrar belediye meclis gündeminde belirtileceğinin altını çizmişti. Gündemdeki “İskele Meydanı” açıklamalarına bugün katılan isim ise Çanakkale Kent Konseyi Başkanı Saim Yavuz oldu. 2013 yılında yapılan oylama çalışmaları hakkında bilgiler veren Yavuz, açıklamasında şu konu başlıklarına değindi:
“Daha Önce Oylama Çalışması Yapmıştık”
“Bugünlerde, İskele Meydanı’nın isminin değiştirilmesiyle ilgili taleplerin olduğunu ve belediye meclisinin gündemine getirileceğini gazetelerden okuyoruz. Bu vesileyle Kent Konseyi “Meydan Çalışma Grubu”nun 2013 yılında, meydana isim konulmasıyla ilgili yaptığı çalışmanın sonucunda yaptığı değerlendirmeyi kamuoyunun bilgisine sunmanın yararlı olacağını düşündük. Kent Konseyi olarak 2013 yılının Temmuz ve Ağustos aylarında, farklı kesimlerden ortaya atılan isim önerilerinin, kentte tartışılmaya başlaması üzerine, tartışmaları kolaylaştırmak ve meydana isim koymayı daha geniş kesimlere yayarak önerilerini almak üzere bir “oylama çalışması” yapmıştık. Bu çalışmayı, kentlerin cadde, sokak ve meydanlarının isimlendirilmesinde belediye meclisinin karar organı olduğunu bilerek; kamusal alan olarak meydanların özel bir ya da birkaç gruba değil bütün kente ait olduğunu düşünerek; gerçekleştirmiştik. Oylama sonucunda çıkan kentli eğilimlerini ve “Meydan Çalışma Grubu”nun değerlendirmesini Belediye Başkanlığı’na, Belediye Meclisi’nde görüşülmek üzere iletmiştik.”
“Önceki Sonuç Belediye Meclisine Katkı Olsun”
“Çalışma Grubu sonuç raporunda, çıkan sonuçtan bağımsız olarak “kamusal mekân adlandırılması”nda, özelliklede mekân ve alanların isimlerinin değiştirilmesinde gözönünde bulundurulacak bazı hususlara da dikkat çekerek şunlar söylenmişti:
• Yerleşim yerlerinde mekan adlandırmaları zaman içinde toplumun genel kabulüyle oluşur. Kolektif algı ile ilgili bir durumdur. Toplumun içinden çıkarak hayatiyet kazanır. Aynı anda toplumsal değer sistemlerine de referansta bulunur.
• Bu durumda zaman içerisinde toplumun iç dinamikleriyle oluşup onay görmüş isimlerinin (kamusal mekan) adlandırmaları istisnai durumlar dışında değiştirilmemeleri uygundur.
• Sonradan yapılacak her müdahale toplumsal hafızadaki sürekliliği bozar, toplumsal tarihte kesinti ve kırıklıklara yol açar.
• Yeni bir adlandırmaya girildiğinde ise dikkat edilmesi gereken bir başka hususta, tercih edilen/seçilen adın karşıtlık yaratıcı siyasal imalardan uzak olmasıdır.
• Bu konudaki tercihlerde ortak onay göz önünde bulundurulmalıdır.
Ve son olarak, şunu ilave edeyim: O günlerde güncel olan “Gezi Olayları”yla ilgili olarak meydanın adının “Gezi Meydanı” olmasına yönelik talepler vardı. Bu türden isim değişikleriyle ilgili olarak Çalışma Grubu raporunda şöyle bir değerlendirme yaparak; “Gezi Meydanı ve benzeri öneriler örnek alındığında; özgün bir zaman biriminde belli bir mekânın tarihine ve bu mekânda gerçekleşen, dolayısıyla söz konusu mekân ile özdeşleşen bir olaya atıfta bulunmaları sonucu bu soy tercihlerin bir taklitten öteye anlamlı sonuçlarının olamayacağı göz önünde bulundurulmalıdır.” demişti. Kent Konseyi olarak tartışmalara katkı olsun diye bu açıklamayı belediye meclisinin de dikkatine sunarız.”
Yorumlar...
Henüz yorum yok...